Będąc u ginekologa na wizycie kontrolnej po ciąży zlecił mi zrobienie mammografii, której wcześniej nie miałam robionej. Jestem w takim wieku kiedy pierwsza mammografia powinna mieć już miejsce, lecz jak to się ma w stosunku do tego, że nadal karmię piersią. Czy to jest przeciwwskazaniem do wykonania mammografii?
Karmienie piersią nie jest przeciwwskazaniem do wykonania mammografii. Promieniowanie rentgenowskie nie zmienia składu mleka i nie powoduje radioaktywności mleka. Dlatego też zaraz po badaniu kobieta może karmić piersią, jednak zaleca się, aby przed badaniem odciągnąć pokarm maksymalnie, aby po prostu badanie nie bolało, a badanie będzie wiarygodniejsze.
Ponadto, jeżeli znajdujesz się w wieku, gdzie to badanie jest zalecane, to jest to dodatkowy argument, aby je wykonać.
Można wykonać mammografie gdy karmi się piersią. Czasami zdarza się że kobiety wymacaja niby guzek na piersiach a po mammografi okazuje się ze to zastój mleczka w kanaliku.
Myślę że jeśli lekarz zasugerował to badanie to powinnaś je wykonać.
Witam,
potwierdzam, można wykonać mammografię podczas karmienia, nie ma to szkodliwego wpływu na pokarm czy na dziecko. Warto tylko nakarmić dziecko/odciągnąć pokarm przed badaniem, żeby zminimalizować dyskomfort związany ze ściskaniem piersi podczas badania.
Dziękuję za wszelkie wypowiedzi w temacie, dziki nim rozwiały się moje wątpliwości w kwestii mammografii na którą czym prędzej się zapisze.