Mam mały problem ze smoczkiem w butelce. Córeczka ma 11 miesięcy i nadal pije ze smoczka… 0+. Kilkanaście prób przejścia na smoczek z większym otworkiem kończyło się fiaskiem. Nie chce pić mleka a z tym 0 + nie ma problemu. Pije ładnie i ochoczo. Czy powinnam nadal próbowac zmiany smoczka? Miała któraś z Was taką sytuację?
Próby z większym smoczkiem możesz podejmować.
Pewnie córeczka podczas picia z większym przepływem krztusiła się?
Jeśli Twoja córeczka ładnie pije mleczko ze smoczka 0+ a przy tym nie denerwuje się,że za wolno jej leci to najwidoczniej tak woli.Moja córka,gdy miała za mały smoczek to strasznie się męczyła podczas picia i miała spoconą główkę.
Dane producenta dotyczące smoczka są orientacyjne w jakim wieki jaki smoczek ma być przeznaczony dla dziecka.Jest to sugestia,ale trzeba też brać pod uwagę indywidualne możliwości naszego dziecko co do większego wypływu mleka z butelki.
Jeżeli Twoja córeczka ładnie pije ze smoczka 0+ , nie męczy się nie ma problemów z piciem, to nadal dawałabym jej pić z tego smoczka. A próby z większym smoczkiem też bym robiła, może akurat któregoś dnia załapie i będzie ładnie piła z większego smoczka.
Tak jak piszą dziewczynny próbuj co jakiś czas dawać jej większy może za którymś razem załapie. A jak nie denerwuje się jak pije z 0+ to nie masz się czym martwić
Dokładnie, rozmiar smoczka co do wieku jest tylko sugestia producenta. Jeśli twoje dziecko nie męczy się przy ssaniu, nie denerwuje i widzisz że nie sprawia problemu to bym nie zmuszała dziecka do zmiany na wiekszy rozmiar. Możesz za jakiś czas podjąć próby ale nic na siłę.
Dokładnie próbuj co jakiś czas zmienić rozmiar smoczka na większy i może córka załapie i będzie ładnie piła.
A jak teraz nie denerwuje, się nie męczy to niech pije z 0+.
Różany smoczka są orientacyjne a nie konieczne. ![]()
Nic na sile nie zmieniaj smoczka tylko delikatnie powieksz dziurke w smoczku zobaczysz roznice,ale nie za duza.Powinno pomoc,moj synek tak mial teraz ma 6 miesiecy dostaje mleko modyfikowane z dodatkiem kaszki i ladnie je.Na poczatku nie chcial ale to moja wina byla bo za duza dziurke zrobilam ale kupilam smoczka i juz po prostu mniejsza dziure zrobilam.
Moja tez buntowala sie po zmianie smoczka, ale po 2dniach sie unormowalo i jest juz ok;) dziewczyny czy tez smoczki 6m+do kaszki ten krzyzykowy sie zasysaja przy piciu mleczka z kaszka waszym pociecha z Lovi? U nas masakra. Mala wezmie z 4 lyki i sie zasysa:/
Przede wszystkim plus dla Ciebie ze zauwazylas iz zmiana smoczka dziecku nie sluzy.
Kazde dziecko ma swoje indywidualne potrzeby a fakt jak jest oznaczony smoczek to inna sprawa. Jedne maluszki nadazaja polykac wieksze ilosci inne nie. Moj synek bardzo sie denerwowal jak za mocno mu lecialo dlatego dlugo mielismy 6+. Nie meczyl sie a pieknie jadl. Mamusia tez byla zadowolona.
Pamela.Mokra jesli chodzi o kaszke to polecam butelki z lyzeczka ktora posiada dziurke i tamtedy leci kaszka. Moje maluchy uwielbialy ta butelke!
Moja Córcia ma miesiąc i jest na mm, ale do karmienia mamy 3 rózne butelki oczywiście firmy LOVI i każda z tych butelek ma inny smoczek, o innym kształcie i profilu więc mała nie jest przyzwyczajona tylko do jednego i nie ma problemu przy zmianie. Myślę, że nie powinnaś się poddawać
każde dziecko dojrzewa na swój sposób. Cierpliwości a na pewno córcia zaraz będzie gotowa na zmiany ! ![]()
Moja córa w tym wieku również dalej używała 0+, piła herbatkę z butelki od czasu do czasu, o zmianie nie było mowy, zaraz się krztusiła. Próbuj, proponuj co jakiś czas, ale nic na siłę. Maluchy same najlepiej wiedzą co dla nich jest najlepsze ![]()
Może jeszcze nie czas na zmianę smoczka
Pamiętam, że przy pierwszym moim dziecku siostra mi mówiła “jak zobaczysz że podczas jedzenia policzki dziecka przy ssaniu są bardzo wklęsłe i dziecko wolno ssie to znaczy że czas na zmianę smoczka na większy”
MAM tak ale jeśli dziecko nie chce mimo wszystko pić z większego smoczka, krztusi się to nawet przy wklęsłych policzkach nie da się przejść na większy smoczek. Dziecko może nie być gotowe.
No tak tak, ale jeśli są wklęśnięte mocno policzki przy jedzeniu czyli dziecko chce więcej pokarmu na jeden łyk i wtedy warto próbować większy smoczek.
Mij maluch zaraz,konczy 6 miesiecy i rowniez jest na smoku 0+. Ostatnio chciałam my wprowadzic 3+ ale cala porcje mleka wysunął w 5min gdzie normalnie z małego smoka je okolo 15-25min. W jakim czasie wasze maluchy pochlaniaja okolo 180ml mm ze smoka 3+? Bo moze,te 5 min to normalny czas a ja sie przyzwyczaiłam ze je dosc dlugi? Sama juz nie wiem.
U nas córcia też nie chciała się przestawić myślę że należy co jakiś czas próbować delikatnie dokonać zmiany.
Treaz przy karmieniu zawsze mam przy sobie 2 smoki. Maly jak maluch zaczyna jesc i duzy, jak ju zzasnie przy butelce i nic go nie rusza, to zmieniam na duzy zeby dokonczyl porcyjke hehe ![]()
Moj ma 8 miesiecy i ma smoczek 3-6 ale narazie nie chce zmieniac,do tego zjada tylko 120 ml ale pani doktor powiedziala ze roznie jak kazdy i ze jest dobrze
Mam ten sam problem co NatkaF. Moja mala ma 4 miesiące i je ciągle ze smoczka 0. Nie zmieniałam jej wcześniej ponieważ krztusila się. W szpitalu jadła ze smoczka szpitalnego firmy Nuk z najmniejsza dziurką ale bardzo łapczywie jadła i wolałam kupić butelkę z Lovi.
Wczoraj zmieniłam smoczek od 3 miesięcy i mala zjadla mleko w 3minuty odchodziły głosne odgłosy połykania. Zmienilam smoczek bo postanowilam zageszczac troche mleko. Daje jedna miarke kleiku. Zazwyczaj mleko na smoczku 0 jadła do 20min przy tym w połowie zasypiala i mleko kończyła jeść przez sen. Nie mialam wtedy problemu z usypianiem jej. Mleko lekko zagęszczone nie chce przechodzić za bardzo przez ta dziurkę 0 i mala sie meczyla stad ta zmiana na 3+. Mala musiałam później usypiać bo nie zmęczyła sie jedzeniem. Zawsze miala lekko spocona główkę myślałam ze pocila sie od mojej ręki. Teraz miala sucha. Czy to znaczy ze mala sie meczy jedząc ze smoczka 0?
To moje pierwsze dziecko i jestem jeszcze niedoświadczona mama. Jak długo dziecko powinna mniej więcej pic mleko bo w 3minuty wydaje mi sie za szybko. Jada po 120ml.