Małopłytkowość

Ja miałam płytki na poziomie 80 przed rozwiązaniem. A 120 to ja miałam przed ciążą. Mam też krew Rh (-) ujemny i chociaż nie było przeciwciał to lekarz kazał podać immunoglobulię anty -D również ze względu na te płytki. 

Co do witamin brałam pregna plus + pregna dha i ogóle wyniki miałam po niej super.

xxyyzz przy cukrzycy to faktycznie chyba lepiej , że lekarz trzyma rękę na pulsie, więc wiesz pewnie tylko dla świętego spokoju woli to sprawdzić :)

A wiecie, że ja z początku stosowałam sama pregne plus bez dha? Dopiero po czasie wyczytałam, że tego dha jest tam mało i należy dodatkowo brać drugie opakowanie 

Ja pamiętam, że od połowy ciąży stosowałam większą dawkę tak jak jest w wytycznych , ale lepiej zacząć szybciej. Teraz też o tym zapomniałam i czas zacząć brać.

W pregna plus chyba połowa tej zalecanej dawki jest . Ja w pierwszej ciąży miałam wysokie ryzyko poronienia to brałam 1000mg 

Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje suplementację przynajmniej od 20. tygodnia, przy czym słowo „przynajmniej” jest tu kluczowe. Tak naprawdę warto przyjmować ten kwas od samego początku ciąży w dawce 500-600 mg dziennie (grupa wysokiego ryzyka porodem przedwczesnym – 1000 mg DHA dziennie ).

A to ja Dha od początku przyjmowałam :) Nawet w pierwszych tygodniach jak lekarz zalecił sam kwas foliowy to brałam jeszcze do niego samo dha :) A tak kupowałam zawsze zestaw pregna plus i pregna dha :) 

A wiecie ,że dha pomaga przy alergii :)? Mi lekarz kazał łykać by łagodzić objawy alergii (jeszcze przed ciążą) :) 

Ja też suplementu je pregne wlansie 

Nie słyszałam tego, że łagodzi alergie. Dobrze wiedzieć 

Ja mam teraz inne witaminki ciążowe, połowę tańsze niż zestaw pregna plus pregna dha i tego dha jest chyba ponad 600 gdzie w pregna było minimum. 

Dla.mnie ginekolog powiedział żebym brała jakiekolwiek witaminy od początku ciąży. Za to w aptece też musiałam wybrać sama i porównywać skład... czasami ciężko wybrać odpowiednie witaminy. 

Ja teraz przy karmieniu kupuję dopelherz mama premium dha :) Bo wychodzi taniej ,a skład wystarczający. Pregnę wolałam podczas ciąży ze względu właśnie na kwas foliowy :) Jest go tam więcej w dwóch formach.

Co do płytek zachęcam spożywać również nawet codziennie kiwi :) No i zielone warzywa, m.in brokuł,sałata  . Produkty bogate w witaminę K. To również pomaga trochę naturalnie :) 

Można zrobić zdrowe smoothie z pomarańczy, jabłka ,kiwi i jarmużu lub szpinaku :) 

Ja teraz biorę prenasol- jednak 450 dha :) U Pana tabletki miały dobra opinie, cena też jest ok więc zostałam przy nich