Hej Moja córeczka ma prawie rok i 4 miesiące. Jej waga jest niska bo waży lekko ponad 8 kg. Wyniki wszystkie ma b.dobre. Karmiona jest piersią ( oczywiscie inne pokarmy jak zupki, kaszki + mleko modyfikowane, kartofelki, mięsko,chlebek itp.) również dostaje. Rozwija się bardzo dobrze. Czym jest to spowodowane ? czy mam się martwić ? niektórzy mówią że ma to po mnie (ja również jestem b.szczypła) proszę o pomoc.
Jeseli wszystkie wyniki ma b. dobre a pediatra nie widzi w tym nic zlego to nie ma czym sie martwic. A jak rozwija sie super prawidlowo to tym bardziej wszystko jest wporzadku;). A corka je normalnie posilki? Widocznie ma taka tendecje do malenkosci. Jedni sa duuuzi inni sa mniejsi. Moj synek tez nie przybiera ksiazkowo i jest mniejszy niz rowiesnicy badajia tez ma bardzo dobre a i rozwija sie tez moim zdaniem i zdaniem pediatry dobrze;) wiec niczym sie nie martw;) obserwuj coreczke nadal wagowo i rozwojowo i niech coreczka bedzie pod czujnym okiem pediatry;)
Mój synek jest w podobnym wieku i jest również szczuplutki (ok 10 kg). Jeśli ładnie je, wyniki w porządku to ja bym się nie martwiła. Może po prostu po pani będzie szczuplutka
Mój mąż w dzieciństwie tez ponoć był szczuplutki i tak samo jest z synkiem
A konsultowała się Pani z pediatrą?? Może warto sprawdzić też jak sytuacja wygląda w siatkach centylowych.
Jak sama zauważyłaś także jesteś szczuplutka:) Skoro wyniki sa wyśmienity małej to ja bym się niczym nie martwiła. Mówisz, że karmisz piersią Zauważ , że podczas ssania dziecko zużywa również dużo energii :)) Jak mała ma dobrą przemianę materii to się nastaw, że będzie miała wokół siebie dużo adoratorów:)) Same plusy
Dla niej oczywiście
hehe :)) Nic się nie martw. Grunt że robisz kontrole u pediatry. Pediatra na pewno by Ci coś zasugerowała gdyby zauważyła, że coś się dzieje niedobrego
Pozdrawiam
jesli dziecko ladnie zjada to co mu podajesz to nie ma powodu do strachu czy zmartwien…moj syn ma 9 miesiecy i ledwo 9 kg.tez sie martwilam ale jednak nie ulewa czesto, duzo sie porusza i skacze no i zjada sporo wiec nie zagladzam go. po prostu spala wszystko w ruchu albo ma to po tatusiu…
Jeśli dziecko jest zdrowe, ma dobre wyniki, nie ma się czym przejmować, poprostu nie ma tendencji do szybkiego przybierania na wadze, zapewne będzie szczuplutka tak jak Ty:) Bez obaw:)
Dziecko nie rozwija sie po to by wpasowac sie w jakiś schemat wagi i wzrostu, kazde jest inne, ma geny i po pradziadkach czasem, jesli widac ze jest zdrowe, pogodne, żywe, to nie ma sensu sie przejmowac.
Musisz sprawdzić jak przedstawia się rozwój córeczki na siatkach centylowych, które masz w książeczce zdrowia (tak jakoś na jej końcu). Jeżeli masz porządnego pediatrę to przy każdej wizycie winien był zważyć i zmierzyć twoje dziecko, zapisać to w książeczce w miejscu wizyt w pierwszym roku i dodatkowo właśnie oznaczyć to na siatkach. Jak tego nie zrobił, może sama gdzieś to zapisywałaś więc zapisz te pomiary na siatkach. Jeżeli córeczka rozwija się w swoim kanale centylowym (na tej samej linii, bądź przynajmniej z małym wahnięciem w górę lud dół o jedną linię już fabrycznie wyznaczoną na siatkach) to nie ma powodu do zmartwień i taka jest po prostu jej uroda. Jeżeli natomiast nagle przestała rosnąć co będzie widać jako nagły spadek o 2 bądź więcej linii trzeba koniecznie skonsultować się z pediatrą, który poszuka przyczyny.
Moja córeczka jest też malutka, też na piersi, rozszerzamy już dietę (7 mc.), ale idzie w swym kanale centylowym i jak spojrzałam nań pod koniec pierwszego roku powinna ważyć 8 kg. Także tyle ile twoje dziecię.
Moja córka też mało waży, bo 7300 g, a ma 8 miesięcy. Waga jej ani nie drgnęła od ponad miesiąca. Też mnie to martwi, więc chyba będę musiała wybrać się z nią do lekarza. Je z apetytem, chociaż nie są to jakieś horrendalne ilości. Z tym że nic nie pije prócz mleka, dlatego często przystawiam ją do piersi. Według siatki centylowej powinna ważyć więcej, ale z drugiej strony tutaj też mogą ważną rolę odgrywać geny. Mój mąż nie waży nawet 65 kg, a jego mama i siostra to chodzące patyki.
Dopóki ma wszystkie wyniki w porządku i dobrze się rozwija to nie martw się na zapas. Moja córa za to od początku jest w 75 centylu, teraz waży 8750 a ledwo wczoraj skończyła 7 miesięcy.
Przed chwilą się ważyłyśmy i Ania ma już. 7,5 kg:) Boże drogi jak się cieszę
Witam,
Trochę trudno się ustosunkować do takiego pytania internetowo, bo trzeba by zobaczyć i zbadać dziecko, zebrać dokładny wywiad (również rodzinny), sprawdzić wyniki badań i dopiero się zastanawiać dalej. Rozumiem, że pediatra to wszystko zrobił i nie widzi podstaw do niepokoju?
Tak całkiem ogólnie to ja mogę powiedzieć, że dzieci różnie się rozwijają, ważne jest to, żeby harmonijnie. Czyli jeżeli ktoś od początku życia jest między 5 a 10 centylem i rozwija się dobrze, i to się nie zmienia, to zapewne po prostu taka jego uroda. Niepokojące są sytuacje, że dziecko “spada” w kanałach centylowych wraz z wiekiem. Czyli było np. pomiędzy 50 a 75, a nagle jest pomiędzy 10 a 25. Taka sytuacja na pewno wymaga konsultacji lekarskiej
Gonia prawie 9 kg? Wow. Moja ma 6,5 miesiaca i waży 6,8 kg i czasami jest mi ciężko ją nosić a tu 2 kg szczęścia więcej. Podziwiam i życzę dużo sił.
Moja starsza córeczka ma 2.5 roku i waży 11,5kg.Rozwija się prawidłowo lecz w dzieciństwie mąż szczupły ja również ,dużo biega na świeżym powietrzu to grubasek nie będzie.Jak urodziłam i to tydzień po terminie to miała 2650 każde dziecko rozwija się inaczej niema co wagi porównywać
Geny tez odgrywają duża rolę. szczupli rodzice raczej grubaska mieć nie będą:) Przyjęte jest, że przyrost masy ciała niemowlaka nie powinien być mniejszy niż 120 g na tydzień, czyli 480 g na miesiąc przez pierwsze miesiące. Szczuplejsze dzieci szybciej spalają kalorię a grubsze i niższe szybciej przybierają na wadzę niż rosną,.
witaj piszesz że wyniki ok tylko jakie wyniki kuzynka ma 5 latka waga 18 kg dostali skierowanie do endokrynologa mój synke ma 3 lata i wagę 13,3 jakieś 3 miesiace temy przeszedł rota i stracił wszystko co przybrał w ciagu roku teraz dopiero nadrabiamy i cały czas ma niską wagę ale ja znam przyczynę w wieku pól roku był w szpitalu gdzie złąpał 1,5 kg niedowagi i cały czas się ona za nami ciagnie syn miał też problemy z gryzieniem mało jadał stałych pokarmów a dużo płynnych, teraz je super więc wagą aż tak bardzo się nie martwię jest bardzo ruchliwy i enegetycznyjeszcze dobrze nie zje a już biega skacze więc cieżko mu przytyć
Nam dzisiaj lekarka powiedziała, że Anka jest w dolnej granicy normy, al nie mamy się tym przejmować, bo nie wygląda na zabiedzoną. No i oczywiście mówiła, że geny odgrywają dużą rolę to po pierwsze, a po drugie jeśli dziecko jest na piersi, to przybiera mniej, niż gdyby było na mm. Moja córa bardzo dużo piersi dostaje, bo nie akceptuje żadnych innych płynów, a gdy sobie pociągnie zdrowo z piersi, to na inne jedzenie już nie ma ochoty. W przyszłym tygodniu będziemy robić badania, mam nadzieję, że żadna anemia nie wyskoczy…
Ja idę jutro z moją małą do lekarza to dam znać jak poszło. Moja mała też drobinka, i trochę mnie zmartwiło to co piszesz rikitikitam, bo nie chciałabym by moja mała musiała mieć robione wyniki z krwi.
Poczytałam wasze posty i chciałam Wam powiedzieć, że mój syn też od dłuższego czasu mało ważył i słabo przybierał na wadze. Wyniki z krwi w porządku, tylko kupka brzydka, ale bez pasożytów. Lekarze cały czas nam mówili, że to po nas ma geny i aby się nie martwić. Jak zachorował na anginę trafiliśmy do szpitala, tam kazali nam się skontaktować z gastrologiem dziecięcym i alergologiem. Tak też zrobiliśmy. Okazało się, że syn ma alergie różne, przez co ma osłabione wchłanianie. Teraz już jest 1,2 roku od pierwszej wizyty i nadrobił wagowo, jeszcze tylko 0,5kg i będzie super. Syn jak miał 3 lata ważył 11,6kg wzrost 93cm. Teraz ma 4 lata i 5 m-cy, wzrost 107,5 i waży 15,5kg.
Mój ma 3 lata i 13kg ale od kiedy jesteśmy na nutramigenie i wykluczyliśmy produkty mleczne kupka jest ok i nie tak często jak wcześnie ale ciężko jest nam nadrobić niedowagę jaką zyskał w wieku 6 miesiecy