Macierzyński a druga ciąża

Hej, aktualnie przebywam na urlopie macierzyńskim płatnym przez ZUS, umowa skonczyla mi się w trakcie ciąży. 

Czy jeśli zaszłabym w ciążę w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego ZUS płaciłby mi za L4? 

Nie jestem jakąś naciągaczka, pracuje od 18 roku życia, no ale różnie w życiu bywa. 

Pozdrawiam

Nie ma możliwości żeby ZUS wyplacał Ci oba świadczenia. L4 należy się osobom zatrudnionym, a obecnie nie jesteś zatrudniona, dodatkowo korzystasz z urlopu macierzyńskiego wiec przebywając na urlopie nie masz możliwości być na l4.

Dokladnie jesteś na "urlopie" macierzyńskim a zwolnienie należy się osobie niezdolnej do wykonywania "pracy" czyli nie obowiązuje w trakcie trwania urlopu. Jeśli zajdziesz w ciążę będziesz mieć kontynuowany urlop macierzyński po prostu. 

Jest dokładnie tak ,jak dziewczyny napisały.Nie ma możliwości pobierania dwóch świadczeń.

Kontynuowany do kiedy? Do końca macierzyńskiego czy do porodu? 

Jest dokładnie tak jak piszą dziewczyny. 

Z tego co się orientuję nie ma możliwości pobierania dwóch świadczeń jednocześnie  niestety 

Oczywiście wiadomo, że nie można pobierać macierzyńskiego i l4, ale czy po zakończeniu zasiłku macierzyńskiego tj. 20.05.2021, można przejść na płatne l4? 

Z tego co wiem to nie gdyż nie jesteś zatrudniona . Gdybys zaszła w ciąże w trakcie macierzyńskiego ZUS wypłacał by ci świadczenie do końca trwania macierzyńskiego a potem nie miałabyś już dochodów 

W momencie zakończenia macierzyńskiego a w zasadzie rodzicielskiego, który jest po nim kończy się zasiłek pobierany z tego tytułu. Ponieważ nie pracujesz niestety nie otrzymasz zwolnienia z pracy popularnie zwanego L4 bo nie ma Cię z czego zwalniać.

Niestety, musisz podjąć kolejną pracę na umowę o pracę aby dostać l4. Tez mialam taką sytuację więc rozumiem.

Dokładnie l4 jest zwolnieniem z powodu niezdolności do pracy, a skoro nie pracujesz, to ci się nie należy. Po porodzie będzie przysługiwać jedynie kosiniakowe.