Trochę mało informacji. Ile ma dziecko ? Jaki to był lekarz ?
Co znaczy w internetach ? Bo nie zawsze Onet czy inne kobiety to dobre artykuły 😉
Co do oliwki to fakt, najlepiej odstawić bo ona tak naprawdę wysusza skórę.
Najlepiej jakby córkę zobaczyl dermatolog, a jeśli nie ufasz swojemu lekarzowi to lepiej go zmienić. Lekarz oprócz leczenia ma też odpowiedzieć na pytania które nas nurtują i wzbudzać nasze zaufanie.
Cześć, dzisiaj lekarz stwierdził u córki ŁZS. Zalecił krótkie kąpiele i stosowanie emolientow do kąpieli i po. Dodatkowo odstawienie oliwki i stosowanie clotrimazol. W "internetach" wyczytałam że nie powinno się tak postępować.
U mnie tez lekarz zalecił krótkie kąpiele a najlepiej prysznic. Clotrimazolum jest ok ale nie na dłuższą chwilę u synka to aż tak nie pomagało., bardzo pomogła mu maść linocholesterol A+E a już jak jest bardzo sucha skóra, synek miał nawet taka że miał skórę poraniona to pomagałaasc sterydowa elocom i już po jednym zastosowaniu na drugi dzień rany już nie było.
Ja bym się trzymała informacji które zalecił lekarz i zobaczyła czy będzie poprawa, co do emolientow używałam ich przy starszym dziecku + maść cholesterolowa doraźnie u niej to działało potem już były tylko emolienty, ale to też pewnie zależy od stanu skóry nie każde AZS jest w takim samym stopniu zaawansowane;) tak mi się wydaje ;) na jednego zadziała na innego nie
Córka ma 5 tyg. Internety" to np strona mamaginekolog lub Nivea. Po prostu natknęłam się na różnice w postępowaniu przy AZS i ŁZS. Lekarzem był dermatolog także mam nadzieje ze się zna. Zwykle ufam lekarza natomiast w tym wypadku skonsultuje to jeszcze z pediatra.
Wedlug mnie zalecenia lekarza są jak najbardziej prawidlowe. U dzieci postępowanie przy AZS i ŁZS jest dość podobne, pomimo iż przy AZS jest skóra przesuszona, a przy ŁZS łojotokowa.
Krótkie kąpiele i natluszczanie. Jeśli łuszczenie jest na owłosionej skórze głowy to natluszczanie i wyczesywanie miękka szczotka..
Clotrimazol miejscowo na mocniejsze zmiany też można stosować, ponieważ łuszczyca ma podłoże grzybicze.
Można tez wybrać emolienty dedykowane ŁZS, Poldemin Hydro, Mediderm albo z konopiami. Zależy od wieku dziecka.
Tak jak piszesz możesz to skonsultować z pediatra, natomiast z własnego doświadczenia wiem,że raczej zwykły lekarz ma małe pojęcia o chorobach skórnych. Skoro masz wątpliwości możesz zawsze się udać do innego dermatologa, a z pewnością różowej Twoje obawy i odpowie na nurtujące Cię pytania
Czy emolienty pomagają przy łojotokowym zapaleniu skóry? Często widzę, że ludzie je polecają przy problemach ze skórą, ale nie wiem, czy to dobre rozwiązanie przy ŁZS.
Absolutnie żadnych emolientów nie można stosować przy łojotokowym zapaleniu skóry. One się sprawdzają przy AZS, a w przypadku ŁZS będą tylko nasilać objawy. Warto poczytać o tym np. u pana Tabletki i koniecznie iść do konkretnego dermatologa, który dobierze odpowiednie kosmetyki.
— mają tam dermokosmetyki stworzone specjalnie pod łojotokowe zapalenie skóry. Ich produkty nie są tłuste ani obciążające, tylko regulują sebum i działają przeciwzapalnie, więc mogą być dobrą alternatywą przy tym schorzeniu
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.