Mój synuś, gdy jest głodny po podaniu butelki pije tak zachłannie, że łyka bardzo dużo powietrza.
Po jedzeniu bardzo ciężko mu je odbić i z tego powodu boli go brzuszek.
Czy można temu jakoś zapobiec?
Witaj na forum #teamLOVI!
Mój synuś, gdy jest głodny po podaniu butelki pije tak zachłannie, że łyka bardzo dużo powietrza.
Po jedzeniu bardzo ciężko mu je odbić i z tego powodu boli go brzuszek.
Czy można temu jakoś zapobiec?
Może za późno go karmisz? Chodzi mi o to, że może powinnaś dawać mu jeść nieco wcześniej, by nie był aż tak głodny, bo wtedy właśnie chce się najeść szybko i w efekcie końcowym łyka dużo powietrza. U nas tak było i po prostu skróciłam czas między posiłkami.
Właśnie jest tak, że karmie go na żądanie ale i tak jest to nie rzadziej jak co ok. 3 godziny - mleko mam odciągnięte jeszcze przed jego przebudzeniem a po nim już tylko szybciutko go przebieram… Nie wiem co mam zrobić, bo pytałam się pediatry i nie wie jak pomóc…
Samanta, moja rada to czestsze podawanie piersi, wówczas nie bedzie taki głodny
moja mała też tak jadła kiedy karmiłam ją na żądanie z racji refluxu musiałam potem karmić częściej a mniej i problem nieco ustał, ale pomogły również masażyki brzuszka, pamietaj jednak aby robić to zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, powinno pomóc również kładzenie malucha na brzuszku.
Samantka ja mogę się tylko podpisać pod tym co napisała Anita. Częściej przystawiaj malucha ale na krócej. A w jakiej pozycji karmisz ? Może główkę troszkę wyżej mu ułożyć? U mnie było podobnie jak Mateuszek był bardzo malutki. Z tej łapczywości przy jedzeniu nie tylko łykał powietrze ale potem również krztusił się jedzeniem. Pomogło właśnie częste przystawianie i jeszcze w trakcie jedzenia podnosiliśmy go do odbicia, a potem karmiliśmy dalej. I potrafiło mu się tak kilka razy odbijać w trakcie jedzenia ale potem nie było już wzdęć. Po jakimś czasie samo przeszło ![]()
Samantko na stronie Enfamilu odnośnie problemów z karmieniem znalazłam taką informację:
“Jeśli dziecko w trakcie karmienia połyka zbyt wiele powietrza, sprawdź czy smoczek nie jest zatkany lub zbyt wolny w stosunku do potrzeb malucha.” Może w takim razie spróbuj zmienić smoczek?
A próbowałaś może z butelką antykolkową?
Zgadzam sie z dziewczynami podawaj mu częściej. Są Rez takie butelki co same odprowadzają powietrze. Widzialm tomee&tipee i avent. Wyprobuj a nóż sie zaskutkuje!
u mnie tez tak jest. Tez je lapczywie, ale staram sie czesto mu piers podawac. Jutro w butelce zmienie smoczek na 3m+ bo w koncu 3 miesiace skonczyl wiec moze pora mu zmienic, ale z drugiej strony martwie sie, ze za bardzo do butelki sie przyzwyczai a w koncu wiecej pije z piersi wiec bledne kolo ![]()
Butelka nic nie daje, bo mam takową tt oraz dr brown’s (po synku cioci) i są one bez rewelacji. Smoczek wymieniłam ale niestety synek nie nadążał z jedzeniem i wróciłam do wersji 0+. Z tymi pozycjami do karmienia to też nic nie daje - żadnych rezultatów… Przeczekam - może się to jakoś mu unormuje
Pamietam ze u nas butelki antykolkowe tez nie pomogły zbytnio, nawet sie zaczełam zastanawiać czy te butelki po prostu taką mają jedynie nazwę;)
Jeszcze co pomogło to poduszka na której małą kładłam albo kołderka złożona na 4 i mała położona wysoko wówczas mogła usnąć. Kładłam mała od plecków na kołdercę, aby miała wyżej główkę
Witam serdecznie. Łykanie powietrza podczas zachłannego picia jest częstą przypadłością w czasie karmienia przez smoczek. Może warto zmienić smoczek o jeden poziom niżej tak, żeby pokarm wypływał wolniej. Dodatkowo warto podać dziecku espumisan lub esputicon, który spowoduje eliminację nadmiaru powietrza w jelitach. Dobrym sposobem jest nauczenie maleństwa leżenia na brzuszku. Wtedy również, poprzez własny masaż, w czasie ruchów i ucisku brzuszka, powietrze zostanie wydalone w czasie odbicia. Mam nadzieję, że pomoże.
Pozdrawiam.
karmie butelka od miesiąca i zauważyłam że kiedy mleko jest dość ciepłe to strasznie szybko ze smoczka leci mleko i mały nie daje rady tego łykać albo się krztusi no i łyka dużo powietrza, jak mleko jest troche chłodniejsze to nie ma problemu i nic się nie dzieje
dokladnie tak jak Nosia napisała , gdy mleczko jest cieple leci szybciej , zauwazylam to po tym jak nalalam wrzatek do butelki i wymieszałam , woda zaczela tryskac !
Ale to chyba nie w tym problem … mały jest łakomczuchem ( tak jak moj gdy pil z piersi) chwila i piers pusta a poteem stekał zanim mu sie odbilo a jak odbilo to z reszta jedzonka …
Obawiam sie ze za bardzo nie da sie zapobiec … wystarczy ze po jedzonku pomozesz mu w odbiciu … kladz go na brzuszek czesto bo to naprawde pomaga , jesli zmiana smoka nie pomogla to tak jak pisano wczesniej czesciej sprobuj podawac … a jesli i to nie poskutkuje to bedzie oznaczalo ze taki tym maluszka , z czasem załapie … bedzie starszy to zatrybi i zmieni sposob jedzonka - OBY ![]()
Espumisan powinien pomóc ![]()
A podawałas mu herbatke koperkowa ?
Moj z brzuszkiem nigdy problemow nie mial ale zapobiegawczo dawalam czysta naturalna koperkowa i maly do dzis pije - bez cukru
Nam pediatra odradzał podawanie herbatki koperkowej a też się męczyliśmy 4 miesiące z kolkami (chociaż nie umiem wytłumaczyć dlaczego), mówił że nie konieczne może działać jak się przyjęło uważać.
Pierwsze słysze
, nam kazdy polecał od samego poczatku aby podawac , zreszta granulowana Hippa nawet jest od 1 msc ![]()
Ale co lekarz to inne bzdury wymysla ![]()
u nas pani doktor kiedyś powiedziała jak mała miała zatwardzenie żeby jabłuszek nie dawać bo to może być od tego
od jabłka ? Nam wlasnie kazano jesc starte jabłko ![]()
pani doktor powiedziała że to może być od jabłuszka ale jakoś mnie to nie przekonało późnej okazało się że to banan był przyczyną zaparć
Moja mała też miała ten problem nam pomogła dopiero butelka antykolkowa bez tego ani rusz
Myśmy też tylko butelki antykolkowe sotosowaliśmy bo są moim zdanniem najlepsze dla takiego malucha, a wiadomo, że pijąc zbutelki siłą rzeczy i tak te powietrze zasysa
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.