Cześć dziewczyny, potrzebuje porady wczoraj byłam u Lekarza i okazalo sie że szyjka mi sie skreciła jest 2/0,5/0 lekarka przepisała mi luteine obecnie 25 tydzienń. Czy ktoraś z was brała?? Przeczytałam że jest potrzebna po to aby przed wczesnie nie urodzić.
I Pytanie jak zee stosunkiem bo zapomniałam spytac Lekarza…
Ja brałam luteine od 26 tyg praktycznie do końca ciąży (chyba w 36 odstawilam). Lekarz zalecił mi leżeć i zakazał stosunków. Córka tak się zasiedziala, że potem musieli mi wywoływać poród. Także słuchaj zaleceń lekarza i odpoczywaj jak najwięcej możesz. Trzymamy kciuki, żeby wszystko było w porządku
jaka masz luteine dopochwową czy pod język ??? Jeśli lekarz nie zabronił wspolzycia to według mnie jak najbardziej mozesz … Ale jesli ci sie szyjka skraca to wstrzymaj sie do kolejnej wizyty i zapytaj o to swojego ginekologa przy problemach z szyi zaleca sie duzo lezenia wiec wypoczywaj… Ja nie brała luteiny a duphaston od pozytywnego testu ciazowego po 3 tabletki dziennie aż do ok 35 TC
0202oliwcia mam luteine dopochwową, 2 razy dziennie. Szyjka właśnie Mi sie skraca wiec jednak faktycznie poczekam do kolejnej wizyty, jakoś zapomniałam spytać chociaz uwazam że sama tez powinna mnie poinformowac czy mozna czy nie
Przy skracającej się przedwcześnie szyjce stosunki są zabronione bo stosunek to najlepszy masaż szyjki, a co za tym idzie sposób na jeszcze większe skracanie się tejże szyjki.
ewuska ja w pierwszej ciąży brałam luteinę ze względu na skacającą szyjkę i stosunki absolutnie zabronione.
Zaleciła mi moja ginekolog takze magnez (lek nie suplement) oraz DHA, który zapobiega porodom przedwczesnym.
Nie wiem czy odczuwasz skurcze, takie spinanie się brzucha, ja miałam bardzo częste i dość długie, za dużo to było jak na tamten okres ciąży. Jeśli u Ciebie również występują to staraj się aby było tego jak najmniej. Kazdy taki skurcz ciągnie szyjke i często ją skraca.
Niestety stosunek ma to do siebie że własnie jak napisały dziewczyny pobudza szyjkę, prowokuje kurczenie macicy i niestety sytuacja może się pogarszać. Staraj sie jak najwięcej polegiwać z poduszką pod pośladkami tak, aby miednica była delikatnie uniesiona. Na następnej wizycie oczywiście zapytaj, ale ja jeszcze na tym etapie chyba sama z siebie bym się wstrzymała.
U mnie chwilkę później eszcze doszedł pessr, więc to już kategorycznie wykluczyło cokolwiek. Mam nadzieję że u Ciebie luteina pomoże i szyjka przynajmniej stanie w miejscu.
No i na pewno poprosiłabym o ponowne zmierzenie długości szyjki, niekiedy pomiar wychodzi inaczej i okazuje się że szyjka cudownie się “wydłużyła” ale nawet jesli nie, to po prostu dbaj o siebie i nie przemeczaj, odpoczywaj kiedy tylko masz okazję
U mnie szyjka skróciła się dwa razy. Za pierwszym razem brałam luteinę dopochwowo i duphaston. Luteina na ogół ma pomagać w rozwoju ciąży i stosuje się ją także przy skracaniu szyjki, zaś duphaston bierze się aby nie poronić. U mnie przy skróconej szyjce miałam zalecenie 3x dziennie luteinę 2 razy duphaston, ale każdy przypadek jest inny
Najlepiej brać tak jak lekarz zalecił i nie brać nic więcej na własną rękę, bo można tylko zaszkodzić zamiast pomóc. Co do magnezu, polecam zadzwonić do ginekologa i zapytać czy nie powinnaś brać np. 2 razy dziennie, rano i wieczór.
Jeśli chodzi o seks, absolutnie! Żadnego stosunku, nawet żadnych zabaw, po prostu nic. Trzeba się wstrzymać dla dobra dziecka
Odpoczynek też jest bardzo ważny, u mnie Pani doktor zaleciła leżeć tak jak w szpitalu, jedyne spacery to do toalety i pod prysznic, nic więcej. Jeśli jest możliwość, żeby ktoś Ci pomógł, robił Ci jedzenie, wypełniał Twoje obowiązki to poproś o taką przysługę, bo leżenie w łóżku na prawdę może wiele dać i w przeciągu tygodnia, dwóch szyjka wraca do normy.
Jest też pewne ale. Zdarza się, że jeśli szyjka raz się skróciła, może stać się tak ponownie, tak było u mnie. Szyjka wróciła do normy, więc zaczęłam znowu robić nadprogramowe rzeczy takie jak sprzątanie, dużo chodziłam itd. W ciąży bardzo trzeba na siebie uważać i dbać o swój organizm i o dobro dziecka. Wypełnianie obowiązków domowych nie jest warte utraty maleństwa.
Jeśli jesteś w związku małżeńskim, mąż bez problemu może iść do lekarza rodzinnego i poprosić o opiekę na Ciebie. Dostanie L4 i może Ci pomagać w domu i się Tobą zająć
Także w skrócie, bierz luteinę, leż dużo w łóżku, dużo odpoczywaj, zero seksu i będzie dobrze!
Dzieki dziewczyny na pewno wasze rady Mi sie przydadza, biore luteine i magnez dodatkowo mam jeszcze Prenatal duo, staram sie odpoczywać akurat Męża mam na urlopie.
Ewuska przy skracającej szyjce powinna dużo leżeć i ogólnie odpoczywać. Jeśli szyjka wciąż będzie się skracała to lekarz pewnie zaleci założenie szwu na szyjkę macicy
Tak trzeba brać luteinę i an razie wstrzymać się od współżycia i ogólnie odpoczywać!!! Ja miałam zaleconą w 12 tyg i po kilku tyg wszystko się unormowało. Także powodzenia:)
niestety ale jeśli chodzi o stosunki to przy skracajacej szyjce zabronione są no i przy luteinie. nie dość że przy stosunku szyjka ma masaż przez co też może się szybciej zgladzic to na dodatek nasienie męskie zawiera prostaglandyny które powodują że szyjka robi się miękka i mogą doprowadzić do zgladzenia się szyjki. dlatego przy problemach z szyjka w sensie skracajaca się stosunki są zabronione.
Aewcia no to w takim razie masz leżeć i pachnieć A mąż da sobie radę, może nie wszystko tak idealnie jak Ty sama ale niech poczyta sobie o zagrożeniach jeśli nie jest zbyt wyrywny do pomocy i przejmie większość Twoich obowiązków
Podczas mojej pierwszej ciąży około 27 tygodnia miałam problem ze skracającą się szyjką macicy. Moja Pani doktor ginekolog, przepisała mi wówczas luteinę 2 razy dziennie dopochwowo i no-spe 2 razy dziennie. Absolutnie nie mogłam nic dźwigać, a jak najwięcej odpoczywać, a stosunek nie był zakazany w żaden sposób. Pamiętam, że do końca ciąży kochaliśmy się z mężem. Poród odbył się w terminie, siłami natury. Także najlepiej dopytać swojego ginekologa, bo jedne kobiety mają sex zabroniony, inne natomiast nie. Teraz jestem w drugiej ciąży- obecnie 31 tydzień i jak na razie nie ma żadnych problemów z szyjką, mam nadzieje, że już tak zostanie
Agn_kaw mąż doskonale sobie radzi, nie musze mu co chwile mowić co i jak.
Paulina_r nic nie dzwigam w pierwszej ciąžy w ogole nie miałam z niczym problemu a teraz wszystkiego sie mnie czepia, a o seks na pewno spytam swoją ginekolog chociaz uwazam że skoro był by zabroniony w Moim przypadku to by mnie o tym poinformowała, a nic nie mówiła, Ja jak dopiero wrociłam do domu to przyszło mi to na mysl
Dziewczyny jestem po wizycie u Pani doktor. Powiedziała że po lekach jest poprawa i widzi że sie oszczędzam, co do stosunku mowi zeby poczekać do 34 tygodnia chyba że przy najbliższej wizycie bedzie dalej dobrze obecnie 27 tydzien
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.