Dziewczyny, przed ciąża bralam luteine 2x1 50mg, bo miałam zachwiany progesteron w drugiej fazie cyklu. Zaszłam w ciążę więc kontynuuje dalej. Obecnie 5 Tc. Lekarza mam dopiero za niecałe 2tyg. W tym czasie poszłam do lekarza na NFZ bo konczyly mi się tabletki. Lekarz jeszcze nic nie widzial na USG ale przepisał mi duphaston 1 tabletka dziennie. Z tego co widzę to duphaston ma 10mg i mam brać 1tabletke a póki co biorę 100 mg luteiny dziennie. Czy nic się nie stanie z dzieckiem? Dlaczego mam tak zmniejszona dawkę?
Przede wszystkim Duphaston jest odpowiednikiem luteiny, ale nie identycznym zamiennikiem. Luteina to naturalny hormon, zaś Duphaston to syntetyczny odpowiednik progesteronu. Jego działanie jest kilka razy silniejsze niż luteiny, więc najprawdopodobniej stąd różnica w dawkowaniu obu tych preparatów.
dokladnie jak halmanowa pisze :)
Halmanowa wszystko ładnie wyjaśniła i w sumie nie mam już nic do dodania.
Halmanowa idealnie wyjaśniła różnice;)
hmmm ale to bierzesz i luteine i duphaston jednoczesnie?
w pierwszej ciązy brałam duphaston w drugiej luteine ale nigdy razem
z tego co słyszałam to razem tego się właśnie nie bierze, albo jedno albo drugie.
Ja w ciąży brałam luteinę dopochwowo i pod język. Ginekolog proponował mi doustnie duphaston zamiast luteiny pod język, bo duphaston się połyka i nie trzeba tego trzymać pod językiem, a wiadomo że luteina jest ohydna, ale nie zdecydowałam się, zostałam przy luteinie -też dlatego, że była bezpłatna. Ale wiem, że niektóre kobiety biorą i duphaston i luteinę jednocześnie.
Luteina bezpłatna? hmm... aja płaciłam
Hej dziewczyny , mam pytanie odnoście tabletek duphaston, mam brać przez 10 dni a starać się o dziecko to można przed , czy po dawkowaniu leku a może w trakcie , z góry dziękuję za odpowiedzi �