Witam mamusie,
To moja pierwsza wyczekana ciążą i oczywiście żeby nie było za kolorowo z komplikacjami.
Wiedziałam już o tyłozgięciu macicy ale w 4 tyg kiedy udałam się na USG, gdyż 4 dni wcześniej - 26 maja obudziłam się z przeświadczeniem że dziś i ja mogę świętować Dzień Matki i kupiłam sobie prezent - test Ciążowy a na nim moim oczom ukazała się bledziuchna druga kreseczka (pisze moim oczom bo tatuś nic nie wiedział) pobiegłam pani Dr.
Na owej wizycie Pani Dr. powiedziała że mamy dwunożność macicy, ale bez badań hormonalnych nie może potwierdzić że ta kropeczka na USG to ta wyczekiwana kropeczka (dla mnie było to jasne).
Na kolejnej wizycie przed badaniami prenatalnymi dowiedziałam się, że mam mięśniaka (nie wiem skąd on się wziął skoro systematycznie się badam ) Natomiast na badaniach połówkowych lekarz oznajmił mi, że mam łożysko przodujące które całkowicie zakrywa szyjkę, poinformował mnie o możliwych plamieniach przy wysiłku (i rzeczywiście miałyśmy - jak leżymy jest ok) , zalecił leżenie i pocieszył iż jest nadzieja że łożysko się podniesie.
I tu moje pytanie jest może na forum mama której łożysko przodujące podniosło się?
Czytałam że są ćwiczenia yoga na podniesienia łożyska może któraś z was ćwiczyła i jest wstanie powiedzieć czy jej pomogły?
Na szczęście malutka rozwija się prawidłowo jest troszkę mniejsza ale ponoć dziewczynki tak mają, że są drobniejsze
Ja miałam przodujace łożysko ale szybko się podniosło kiedy dzidziuś zaczął rosnąć a macica powiększać podniosło się samoistnie często się tak zdarza więc nic straconego tzn łożysko jest tak jakby mobilne przemieszcza się co do tyłozgięcia też miałam ale spokójnie w niczym to nie przeszkadza zresztą w ciąży w pewnym momencie odgina się tak jak trzeba a nawet jeśli nie to i tak nie przeszkadza co do ćwiczeń nie mam pojęcia ja leżałam jak zalecił lekarz i pomogło i kilka moich koleżanek miały tak samo z łożyskiem i leżały odpoczywaly i też się podniosło więc skoro dostałaś zalecenia oszczędzania się radziłabym słuchać lekarza.
Też miałam tyłozgięcie Ginekolog kazał mi spać na brzuchu żeby nie doszło do operacji w trakcie ciąży i całe szczęście wszystko się wyprostowało Gdzieś w 3 miesiącu bylo dobrze
Aisa, jeśli się nie odegnie to kończy się to operacją. Nawet kilka dni przed moim porodem w szpitalu taką operacje wykonywano bo dziewczyna uznała że nie chce sie jej spać na brzuchu i niestety… Całe szczęście operacja nie doprowadziłq do poronienia.
A jeśli chodzi o yoge, z pewnością nie zaszkodzi
Aisa a w którym tyg podniosło ci się łożysko?
My mamy 25 tc, za dwa tygodnie kontrola - mam nadzieję że podejdzie do góry.
Kinga mi lekarka nie kazała spać na brzuchu (u mnie spanie na brzuchu powoduje dyskomfort a nawet ból) a na lewym boku.
Zastanawiam się nad tą yogą i chyba zaczekam i zapytam na wizycie naszą P. Dr.
Magdalena najlepiej dopytaj lekarza czy w ogóle możesz wykonywać jakiejkolwiek ćwiczenia bo niestety z tym przy różnych ciazowych dolegliwościach jest różnie, może znajdź jak takie ćwiczenia wyglądają i pokaż lekarzowi żeby wiedział o czym mówisz. Tak jak Aisa pisała często łożysko samoistnie się podnosi przy rozrastaniu się macicy więc trzymam kciuki żeby i u Ciebie też się tak zdarzyło
moja koleżanka i bratowa mieli łożysko przodujące …bratowa plamiła na początku to fakt… łożysko przodujące u nich powodowało tez że nie czuły tak ruchów dziecka więc gdyby tak było u Ciebie że czasami nie poczujesz maluszka to się nie denerwuj bo wszystko jest ok. one akurat miały tak że pod koniec im się faktycznie podniosło i obie urodziły sn - w innym przypadku byłoby cc…
z ćwiczeniami to warto z kimś skonsultować co możesz a co nie by faktycznie dziecku nie zaszkodzić i sobie
Ewcia ja czuje moją małą (choć był jeden dzień kiedy nie była aktywna i wtedy uspokoił nas detektor płodu który posiadamy) od jakiegoś czasu to nawet widać jak brzuch skacze i pojawiają się górki jak mała zaczyna swoje akrobacje
Co do ćwiczeń postanowiłam poczekać do wizyty u Pani Dr. i skonsultować to z nią
Mama_Arka_Martynki dziękujemy - zdjęcie zrobione przez tatusia który na codzie nie ma ręki do robienia zdjęć a jednak zdjęcia broszurkowe do albumu wyszły mu cudnie
Kinga nie zgodzę się z Tobą
“NA PEWNO chce tu podkreślić, że macica w tyłozgięciu, NIE jest przyczyną trudności z zajściem w ciąże, jej donoszeniem ani porodem.”
To z bloga mamaginekolog
"Tyłozgięcie nie ma absolutnie żadnego wpływu na sam poród czy ułożenie dziecka. Jeśli kobieta z tą cechą już zajdzie w ciążę, powinna dopóki się da, dużo leżeć na brzuchu, bo doskwierają jej częstsze niż zwykle bóle w krzyżach. To się wiąże z tym, że macica we wczesnej ciąży tj. między 8.-10. tygodniem znajduje się w zatoce Douglasa. (Zatoka Douglasa – jest to przestrzeń między odbytnicą a tylną ścianą macicy, wyjaśnia położnik.) - Macica tyłozgięta znajduje się w tej zatoce i dlatego, kiedy płód rośnie, macica się powiększa, kobieta odczuwa większe bóle. W około 16.-18. tygodniu, kiedy macica wychodzi z zatoki Douglasa, a dzieciątko dalej rośnie, ból się zmniejsza. - Tyłozgięcie nie ma też żadnego negatywnego wpływu na donoszenie ciąży "
A to z e-bobas.pl
Więc to nie jest powód do cięcia cesarskiego wiem bo sama miałam tyłozgięcie tyle że ja mam wrodzone u nas to rodzinne. Fakt dużo leżeć na brzuchu dobrze bo w ciąży może to się Naprostowac ale jak nie wyprostuje się to nie jest to powodem aby porod był przez cesarskie cięcie
Mi około 22 już się podniosło na polowkowych było dość wysoko
Ja miałam kosmowkę przodującą, która podobno zdarza się dosyć często. Ja jednak troszę bałam się, że się nie podniesie, ale na badaniu połówkowym w 20 tc, okazało się, że łożysko się podniosło i jest ok.
Aisa to już 26 TC
Wątpię żeby się podniosło bo jak mówi pani dr. Leży bardzo nisko i na przedniej ścianie i każde uderzenie jest dla niej niebezpieczne
Przy łożysku przodującym może dojść do krwotoku i odklejenia się łożyska a dodatkową ta cukrzyca która może spowodować szybsze starzenie się łożyska
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.