Lody w żywieniu maluszków

Drogie forumowiczki !:slight_smile: mam pytanie odnośnie podawania lodów do jedzenia dla naszych dzieci. W jakim wieku podawać lody i w jakich ilościach kiedy Wasze dzieci zjadły pierwszego całego loda ? Ja próbuje unikać słodycze dla mojej córeczki ale ona tak uwielbia słodkości

Mój malec ma 1,5 roczku. Całego loda jeszcze nie dostał co najwyżej wafelek “ubrudzony” lodem. :slight_smile: Jeśli chodzi o słodycze byłam im przeciwna jeszcze zanim sie Miki urodził. Jestem do tej pory ale środowisko w którym się obracamy i babcie które zawsze coś podadza sprawilo ze maluch juz poznal niektore smaki. Jestesmy na tym etapie: Jesli Miki dostanie np. od kogos kinderki to może zjeść jedną dziennie. Sama nie kupuję mu takich rzeczy. Zdaja biszkopty, flipsy smakowe “raz na ruski rok”, ciasteczka owsiane. A i zawsze staram się coś upiec; np babeczki albo muffinki (mało słodzone) - sama nie przepadam za cukrem. Do picia zawsze woda, czasem jakas mięta albo rumianek. Owoce zblendowane lub soki wyciskane . wszystko bez cukru. Ewentualnie jeśli coś jest kwaśne czasem dodaję miód:)

Blawatkowa2015 jestem tu nowa wiec dopiero się uczę i obczajam i nie umie tak szybko znaleźć tematów które juz były w 2013 lub 2015

Sylwia.Miernik ja też nie jestem za słodyczami ale właśnie staram się jak najbardziej zminimalizować moja córka ma 18 miesięcy i próbowała troszkę loda bł bardzo chciała ale chyba woli agrest :slight_smile:

Sprobuj sama zrobic zdrowe lody to nic trudnego sa zdrowe i pyszne. Ja robie z bananow i teraz z malin. Dojrzlale mocno banany mroze gdy zamarzna wyjmuje lamie i miksuje z odrobina slodkiej smietanki by byly bardzej aksamitne. Zamrazam i gotowe przed podaniem wyjm na chwile bo sa dosc twarde mocno zmrozone. I malinowe malinki miksuje z cukrem lub miodem odrobina kardamonu i do zamrazaliki na godzine potem trzeba jeszce raz zbledowac i znow do zamrazalki. Wato przetrzec przed pierwszym zamrozeniem przez sito by niebylo pestek. Pyszne i zdrowe. Podawaj male porcje najlepiej chwile odczekaj po wyjeciu z zamrazalki by troszke sie “zagrzaly”

Moj synek ma 4 lata i dopiero teraz nauczyl siecjesc lody wczesniej nie chcial, teraz zje troche i juz nie chce bo mu sie ,jezyk zamrozil" :slight_smile: takze wszystko zalezy od dziecka.

Bealia wow super sprawa takie lody :slight_smile: nie słyszałam wcześniej musze wypróbować dziękuję za przepis ;)Lenka26 no tak dzieci różnie mają ale jak juz będę dawać to takie jak Pani mi dala przepis :slight_smile:

Myszek017 poszukaj w necie jest duzo pomyslow na lody owocowe smacznego

Ja mam zamiar lody wprowadzić dopiero po roku. Myślę, że wtedy jest najbardziej odpowiedni czas gdy już są jakieś ząbki i mały już będzie praktycznie jadł wszystko. Jednak ja będę uważać na lody typu włoskie ( z maszyny ) bo wiem, jak ludzie obchodzą się z czyszczeniem sprzętu i sterylizacją i już nie raz doszło do zatrucia przez to w mojej rodzinie. Ja zacznę od lodów które będę sama przygotowywać na bazie owoców itd i po troszku .

Myślę, że roczne dziecko spokojnie może spróbować odrobinkę :slight_smile: