Liczne fosforany w moczu

Na karcie wypisowej ze szpitala jest adnotacja odnośnie wyników analitycznych, jedną z nich jest wynik badania moczu.
Czy któraś z Was wie co oznaczają liczne fosforany bezpostaciowe?? Słyszałam, że jest to wynikiem diety… Czego w diecie znalazło się za dużo? Ma to jakiś wpływ na ciążę??

Ja miałam i lekarz mi mówił,że to w dużej mierze zalezy od tego co spożywamy i w jakich ilościach. Jezeli dieta jest bogata w fosfor to wyniki takie są a nie inne. Czasem taki wynik może wskazywać na kamicę nerkową,a co lekarz mówi?A za dużo w diecie hmm białe sery,mleko,rośliny strączkowe,kalafior,orzechy,taki przykład bo pewnie i więcej tych produktów bogatych w fosfor jest. Myślę,że po prostu najlepiej jak przeanalizujesz produkty które zjadasz pod względem fosforu i go ograniczyć a jeżeli wyniki dalej będą takie a nie inne to po prostu lekarz już CI coś zaleci

Niestety chyba masz rację… biały ser, mleko, kalafior… przodują… muszę ograniczyć ich spożycie… a od lekarza wiem tyle…“wynik Pani diety…” :confused:

Caramel zmień dietę, bo przy utrzymujących się fosforanach w moczu wytracą Ci się tylko osady i o kamicę nietrudno. A przechodzić to w ciąży nikomu nie życzę. Miałam w życiu kolkę i jest to ból bardzo silny, wymagający bardzo silnych analgetyków, których stosowanie jest niewskazane w ciąży. A Roxi napisała już Tobie co musisz z diety wyeliminować/ograniczyć. I zrób kontrolne badanie moczu tak za dwa tygodnie. Dbaj też o właściwe nawodnienie organizmu.

No cóż muszę ograniczyć to co najbardziej kocham…Ale dziękuję za poradę

Caramel, rzeczywiście liczne fosforany bezpostaciowe w moczu mogą wskazywać na skłonność do tworzenia się złogów w drogach moczowych. A jakie Twój mocz ma pH? Słyszałam, że istnieje większe ryzyko, gdy mocz ma odczyn zasadowy.

Pozdrawiam:)

Blawatka…Ph7- czyli odczyn obojętny.

No na prawdę lepiej ogranicz bo tak jak mówi Artan to bardzo nieprzyjemne doświadczyć np. takiej kolki nerkowej która czesto wynika z kamicy :confused: sama miałam kolkę i brałam na to tylko apap ale ból przeokropny,cały dzień leżałam w pozycji tzw. na pieska i wtedy dopiero czułam ulgę. Musisz ograniczyć choćby dla swojego dobrego samopoczucia :slight_smile:

Bardzo Ci dziękuję

Skąd ja to znam… Ja już niestety mam kamienie, kolki też przerabiałam kilkukrotnie w życiu- fakt ból okropny. To rzeczywiście efekt diety. Ale dietę nie zawsze można zmienić… Ważne jest żeby nauczyć się jak najwięcej pić i jak najczęściej korzystać z toalety.

ostatni wynik duza ilosc fosforanow bezpostaciowych. Lekarz dopiero za 1.5 tygodnia. Ognie myślę ze dieta jest ok. Nie piję żadnych napoi gazowanych. Ogólnie pije tylko zwykłą wodę. Szklanke soku wypije od swieta. Natomiast jezeli chodzi o rodziny strączkowe to nie lubię i nie jem. Nabiał od czasu trochę żółtego sera, mleko od święta. Czy znacie jescze jakies powody przez ktore mogę mieć fosforany w moczu?

Jeżeli  w moczu występują tylko fosforany, bez dodatku leukocytów czy erytrocytów to nie masz się czym martwić. Owszem główną przyczyną ich obecności jest dieta. Głównie słodkie napoje, ale i dieta bogata w warzywa. Jednak mogą też być objawem infekcji dróg moczowych bądź kamicy nerkowej. Jeżeli nie towarzyszy im wzrost ciężaru moczu, ani nie ma osadów w postaci wspomnianych leukocytów czy erytrocytów, to nie masz czym się martwić.

U mnie ostatnio kamień w moczu się pojawił... 

Natalia i wiadomo czy masz kamienie w nerkach czy to przez jakieś leki?

Aneczka lekarz nie zlecił żadnego usg nerek bo te kamienie są nieliczne a nie zagraża to w żaden sposób ciąży, tylko muszę pić soki z żurawiny, dużo ogólnie pić żeby filtrować nerki. Gdyby te kamienie byly to nerki by bolały a nic mi nie dolega. 

Natalia rozumiem. Czasem jakieś leki albo antybiotyki mogą wywołać że kamienie się pojawiają ale samoistnie też się wydalają

Aneczka jeżeli antybiotyk może spowodować pojawienie się kamienia w moczu to u mnie by było autentyczne bo ostatnio w ciągu 2 miesięcy miałam 4 różne antybiotyki i to praktycznie jeden za drugim 

Natalia to tak mogło się stać bo niektóre antybiotyki albo jak przez dłuższy czas się bierze to mogą to spowodować choć nie zawsze