Po pierwszej ciąży pojawiły się u mnie hemoroidy. Po porodzie stosowałam maść Posterisan. Ginekolog powiedział mi jednak, że samo stosowanie tej maści nie wystarczy i muszę jeszcze brać doustnie tabletki CYCLO 3 fort. Na ulotce nie ma żadnych konkretnych informacji na temat przyjmowania ich w okresie karmienia piersią. Czekałam więc z tym aż synek będzie starszy, niedawno skończył rok i nadal karmię Go piersią. Czy lek ten będzie bezpieczny dla mojego synka?
Najlepiej o to zapytać farmaceutę lub bezpośrednio lekarza
Przypuszczam, że skoro ginekolog Ci zalecił ten lek to powinien on być bezpieczny dla dziecka jednak zawsze lepiej się upewnić
Podczas gdy karmiłam rozchorowałam się i brałam antybiotyk o nazwie Duomox.Uświadomiłam lekarzowi,że nie mogę go brać,bo karmię.A on odpowiedział,że do mleka dostaje się bardzo mała ilość tego leku i jest to zupełnie bezpieczne dla dziecka.Zresztą jak byłam w ciąży też zażyłam ten sam antybiotyk.
Uważam,że na własną rękę nie należy brać silnych leków.Ale jak zdecyduje o tym lekarz to czasem trzeba-niestety.
Dzięki za odpowiedzi
Ja bardzo sceptycznie podchodzę do tego co o farmakoterapii sądzą lekarze. Zawsze kieruję się własną intuicją i wolę 10 razy sama sprawdzić zanim podejmę jakąś decyzję. W ogóle jestem wielką przeciwniczką wszelkich tabletek, syropów (pomijając wapno i syrop prawoślazowy), itp. Zdecydowanie wolę naturalne metody leczenia I pamiętam, że jak musiałam wykupić dziecku antybiotyk to miałam łzy w oczach. Czułam się tak jakbym miała Mu truciznę podać. No ale cóż zrobić, jak domowe sposoby zawiodły. Mam nadzieję, że już nigdy nie zajdzie taka potrzeba
Bławatkowa ja też po ciąży mam problem z hemoroidami a podczas porodu jeden z nich bardzo mi wypadł i położna zaleciła aby podczas kąpieli wkładać go do środka ( do odbytu) . Czy Tobie albo którejś z was zalecono również wkładanie hemoroidów do środka? Kiedy lekarzowi pierwszego kontaktu powiedziałam o tym problemie to kazał mi kupić " jakąś " dostępną w aptece maść.
Najlepiej poradzić się lekarza lub farmaceuty…w niektórych przypadkach lekarz zaleca takie leki, które mają bardzo małą przenikalność do mleka, praktycznie nie szkodliwą dla dziecka, a na opakowaniu jest zapisane aby nie stosować przez matki karmiące…
Hemoroidy okropna sprawa, najlepiej jak same pękną…ja tak miałam. Wiem, że jakiś jeszcze mam bo czasem mi wychodzi i boli przy częstszym wypróżnianiu. Wkładanie go z powrotem nic nie da, tylko na chwilę uśmierzy ból, a i tak wypadnie. Ciekawe czy te maści pomagają…
Annawianna, hemoroid wypada mi tylko podczas wypróżniania się, a później sam chowa się do środka. Wcześniej stosowałam maść Procto-hemolan, ale nie sprawdziła się. W szpitalu, w którym rodziłam lekarz polecił mi maść Posterisan i tabletki CYCLO 3 fort. Tabletki te w przypadku hemoroidów można stosować przez 7 dni. Zdecydowałam się zaryzykować i od kilku dni zażywam 2 razy po 2 tabletki. Dodatkowo stosuję maść rano i wieczorem, a także po każdym wypróżnieniu. Mam nadzieję, że zestaw ten pomoże mi uporać się z tym przykrym problemem
Alutka2223, na wszystkich ulotkach praktycznie nigdy nie jest dokładnie sprecyzowane czy można stosować dany lek podczas karmienia piersią. Zawsze jest adnotacja żeby skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Myślę, że skoro ginekolog mi go przepisał zaraz po porodzie to ten lek jest bezpieczny
Adamos, mi też pękł hemoroid podczas pierwszego porodu. Jednakże w drugiej ciąży nabawiłam się kolejnych
Hemoroidy robią się podczas porodu czy jak to jest … Słyszałam że bardzo dużo kobiet po urodzeniu dziecka ma hemoroidy.
Wydaję mi się ,że dokładnie hemoroidy robią się od wysiłku podczas porodu
Witam,
Mam nadzieję, że u Pani lepiej.
Wydaje się wg dostępnych informacji, że stosowany lek nie powinien mieć skutków ubocznych dla dziecka. Szczególnie że jest to już stosunkowo duże dziecko, zawsze najgorzej jest z lekami u matek karmiących noworodka czy małego niemowlaka.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zdecydowałam się na ten lek. Zażywałam go przez tydzień i nie dostrzegłam żadnych skutków ubocznych ani u siebie ani u synka
Dziewczyny, ten lek niewiele mi pomógł. Ostatnio doświadczyłam okropnej biegunki i hemoroidy jeszcze bardziej dały o sobie znać. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Może powinnam zmienić dietę? Wydaje mi się, że źle się nie odżywiam… Słyszałam o różnych zabiegach, ale jednocześnie dowiedziałam się, że hemoroidy po nich też lubią nawracać. To paskudny problem
Bławatkowa, o ile ja nie miałam problemu, to znajoma tak, ale obyło się bez leków. Pomogła właśnie zmiana diety (więcej błonnika i picie dużej ilości płynów) i więcej ruchu, bo niestety siedzący tryb życia też sprzyja ich powstawaniu. I podobnie, jak przy infekcjach pochwy tutaj też dobrze sprawdzi się kora dębu.
Współczuję ogromnie, bo to na pewno nie tyle niekomfortowe co po prostu bolesne.
Bławatkowa tak jak napisała Magros zmiana diety i spożywanie większej ilości błonnika powinno trochę pomóc, picie dużej ilości wody również co do ruchu myślę, że Ty przy dwójce Maluchów nie prowadzisz siedzącego trybu życia.
Przy hemoroidach nie powinno się doprowadzać przede wszystkim do zaparć jednak niestety przy biegunce również hemoroidy stają się bardziej bolesne,
W przypadku blonnika to jaki konkretnie błonnik polecacie? Bo ja biorę obecnie taki z supermarketu i szczerze powiedziawszy to dzialanie nie jest jakieś super ;/
Zastanawiam się za to nad fibra vitale. Myślicie, że warto jest się szarpnąć?
Anna ja uwazam ze najlepszy blonnik pochodzi z owocow, warzyw i produktow z grubego przemialu. Dodatkowo kawa zbozowa FAJNIE pomaga no i polecam siemie lniane ale to mielone
Fibra Vitale szczerze polecam . przetestowałam różne od tych za 30 złotych i tu fakt płacę trochę więcej ale mają przebadane i czyste mieszanki(nie znalazłam drugiej takiej firmy z certyfikatami nasion). Uwierz mi że różny syf sprzedają w necie . Próbowałam wielu i nie polecam zamawiania błonników z dziwnych stron i w takiej niskiej cenie. NIe wiesz co się w nich znajduje
Ogólnie to biorąc fibra vitale mam przynajmniej pewność,ze to jest porządne.
nie wiem ja go nie brałam,ale niestety tez miałam problem z hemoroidami po ciąży,lekarz mi powiedział ze przede wszystkim powinnam dbac o higiene I nie dopuszczac do zaparć bo to one nasilają powstawanie hemoroidów,w aptece kupiłam dicopeg 10g I faktycznie nie mam zaparc ale swoja droga jestem na etapie poznawania domowych sposobów na hemoroidy czyli nasiadówki okłady I kompresy z wyciągów ziołowych