Czy lekarz rodzinny może wypisać receptę na lek psychiatryczny, jeśli mam starą receptę od specjalisty?
Kiedys mogl. Ale.teraz tak szybko sie wszystko zmienia ze ciezko byc pewnym. W kazdym razie 4 lata temu mogl.
To zależy od lekarza, mój facet u swojej lekarki ukrainki dostaje wszystko bez problemu, ale najlepiej iść do specjalisty, żeby mieć pewność i odpowiednią opiekę.
U nas jest podobnie mamy lekarkę która nawet z krzesła nie wstaje żeby zbadać itp i wypisuje recepty i zwolnienia na wszystko a inny lekarz w przechodni mówi że musi wszytsko sprawdzić , zbadać skonsultować .wiec wszytko zależy od lekarza czy będzie miał taką chęć żeby wypisać
Tak, lekarz rodzinny może wypisać receptę na lek psychiatryczny , jeśli masz dokumentację medyczną Może odmówić, jeśli uzna, że potrzebna jest ponowna konsultacja psychiatryczna.
Jesli masz dokument potwierdzajacy od specjalisty ze takie ci przepisal to tak. Sama recepta nie starczy. Kwestia jeszcze co to za tabletki bo lekarz rodzinny ma katalog lekow specjalistycznycj ktore moze przepisac
Tak, lekarz rodzinny może wypisać receptę na lek psychiatryczny, jeśli masz wcześniejszą receptę od specjalisty
Lepiej jednak skonsultować się z psychiatrą to on najlepiej oceni, czy lek nadal jest odpowiedni i bezpieczny. W przypadku leków psychiatrycznych dobrze, żeby specjalista regularnie kontrolował, jak działają i czy coś nie wymaga zmiany. Zdrowie psychiczne to delikatna sprawa warto to robić z kimś, kto się na tym zna.
Jeżeli masz zalecenia stałego przyjmowania leków to wypisze. Zadzwoń do przychodni i zapytaj najlepiej
Sama recepta nie starczy. Musi byc jakis dokument potwierdzajacy przepisanie leku ( historia choroby).
Zmienily sie przepisy i teraz na podstawie samej recepty nie wypisza drugiej recepty poniewaz w dzisiejszych czasachbmozna zmowic sobie erecepte przez neta.
Ja mam ten sam problem z lekami dla syna. Wypisuja tylko te co sa na wypisie ze szpitala. Bylam na kontroli i kardiolog zapisal mi dodatkowy lek i juz rodzinny nie chcr kolejnej recelty wystawic z racji tego ze na wypisie nie ma uwzglednionego leku. Kardiolog tez dalnolame bo nie uwzglednil w dokumencie z echa i teraz musze ich do kardiologa znowu po recepte i zaswiadczenie ze lek przyjmuje na stale.
Tak, zgadzam się
Starą? Tzn mc minął? Czy jak?
Powinien wypisać, ale leki powinnaś brać regularnie bez przerwy , a jeśli masz przerwe tak mi z tego wynika to do lekarza od recepty musisz sie zgłosić czy mozesz do tego wrócić i w jakiej dawce leku
Czasami lekarz rodzinny może wystawić taką receptę „kontynuacyjną”, zwłaszcza jeśli przyniesiesz poprzednią i wyjaśnisz sytuację – że nie zdążyłaś jej zrealizować albo zabrakło ci leku. Dużo zależy od konkretnego lekarza i od tego, czy lek nie wymaga ścisłej kontroli specjalisty. Warto spróbować – zanieś starą receptę i zapytaj. A jeśli okaże się, że potrzebna będzie ponowna konsultacja psychiatryczna, możesz umówić się na nią np. przez Nasz zespół - Ośrodek Centrum – mają szybkie terminy i konkretne wsparcie.
Może, ale nie musi. Wszystko zależy tak naprawdę od podejścia lekarza