Heej. W jakim msc Wasze Maleństwa zaczęły łapać już stópki? Mój ma prawie 3 miesiące i powoli zaczyna obserwować je i łapać przy kostkach. Ale chyba nieświadomie jeszcze.
Alekksandra, to wspaniałe uczucie obserwować rozwój swojego dziecka, widzieć jak z każdym dniem robi postępy. Gdy dziecko obserwuje swoje stopy, próbuje je łapać, a następnie wkładać do buzi doskonale się wówczas ćwiczy, pracują wtedy nie tylko nóżki, ale też mięśnie brzuszka i plecki.
Twój maluszek jak najbardziej prawidłowo rozwija się, jednak pamiętaj, aby nie porównywać miesiącami rozwoju dzieci, każde dziecko rozwija się we własnym, sobie właściwym tempie i różnica tygodni czy miesięcy nie jest tak ważna, najważniejsze jest, aby dziecko zdrowo się rozwijało.
Emmkao ma rację. Niewarto porównywać dzieciaki z perspektywy rozwoju motorycznego, bo jedno dziecko rozwija się w tej kwestii szybciej, a inne wolniej. Moja Córka łapała się za stopy zupełnie nieświadomie po 3 miesiącu. Potem na wiele tygodni jakby zapomniała o tym, że je ma i w ogóle nie zwracała na nie uwagi. Od około 5 miesiąca znów zaczęła się nimi interesować, tarmosić, jeść palce, ściągać skarpetki tp.
U nas było podobnie najpierw łapała łydki, później kostki, a potem stopy, właśnie gdzieś około 4 miesiąca teraz ma 8,5 i nadal uwielbia je gryźć, ciumkać, skarpetki ma na nodze może minutę, także zakładam rajstopy, które są wiecznie wymemłane
ogólnie jest rozciągnięta jak człowiek guuma hehhe
KAżdy maluch inny moja córa miała chyba 3 mc jak wkładała stopy do buzi druga miała chyba 5 a syn jak miał 7
Mój synek tydzień temu skończył 5 miesięcy. Za stópki zaczął się łapać kilka dni temu. A dzisiaj pierwszy raz włożył stópkę do buzi
Moja mała wczoraj skończyła 5 miesięcy, stópek nie łapie, nóżki podciąga wysoko i za kolana i łydki to sobie łapie. Także myślę, że to kwestia czasu
Każde dziecko osiąga takie umiejętności w swoim czasie. Tak jak dziewczyny napisały nie można porównywać dzieci pomiędzy sobą. Moja Córa zaczęła łapać się za stópki jak miała 5 miesięcy. Syn niewiele wcześniej.
Martq jak łapie już za kolanka i łydki to lada chwila odkryje stopy. U nas też zaczęło się od kolan i coraz niżej.
Chyba też każdy maluch ma inną potrzebę rozwoju ruchowego, widzę po córce znajomej, że ją tego typu ciwczenia, jak podciąganie nóżek czy wkładanie do ust stóp nie interesuje, ale wcześnie ciągnie się do siadu. Za to moja naprawdę może gdzieś tam powoli z śniadaniem i raczkowaniem, ale za to gimnastyczka z niej taka, że każdy się śmieje i mówi nam, że w cyrku pracę znajdzie
Mój syn miał około 4.5 miesiąca jak zaczął się interesować stopami, teraz przy każdym przebieraniu stopa londuje w buzi a ma już prawie 7 miesięcy
KasiaS dokładnie tak jak pisałas, minął tydzień od mojego postu, a ona zaczęła miętosić stópki i zaczyna podciągać je do buzi powolutku )
Nie pamiętam kiedy córka zaczęła łapać stupki ale ciągle to robi. Z początku je oglądała, brała do buzi. Nawet potrafiła się po buzi podrapac stopą. Teraz stupki chwyta jak siedzi albo jak ma ortezy na nogach.
U nas najśmiesznjej to wygląda w trakcie kąpieli jak leży sobie w wannie pełen relaks i stopa w buziuni albi wycieranie stopą buzi po posiłku ^^
Dziecko też trzeba pilnować bo u mnie córka później miała problem przez niepoprawde trzymanie stopy. Teraz już jest dobrze bo była szybka reakcja.
Ja nie pamiętam dokładnie, ale synek zaczął tak jakoś robić na przełomie 4/5 miesiąca ale nie robi tego non stop bo już interesuje go dosłownie wszystko
Jak dziecko jest bardzo aktywne i już interesują inne rzeczy to stopy schodzą na dalszy plan. U mnie córka zaczyna coraz więcej się poruszać. Bawi się na podłodze. Ale szaleje na łóżku bo jest miękko i jej bardziej pasuje. Kiedy chcę to się przytuli, a kiedy indziej się rzuca na łóżko i się śmieje.
Anetko a kto zauważył, że córka niepoprawnie trzyma stopy? I faktycznie było tak, że to przez ciągle chwytanie stopek?
Córka zaczęła lewą ręką łapać tylko prawą stopę. W sumie w jednym czasie zauważyłam ja i dziewczyna co ćwiczy z córką. Dzięki ćwiczeniom udało się to naprawić.
U mnie corka na początku kurczowo trzymała się prawej stopy i też się zastanawiałam, czemu tej lewej nie chwyta, ale później zaczęła też lewą i do teraz obie łapie i gryzie. Chociaż na pewno prawa noga jej bardziej pasuje, zdecydowanie częściej nią wymachuje.
Mój miał 3-4miesiace jak lapal stopy i odrazu wykładał do buzi później zrobił się dość grubiutki i było mu coraz ciężej i odpuścił