Laktator ręczny czy elektryczny - jaki kupić?

Z racji tego, że właśnie jestem w posiadaniu mojego trzeciego laktatora, tym razem elektrycznego z firmy lovi, chciałabym napisać na co zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu dla siebie.
Dla mnie bardzo ważne jest, aby laktator był elektryczny, ponieważ można skuteczniej i szybciej odciągać pokarm.
Ja używam laktatora do pobudzenia laktacji oraz zamierzam do codziennego odciągania pokarmu. Dlatego bardzo przydatną funkcją w laktatorze jest proces stymulacji oraz głębokiego ssania. Idealnie te funkcje u mnie rozbudzają laktację.
Kolejną rzeczą ważne jest, aby posiadał regulację siły ssania i był cichy podczas pracy. Dobrze też, by laktator posiadał nakładkę masującą. Mój poprzednik nie posiadał takiej i ściąganie pokarmu bardziej bolało.
Wiem, że cena też jest ważna, ale lepiej zainwestować w używany porządny sprzęt, niż kupić laktator ręczny, z którym będziemy się męczyć.

Zdecydowanie elektryczny , LOVI sprawdza sie doskonale tylko mógłby odrobinę ciszej pracować.

Przed porodem w Rossmanie wygrałam laktator ręczny Aventa - jest ok, ale przy częsty odciąganiu szlak mnie trafia. Ostatnio kupiłam sobie elektryczny i jestem zadowolona. Odciągam jak najdłużej i nie muszę przerywać przez ból ręki. Dla mnie to jest ważne, żeby mimo pracy utrzymać karmienie piersią.

Ja zainwestowałam w nowy elektryczny. Wiedziałam, że potem będzie w ciąży moja siotra, potem może przyszła bratowa :wink: Jest komu przekazać.

Ja na początku zastanawiałam się czy lakator wgl zakupić, ale okazało się, że bedzie bardzo potrzebny. Mi wystarczył ręczny, bo mleka nie odciągałam codziennie. Laktator najbardziej przydaj się mamie, która akurat ma kryzys i w pierwszych 6 miesiącach, bo mleko jest wtedy jeynym pokarmem dla dziecka i gdy gdzieś wychodzimy to musimy zostawić swoje mleczko.

Posiadam laktator Prolactis Lovi. Na początku używałam wersji elektrycznej, do pobudzenia laktacji. Gdzy przeszłam na calkowite karmienie mleczkiem odciągnietym, złozyłam sobie wersję ręczą, by móc swobodnie w nocy w sypialni odciągać. Jakiez było moje zdziwienie, gdy przu ręcznym więcej i szybciej mleczko leciało! Niestety odciąganie ręcznym
co 2, 3 h jest jednak uciążliwe.
Natomiast dalej nie rozkminiłam jak to się stało, ż ręczny był w moim przypadku lepszy niś elektryczny…

Ja nie kupiłam laktatora tylko miałam od siostry ręczny z aventu. Gdy okazało się, że niestety laktatora potrzebuję używałam tego ręcznego. Następnie przerobiłam 2 elektryczne ale jakieś takie gorsze i nie spełniły one moich oczekiwań więc wróciłam do ręcznego. Potem zakupiłam samą nasadkę elektryczna na tego mojego aventa ale też mnie nie zachwyciła, lepiej kontrolowałam wypływ przy odciąganiu ręcznym. Miałam też przyjemność przetestować ręczny z Lovi i też jest super. Także u mnie bardziej sprawdziły się ręczne. Możliwe, że te lepsze elektryczne typu lovi, medela, avent dały by lepsze efekty ale na pewno nie warto zakupywać ich przed porodem gdyż nie wiadomo czy będą nam potrzebne a to jednak kupa kasy. Do sporadycznego odciągania wystarczy ręczny, gdy jednak jest konieczność odciągani kilka razy dziennie to na pewno elektryczny będzie lepszy a do tego taki na dwie piersi to już super sprawa.

Laktator zakupiłam ręczny,ale żałuję że nie miałam możliwości dostania go od kogoś lub pożyczenia,ponieważ bardzo krótko go używałam. Laktatory ręczne są o wiele tańsze niż elektryczne,więc i też stąd wybór przy zakupie takiego,a nie innego. Jak dla mnie ręczny sprawdził się bardzo dobrze,bardzo szybko szło odciąganie pokarmu i nie miałam problemów z zastojami,ani innymi rzeczami.

Gellwetka nagród nie wolno sprzedawać.

Akurat jak dla mnie ten laktator elektryczny logo jest dość cichy. A porównuje go do laktatora medeli. Pokarm ściągam przy dziecku i mężu i im nie przeszkadza, a nawet ich nie budzi w nocy.

Ja jestem w 29 tygodniu ciąży i dzisiaj w sklepie oglądałam laktator elektryczny i ręczny. Zamierzam karmić piersią więc najprawdopodobniej kupię ręczny . Cena jest znośna, Niestety elektryczny swoje kosztuje. Tylko nie wiem czy kupować teraz czy dopiero jak urodzę.

Ja mam laktator i ręczny i elektryczny (dostałam od kuzynki w spadku). Ręcznego użyłam kilka razy w okresie nawału, można policzyć na palcach jednej ręki, elektryczny do dziś (już nie karmię) leży w pudełku. Dlatego według mnie warto wstrzymać się do porodu i wówczas sprawdzić czy faktycznie będzie nam takie urządzenie potrzebne. Chyba że już z góry wiemy, że będziemy często wychodzić zostawiając dziecko (np. uczelnia, inne zajęcia) albo wracamy szybko do pracy, a nie chcemy dziecka dokarmiać mm.
Przy zakańczaniu laktacji laktator w ogóle okazał się zbędny.

Ja bym kupiłą od razu, gdyż nie każda mama ma pokarm od razu ze tak to ujmę i trzeba intensywnie stymulować piersi. No chyba ze masz męża, który jest kumaty itaki zakup Ci w mig załatwi… ja miałam swój spakowany do torby już przed porodem .No i będzie tez ulga jak będziesz mieć nawał w 3-5 dniu po porodzie (choć ja np nie miałam…)

olalim - ja bym radziła się wstrzymać. Nie wiadomo czy będzie Ci potrzebny. Poza tym często można wypożyczyć (musisz kupić chyba tylko końcówki, a cały mechanizm wypożyczają). Warto chyba najpierw przetestować. Ja kupiłam elektryczny, ale jakoś ściąganie mi nie szło.

właśnie jestem na etapie zakupów i zastanawiam sie czy reczny czy elektrycznypoprosze o jakąs pomoc duzo czytałam wiem ze obydwa mają wady i zalety

Faktycznie chyba się wstrzymam z kupnem. Pojadę tylko z mężem do sklepu i pokażę jaki ma kupić w razie czego.:slight_smile:

Ja wysłałam męża już po porodzie, w trakcie nawału i PAN w sklepie doskonale mu doradził :slight_smile:

Ja też nie wiedziałam jaki laktator sobie kupić,bo tak laktator ręczny jak i elektryczny maja wady i zalety.Dużo słyszałam że najlepszy jest ręczny,jak byłam w szpitalu to żałuję że nie kupiłam żadnego dobrze że siostra miała ręczny to mi pożyczyła bo miała strasznie dużo pokarmu że pierwszy dzień w szpitalu musiałam ręką odciagać do kubeczka tak mnie bolały że musiałam jakoś dać sobie rady,przez kilka tygodni tak strasznie mnie bolały piersi i sutki że czasami to nie mogłam już wytrzymać z bólu.Chciałam kupić sobie elektryczny bo widziałam jak dziewczyna miała w szpitalu taki i tylko sobie siedziała a pokarm sam się odciągal a ja musiałam ręką odciagab dopiero po dwóch dniach szpitalu siostra mi przywiozła ręczny laktato,to już inaczej było.Chciałam sobie właśnie kupić elektryczny ale jak zobaczyłam cenę to zwątpiłam i zostałam przy ręcznym od siostry :slight_smile:

Ja kupiłam laktator elektryczny z polecenia, ale użyłam go tylko kilka razy bo byłam bardzo z niego niezadowolona. Dostałam laktator ręczny i ściągając pokarm teraz tylko i wyłącznie z niego korzystam. Zajmuje mi to trochę czasu, ale wydaje mi się że lepiej odciąga pokarm niż ten elektryczny

Ja przy moim pierwszym dziecku kupiłam laktator ręczny z LOVI bardzo byłam z niego zadowolona . Przydał mi się już w drugiej dobie po porodzie . Moje dziecko dostało żółtaczki i było naświetlane , dlatego musiałam ściągać pokarm. Używałam go przez 5 miesięcy . Teraz jestem w 2giej ciąży i laktator to dla mnie podstawowa rzecz jaką trzeba zabrać do szpitala :slight_smile: