Kompletując wyprawkę pod koniec ciąży, borykałam się z wieloma dylematami. Począwszy od tego ile kupić pajacyków, pieluszek, po pytanie, jaki laktator wybrać i czy jest on konieczny. Jako położna, pracująca m.in. na oddziale położniczym miałam dość dużą wiedzę na temat laktacji, lecz wybór pozostał zagadką. W końcu zdecydowałam się na laktator ręczny LOVI Expert 3D Pumping i jestem z niego bardzo zadowolona!!!
Otóż jako mama i położna, jestem tego zdania, że Laktator to obowiązkowy element wyprawki każdej z przyszłym mam, które zamierzają karmić piersią. Nie jestem zwolenniczką pożyczania laktatorów. Każda z mam ma inne piersi, czasami pojawiają się zakażenia brodawek czy ranki, spowodowane złą techniką i mechanizmem ssania dziecka, dlatego każda kobieta powinna mieć swój własny laktator!
Nie jesteśmy z stanie przewidzieć, w której dobie nawał powstanie, czy będzie on trwał 3 dni czy może tydzień, a także możemy go potrzebować za miesiąc, dwa...
Dobry laktator to najlepszy przyjaciel kobiety! Jest to najlepszy ratunek podczas nawału! Ale także jest stosowany w celu pobudzenia laktacji, gdy występują śladowe ilości pokarmu.
Pytanie czy wybieramy laktator ręczny czy elektryczny? Jest to sprawa indywidulana, często po porodzie łatwiej zdecydować się, wybierając laktator dostosowany do naszych potrzeb.
Wybór zależy od wielu kryteriów m.in.
-od kwoty przeznaczonej na laktator- każda z nas dysponuje innym zapleczem finansowym, laktator elektryczny odciąga pokarm bez naszej pomocy, jest bezproblemowy w obsłudze, jednak jest droższy od ręcznego
-potrzeby mamy - dopiero po porodzie okaże się czy laktator ma na celu odciągać nadmiar pokarmu czy też stymulować piersi do większego wytwarzania mleka. Laktator może okazać się pomocy również w przypadku "okazyjnego" odciągnięcia pokarmu np. kiedy musimy gdzieś wyjść a dziecko musi zostać z innym opiekunem
Osobiście polecam zakup laktatora ponieważ może on okazać się bardzo pomocny w regulacji laktacji. Każda z nas powinna dostosować rodzaj laktatora do potrzeb a także swoich preferencji.