Laktator dopasowany do moich potrzeb

Kolejny temat do omówienia przed porodem w szkole rodzenia. Kobiety w ciąży, które po raz pierwszy w życiu są w tym stanie przeżywają istne bombardowanie przez firmy jakich gadżetów to one nie potrzebują żeby przeżyć ciąże i pierwsze miesiące macierzyństwa więc trzeba porozmawiać co tak naprawdę jest istotne.

Laktator osobisty jest jedną z tych rzeczy nad którymi faktycznie warto się zastanowić.

Po pierwsze zawsze informuję moje pacjentki, że laktator musi być nowy i tylko dla nich( oczywiście mówimy o laktatorach osobistych nie klasy szpitalnej). Nie możemy pożyczyć sprzętu od przyjaciółki, siostry czy kupić „prawie” nie używany od kogoś obcego bo każda z nas ma trochę inną florę na skórze i co dla pierwszej właścicieli może nie być zjadliwe u drugiej już może powodować stany zapalne czy grzybice brodawki. Po drugie wybrać laktator ręczny czy elektryczny ? Tu zawsze pacjentce sugeruję żeby zastanowiła się do jakich celów będzie jest laktator potrzebny. Jeśli planuje szybki powrót do pracy, studia bądź chcę często zostawiać dziecko pod opieką partnera to proponuję wybrać elektryczny, który jednak ułatwi częstsze odciąganie pokarmu ale jeśli pacjentka chcę tylko móc awaryjnie odciągać mleko lub raz na kilka tygodni jak będzie potrzebowała wyjść bez dziecka to raczej polecam ręczny z powodu minimalizacji kosztów. Co też nie jest bez znaczenia dla świeżo upieczonych rodziców.