Jak to jest z tym mlekiem ? U mnie miesiąc przed porodem mleko leciało samo często, a później po urodzeniu nie nadarzałam odciągać go. Teraz jestem kilka tygodni przed i nic nie czuję w piersiach, ani bólu ani tego że są twarde, nawet nic nie leciało.
I zastanawia mnie to czy jeśli teraz leciałoby mleko to czy można je odciągać laktatorem czy lepiej nie?
Odciąganie mleka przed porodem może go przyśpieszyć, ale jeśli termin się zbliża to można próbować. Raczej za wiele nie poleci :)
Mialam tak samo ! Przy pierwszej ciąży od 20tyg mi leciało z piersi. W drugiej ciąży nic nie czułam, ani nie były twarde ani nie leciało. Martwiłam się, ale po porodzie normalnie w 2 dobie pojawiła się siara.
Pobudzanie laktatorem faktycznie może przyspieszyć porod I nie jest polecane, wszystko samo się rozkręci po porodzie
Mi nic nie leciało przed porodem a laktacja po porodzie pięknie mi się rozkręciła więc nie ma to znaczenia:). A odciąganie mleka laktatorem przed porodem nie jest ani dobre ani zalecane bo można wywołać porod
Ja te nie miałam laktacji przed porodem. To chyba nie jest tak częste zjawisko. Martwiłabym się i zaczęła odciągać jakby nie leciało po porodzie, a tak to jeszcze jest czas i faktycznie można wywołać tym przedwczesny poród.
Pamiętam byliśmy na wakacjach, ostatnich we 2 przed porodem. W 5 miesiącu. Upał okropny a ja po ściągnięciu stanika miałam taki nawał mleka że szok. Musiałam kupić wkładki laktacyjne. I praktycznie do porodu miałam dużo tego mleka. Każde dotknięcie piersi, ściągnięcie biustonosza byłam cała mokra. Karmię już rok. Ale zdarzały się dni że nie miałam pokarmu. Możliwe że stres.
Oho 😅
To niby wychodzi u mnie że mogłabym ściągać bo i tak porod będzie wywoływany wcześniej. Ale z drugiej strony chyba wolę poczekać aż będzie pewność że idę do szpitala i tatuś dziecka będzie w domu.
To nie jest regułą , z tego co dziewczyny też we wcześniejszych innych postach pisały:) nie masz czym się martwić, za pewne jak urodzisz to pojawi się siara:)
To nie jest regułą. Ja nie miałam przed porodem nic a później mleko zamrazalam bo tyle go było
Macie rację! Ważne aby było później :)
Kargaw brawo, to nie reguła. U mnie po cc mleka było tyle co naparstek. Po kilku dniach mąż pomagał i masował mi skamieniałe od mleka piersi , a po trzech miesiącach wszystko się unormowało
Dokładnie 😀