Dziewczyny. Od wczoraj biorę kwas Omega 3 firmy Olimp Labs (dodaję zdjęcie). Jak tylko od razu zobaczyłam kapsułki wielkości połowy kciuka to mi się odechciało. Ale cóż. Wzięłam. Wczoraj jedną, dziś kolejną… I niestety zaczęło się. Po zażyciu kapsułki, dosłownie po kilku minutach, zaczynam bekać jak stary pijak. Mało tego, odbijanie ma nieprzyjemny “smak” ryby. Czuję się tak jakbym zjadła śledzia w oleju.
Czy któraś z Was zażywała właśnie ten konkretny specyfik? A może po każdym kwasie Omega 3 są takie objawy? Zastanawiałam sie już czy nie jest to winą tej wielkiej dawki jaka znajduje się w kapsułce. Może gdyby były mniejsze to wtedy byłby inaczej? Podpowiedzcie?
Witaj. Ja na początku ciąży zażywałam preparat “Mama dha”, polecił mi go mój lekarz. Także troszę po nim mi się odbijało i czułam rybi posmak. Obecnie przerzuciłam się na Vita-miner Prenatal DHA dla kobiet w 2 i 3 trymestrze ciąży oraz karmiących. Po nim nie mam żadnych negatywnych dolegliwości ma dodatkowo sporo witamin i minerałów, tabletki nie są wielkie, cena jest atrakcyjna, zwłaszcza przy zakupach przez internet. Pani w aptece po wglądzie w składy dostępnych suplementów wybrała mi ten i jestem zadowolona. Wyniki badań mam w normie. Musisz sobie poczytać opinie na temat suplementów z dha, na pewno znajdziesz informacje po których się odbija, a po których nie
Ja miałam podobne objawy jak brałam Mama DHA Adamed. Dla mnie kapsułki też były za duże, odbijało się po nich niemiłosiernie takim właśnie rybim posmakiem. Zamieniłam na Doppelherz Aktiv Mama Premium i te są dla mnie idealne.
Nie jestem pewna, czy ten preparat, który bierzesz jest wogole odpowiedni dla kobiet w ciąży. Jest z tej samej firmy dedykowany ciezarnyn, ale w nazwie ma Gold DHA.
Mozesz spróbować Omegamed Optima, zawarty w nim DHA pozyskiwane jest z alg morskich powoduje, że nie odbija się rybą.
Ja miałam Femibion 2 +DHA i nie mogę narzekać - kapsułki małe, A więc łatwe do polkniecia i mi bynajmniej się nie odbijają. Bo po zjedzeniu świeżej ryby czy też wędzonej również towarzyszy mi odbijanie.
Spróbuj może wiec z Femibionem - może będzie lepszy.
Też je brałam na początku ciąży… Niestety efekt był taki sam. Lekarz zalecił mi przejście na Femibion 2 natal plus. Dziennie bierze się dwie kapsułki, gdzie jedna to witaminy a druga właśnie DHA. Należy jeść je z głównym posiłkiem… Ja jem do obiadu. Nie mam już żadnych problemów z odbijaniem ani jaką kolwiek reakcją uboczną na te witaminy. Spróbuj polecam mają rewelacyjny skład i są dobrze przyswajalne.
Stosowałam w ciąży Omegamed optimę i nie miałam takich problemów. To odbijanie się rybą z pewnością jest nieprzyjemne, a Twój organizm daje znak, że ten produkt mu nie odpowiada. Zamiast zmieniać dawkowanie tego leku, lepiej przerzuć się na coś innego. Preparaty produkowane z myślą o kobietach w ciąży i karmiących są przebadane i bezpieczne dla dziecka. Daj znać jaką decyzję podjęłaś
U mnie branie na wieczór, tuż przed snem niewiele pomogło, bo to odbijanie pojawia się momentalnie. Ja miałam jeszcze problemy z zaśnięciem czasami, bo dodatkowo mnie mdliło ze względu na samą ciążę. Pomogła jedynie zmiana tabletek.
Omegamed na pewno będą lepsze w sytuacji takiej nietolerancji i dyskomfortu po zażyciu, bo jako jedne z niewielu witamin mają te kwasy pozyskiwane z alg a nie z ryb (odbijanie śledziem nie wchodzi więc w grę ), ja tych rybich w ogóle nie tolerowałam a po Femibionie wręcz zaczęłam wymiotować w pierwszej ciąży, ale tak mi go koleżanki polecały że super. Niestety nie dla mnie Ja z całego sreca polecam Omegamed właśnie, mają kapsułki zawierające tylko DHA więc może warto porozmawiać z lekarzem i zastąpić, wg mojej lekarki Omega to dobre witaminy i jak powiedziałam że w obecnej ciąży biorę właśnie je po raz kolejny (ja biorę te łączone kompleks witamin plus DHA) to powiedziała, że super mimo że wcześniej wspominała coś o PregnaPlus i jeszcze jednych, innych których nazwy nie pamiętam już teraz.
No i kolejna rada łykac zawsze w czasie obfitego posiłku, ja staram się łykac podczas obiadu, wtedy już nie przeszkadza mi tak bardzo ta wielkość, choć omega chyba ma mniejsze niż Olimp.
Faktycznie po zażyciu tabletki w trakcie obiadu jest lepiej, ale problem nadal nie znika całkowicie. Jutro udam się do apteki i zobaczę co poleci mi farmaceutka, ale chyba najbardziej będe skłaniać się do tego specyfiku z alg morskich, o którym wspominacie… Zobaczymy co przyniesie jutro
Te tabletki faktycznie też do najmniejszych nie należą, ale również polecam. Omegamed ma dobry skład, nie są tanie, ale to już chyba domena wszystkich suplementów dla kobiet w ciąży, że ceny są wyższe niż zwykłych preparatów. Koniecznie daj znać co poleci Ci farmaceuta
A więc tak… Pani w aptece zaproponowała mi Mama DHA, ale stwierdziłam, że nie będę znów ryzykować rybim odbijaniem, o ktorym dwie osoby bodajze tu wspominały. Ponadto nie chce rezygnowac z Pregny Plus, ktora biore bo jej skład mi odpowiada, mam po niej bardzo dobre wyniki. W zwiazku z tym Pani farmaceutka poleciła mi do Pregny Plus dodac jeszcze Pregne DHA i wtedy bedzie git zastanawia mnie jednak czy ta Pregna DHA bedzie odpowiednia, poniewaz zawiera tylko kwas DHA, innych brak, a lekarz prowadzaca na karteczke zapisala mi “kwasy Omega 3” mowiac, że w aptece doradzą mi ktory specyfik bedzie najlepszy. A jak juz wiecie polecono mi wówczas Omega 3 z Olimpu, ktory jak przyznala dzis Pani w aptece faktycznie nie wiadomo czy jest dedykowany dla kobiet w ciazy…
Dziewczyny, te Wasze specyfiki maja tylko DHA w skladzie czy inne kwasy tez, no i jakie?
Odbijało mi się po mama dha bardzo właśnie takim rybim zapachem. Przy DHA ważne jest też by brać je po posiłku, wtedy to odbijanie jest znacznie mniejsze, aczkolwiek przy niektórych suplementach i tak występuje, więc najlepiej je zmienić na inne. Ze swojej strony polecam omegamed, można kupić w całkiem atrakcyjnej cenie przez internet. Po nich nie odbijało mi się, a i skład mają jeden z lepszych. Na pewno nie należy rezygnować z DHA w ciąży, zresztą potem podczas karmienia piersią też nie. Ja np. zauważyłam, że biorąc DHA regularnie mniej też chorowałam.
mi na szczęście taki rybi posmak się nie odbijał dla mnie najważniejszy jest skład, a dha jet bardzo ważne dla rozwoju mózgu i oczu. Kiedyś pamiętam jak kupiłam sobie jakiś wypasiony tran to było parę lat temu, kosztował majątek ale podobno był jakiś tam mega ekstra, tak mi było po nim niedobrze że myslałam że oszaleję, ale znalazłam metodę, gumy rozpuszczalne po nich smak został zabity i bylo lepiej,ale to mnie nauczyło żeby nie kupować tranu w plynie
Bardzo dobra ilość witamin maja witaminy plus mama. Polecam
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.