Kwas foliowy, a kapsułka DHA

Witajcie, wiem, że jest dużo wątków na temat witamin w ciąży, ale nigdzie nie znalazłam tego co mnie interesuje.
Chyba, że ktoś to znajdzie to proszę o przekierowanie.
Do tej pory oprócz witamin dodatkowo jadłam kwas foliowy, ale od 6 miesiąca kupię witaminy z kapsułką DHA.
Więc mi się wydaje, że kwas foliowy spokojnie można odstawić… Bo w DHA też on jest, a nie chcę przedobrzyć… jedno i drugie pozytywnie wpływa na układ nerwowy.
Chociaż dzieci jest dwójka i ciągle się boję, że tych witamin będzie im mało

Ja przed ciążą kwas foliowy brałam przez pół roku. Jak poszłam do lekarza to pierwsze jego pytanie dotyczyło właśnie tego czy biore już kwas foliowy. Miałam go brac jeszcze przez pierwsze trzy miesiące ciąży i odstawić właśnie z racji tej, ze brałam inne witaminy. Lekarz stwierdził, że nie ma potrzeby prania jeszcze dodatkowo kwasu foliowego. Ogólnie to lekarze branie kwasu foliowego zalecają tylko na początku ciaży. jak jesteś pod stałą opieka lekarza to zapytaj się go czy jest jeszcze potrzeba dodatkowo brania kwasu foliowego. ja o takie rzeczy pytałam lekarza.

Ja bralam kwas foliowy do 4 miesiaca ciazy. Te pierwsze cztery miesiace podobno sa najwazniejsze zeby brac kwas foliowy. Pozniej lekarz kazal odstawic i brac omega med optima, tam sa dwie kapsulki do polkniecia, jedna z DHA a druga to reszta witamin (w tym tez kwas foliowy). Mnie lekarz kierowal jakie brac witaminy i jak. Nic sama nie zmienialam i sama od siebie odstawialam. Wiec pytaj lekarza jak nie wiesz co i jak :slight_smile:

Beti, jeżeli bierzesz zestaw witamin plus DHA to spokojnie odstawiaj kwas foliowy. W tym pierwszym trymestrze, a nawet na 3-4 miesiące przed poczęciem, jest właśnie bardzo potrzebny bo wpływa na prawidłowy rozwój cewy nerwowej płodu. Kształtuje się ona najintensywniej w pierwszym miesiącu, stąd potrzeba suplementacji już przed poczęciem, ale lekarze zalecają brać kwas jeszcze przez pierwsze 3-4 miesiące ciąży. Przy jego braku może się cewa nerwowa nie zamknąć i powstają wady tj. przepukliny mózgowo-rdzeniowe.
Jak muszę Ci powiedzieć, że brałam kwas foliowy tylko dwa tygodnie, bo dowiedziałam się o ciąży w 5 tyg. a od 7 tak mnie wszystko nudziło, że zwracałam nawet tabletki. Zaczęłam brać znowu witaminy od 4 miesiąca. Dzieciak zdrowy, ale miałam trochę stracha przed pierwszym dokładnym usg w 13 tyg.

Bardzo ważne jest przyjmowanie kwasu foliowego w ciągu pierwszych 5-6 miesięcy ciąży i jeśli ciaza jest planowana to już 6 miesięcy przed planowanympoczeciem a minimum 4 miesiące. Jeśli jest pani już w 5 czy 6 miesiącu to warto zmienić kwas foliowy na kwasy DHA które sa korzystne dla rozwoju mózgu i wzroku dziecka. I mimo ze jest pani w ciąży bliźniaczej spokojnie wystarczy przyjmowanie samego DHA. Warto tez jesc ryby 1-2 razy w tyg. Najlepiej swieze te puszkowe mogą zaiwerac rtec i ołów. Wybierajmy ryby dobrej jakość losoc dorsz . Oprocz kwasów DHA należy przyjmować kompleksowe witaminy dla kobiet ciężarnych bo niedobor może prowadzic do awitaminozy lub anemii u matki.

ja tez miałam takie okresy będąc w ciaży, ze 15 minut po wzięciu witaminy leciałam do łazienki, bo mnie mdliło. Lekarza na każdej wizycie powtarzał, abym szczególnie zwracała uwagę na to co jem i jadła właśnie dużo ryb, owoców i warzyw. Synek urodził się zdrowy i moje badania też były w normie.

Artan, jeszcze nie biorę DHA, skończę kwas foliowy i dopiero wtedy kupię witaminy z kapsułką DHA :slight_smile:

Z takich praktycznych rad, niektóre preparaty z DHA odbijały mi się rybą a to wcale na moje awersje żywieniowo-zapachowe dobrze nie robiło. Brałam więc te tabletki na noc i było ok.

ja kwas foliowy bralam I tr. + pregna plus - tam w składzie też jest kwas foliowy a mimo wszystko brałam to i to, no i na miesiąc jak miałam plamienia brałam pregna dha, nic na szczęście mi się nie odbijało :slight_smile:

Artan, ja mam już sprawdzone te witaminy i tam nic rybą nie czuć :slight_smile: