Ostatnio juz sobie tak myslalam czy tak od 7 miesiąca ciazy nie zaczac sobie robić zapasów w papampersy jak i chusteczki nawilżone, bo jak wiadomo tego idzie najwięcej. Tylko teraz mam problem jakich rozmiarów kupic więcej 1 czy 2 czy wogole lepiej żebym sobie ten pomysł wybiła z głowy… Jak to u was bylo??
1 kupiłam tylko 2 paczki i przeszliśmy na 2, i miałam spory zapas 2 bo każdy przychodził w odwiedziny z pampersami i ostatnią paczkę zużywałam jak maluszek mial już je takie “na styk”.Dlatego lepiej dużych zapasów nie rób kup może po 2 paczki a lepiej po prostu odłóż sobie pieniążki. teraz co chwilę są promocje na pampersy więc jak nie w jednym to w drugim skleie kupisz w promocyjnych cenach. Jeśli chodzi o chusteczki to możesz kupić ile chcesz, one nie mają rozmiarówki. Ja miałam około 15 paczek, różnych firm i teraz kupuje te które mi najbardziej spasowały; polecam pampes, dade,velvet zielone, nie polecam kindii, jak dla mnie za mało nawilżone:(
No to faktycznie nie ma co robić zapasów, zresztą kazdy jak przychodzi w odwiedziny to o tak pyta co potrzeba, zawsze mozna powiedzieć ze pampersy i jaki rozmiar :-D.
Pamela. Mokra - dzięki tez tam zaraz zajrze
Nie kupuj za dużo pieluszek jednorazowych, bo to nie ma sensu najmniejszego. Dziecko może CI wyrosnąć z danego rozmiaru bardzo szybko. Ja kupiłam rozmiar 1 i 2 z firmy Dada, później dostałam jeszcze 7 paczek rozmiaru dwa firmy Dada i 2 mega paki z Pampers. 4 paczki zostały, bo synek z nich wyrosł. Jedna paczka będzie okej, jeśli zakupisz, ale więcej nie ma sensu
Ja przed porodem kupiłam 2 opakowania pampersów - 1 ale kiedy urodził się synek okazało się że jest taki malutki że muszę kupić -0 . Uważam że nie ma sensu kupować na zapas ponieważ teraz nie wiesz czy np dziecko będzie dobrze tolerować daną markę pieluch.
Jeżeli jest jakaś promocja możesz kupić pampersy przed porodem. Chociaż na 1 rzadko bywa. Nie kupuj za dużo, dzidziuś z reguły szybko przybiera na wadze i lepiej kupić mniej niż ma potem zostać.
Ja nie robilam zapasow gdy synek sie urodzil maz kupil 2 paczki a potem to juz na bierzaco. I ta jak pisza dziewczyny na 1 rzadko jext promocja a i dzidzius jak duzy bedzie krotko beda potzrzebne 1 . Lepiej kupic pacze czy2 jedynek by sie nie zmarnowaly
Ja również uważam,że nie powinnaś robić zapasu pampersow z kilku powodów :
Nigdy nie wiadomo jak duży urodzi się Maluch może sie okazać, że pampersy rozmiar 1 w ogóle nie założysz bo będą za małe albo w zupełności wystarczy Ci jedna paczka albo będziesz ich długo używała
Pampersy są z roznych firm i tak na prawdę nie wiesz jakie będą odpowiadały Twojemu dziecku. Jednym odpowiada Pampers a innym Dada,
Pampersy są co chwilę gdzieś w promocji więc nie będziesz miała problemu z zakupem w promocyjnej cenie,
Odwiedzający przynoszą pampersy więc może się okazać, że nie wykorzystasz wszystkiego swojego zapasu a tutaj inni będą odnosić.
Ja kupiłam na poczatek dwie małe paczki pampersa białego a resztę dostałam od gości.
Jeśli chodzi o chusteczki to już łatwiej. Mozesz kupić kilka paczek rożnych firm i zobaczyć które są najlepsze dla Ciebie i nie uczulają Malucha.
Zapasy Pampersów zostaw sobie na później.
Ja kupiłam tylko małą paczkę 1 do szpitala, a później będziemy na bieżąco kupować jak coś.
Wydaje mi się też, że kupowanie na zapas jest też zależne od tego czy mieszkamy blisko marketów w którcyh co chwilę są promocje i od tego czy po porodzie będziemy mieć przy sobie kogoś kto w razie czego pójjdzie na zakupy i dokupi nam pampersy. Moja koleżanka, która mieszka na wiosce, robiła większe zapasy, bo wiedziała, że w pobliskim sklepiku nie ma aż takiego wyboru i ceny kosmiczne, poza tym mąż kierowca, więc bardzo często wyjeżdżał w trasy i wiedziała że będzie z dziekiem sama:(Więc paskuda-mała:) weź to też pod uwagę:)
Tez raczej nie robilabym zapasow lepiej odłozyc sobiw ta kwote na pampersy zaqsze cos jest w promocji bo gorzej jak sie okaze ze dziecko ma uczulenie na dana firme i tez nie wiadomoc co Wam spasuje.
Przed porodem kupiłam dwa opakowania pampersów nr.1.Nie ma co szaleć z tymi pieluchami.Przecież w każdej chwili można skoczyć do sklepu i kupić.
Jak już mała się urodziła to zamówiłam promocyjną ilość pieluch Bella Happy.Długo ich nie używałam ,bo dostała moja niunia od nich uczulenia.Myślałam,że te 5 dużych paczek nie zostaną wykorzystane,ale skóra się do nich chyba przyzwyczaiła i potem już było dobrze.Pampersy numer 2 kupiłam jak córka skończyła dwa miesiące.
Radziłabym Tobie kupić na pewno pampersy nr.1 i 2.A jak będą w promocji to zapas może być -tak na przyszłość.
Ja również nie kupiłabym dużych ilości pampersow.
- Nigdy nie wiesz czy maluszek nie urodzi się za duży bądź za mały na jedynki.
- Dziecko w pierwszych miesiącach intensywnie przybiera na wadze i może się okazać że wyrosło z jedynek po tygodniu czy dwóch.
- Goście przynoszą ze sobą pampersy
- Dziecko może mieć uczulenie na dane pampersy bądź chusteczki.
Co do chusteczek to przejrzyj nasz wątek dotyczący pampersow i chusteczek dla dzieci a także polecam Ci stronkę “sroka o”.
Ja teraz przerzuciłam się na miseczke z wodą i wacikami gdy przeczytałam ile chemii i niepotrzebnych składników są w tych chusteczkach. Od tej pory moja córka nie ma nawet zaczerwienienia na pupie a tak to ciężkie odparzenia.
Zgadzam się z Aleks. Ważne jest oczywiście też mieć przy sobie osobę, która w razie czego dokupi nam pampersy. Ale jak mąż jest z nami w domu, sklepy nie są daleko to nie ma sensu robić zbędnych dużych zapasów.
Zapasy będziesz robiła jak zaczniesz kupować większy rozmiar pieluszek i będziesz wiedziała czy firma X będzie odpowiadała Twojemu dziecku.
Pieluchy co jakiś czas są w promocji owszem, ale czasami są takie mega promocje. Taka perełka obok której nie można przejść obojętnie :D. Jeżeli już na coś takiego trafisz proponuję kupić ale np rozmiar 3. Jeśli pokaże się, że dziecko nie toleruje takich pieluch to sprzedasz (a przy takiej dobrej cenie kupca znajdziesz szybko) lub oddasz komuś w rodzinie czy znajomym, którym się przydadzą.
Co do rozm. 1 - to proponuję jedną paczkę a rozm. 2 jak gdzieś na promocji kupisz max 1-2 paczki to też będzie ok. Odradzałabym kupna większej ilości.
Ja bym odradzała kupowania na zapas bo:
- nie wiesz jaka będzie faktyczna waga Twojego dziecka
- z pieluszek 1 moja córka szybko wyrosła i nie miałam co z nimi zrobić
- i osoby odwiedzające najczęściej kupowały mi pieluszki i chusteczki
Tak jak wszystkie Panie piszą- nie warto kupować pampersów na zapas. Odnośnie chusteczek- kupiłam czteropak i mam do tej pory a dodam ze córka kończy dziś 4 miesiące. Położne mi doradziły żeby w domu nie używać chusteczek tylko zwykła wodę z kranu i płatki kosmetyczne- używam takich dużych kwadratowych. Można złapać na nie dobre promocje. Dziecko może mieć uczulenie na te chemiczne chusteczki wiec ostrożnie
Ja do szpitala kupilam odrazu 2 na poczatku pampersy ida jak woda bo dziecko robi bardzo duzo kupek.
Ja miałam kilka paczek pampersów na zapas 1 miałam tylko paczkę
2 dwie paczki a 3 też kilka
i wszystko pięknie mi zeszło …jestem taką osobą która lubi mieć wszystko w zapasie aby nie zabrakło hihi
Chusteczek na zapas nie kupowałam bo mogłoby się okazać, że mały będzie uczulony i niestety byłby to zbędny koszt kupiłam na bieżąco ale teraz mam zapasy nie powiem:)
Nie ma co robić zapasów. Ja przy pierwszym dziecku zaczęłam od razu od 2, one sa od 3 kg więc to waga która przekraczają noworodki:-)
Pampersy pewnie te dostaniecie od odwiedzających was gości, chociaż my w sumie może 2-3 paczki dostaliśmy.
A na dodatek może okazać się że dziecko nie preferuje pampersów których mamy pod dostatkiem… jedna paczkę mozna przezyc, ale jak trzeba pozbyć się kilku niepotrzebnych paczek to boli