Przy kupnie mieszkania na co zwracaliście uwagę, co was zniechęciło do kupienia, a co spowodowało, że byliście bardziej zdecydowani je kupić ? Czy wolelibyście, zeby mieszkanie było odremontowane czy raczej do remontu?
Witaj na forum #teamLOVI!
Przy kupnie mieszkania na co zwracaliście uwagę, co was zniechęciło do kupienia, a co spowodowało, że byliście bardziej zdecydowani je kupić ? Czy wolelibyście, zeby mieszkanie było odremontowane czy raczej do remontu?
Ja bym osobiście wolala mieszkanie do urządzenia samemu inaczej jeśli wynajmujemy a inaczej gdy kupujemy na własność wydaje mi się że wtedy fajnie jest urządzić je od podstaw po swojemu ważna sprawa według mnie jest również balkonik możliwość wystawienia np prania na zewnątrz na suszarce czy ogólnie wyjść i na tym balkonie wypic kawę z rana super sprawa
Ja mogę tylko doradzić byś sprawdziła sąsiadów. Bo naprawdę mogą uprzykrzyc życie.
Kupowałam mieszkania na Przymorzu:
https://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci/mieszkanie/gdansk/przymorze/
Ta dzielnica najbardziej mi się podobała jeśli chodzi o Gdańsk - nie chcialam kupować mieszkania gdzie indziej.
Chętnie podepne się do pytania, jesteśmy właśnie z mężem na etapie szukania większego mieszkania :) i myślę że balkon jak najbardziej jest potrzebny.
Zależy od mieszkania. Gdybym miała opcje to nie pchalabym się w jakieś wielkie remonty. Jakieś odmalowanie ścian czy wymiana podłóg to jeszcze przejdzie. Zależy jak finansowo stoicie, jezeli macie kogos kto wam to zrobi, i funfusze na to to dlaczego nie :) Sama jestem w trakcie zagospodarowania poddasza, już po wymianie dachu, jest sama więźba i to co nas jeszcze tam czeka to jest jedna wielką masakra.
Wszystko zależy jakie macie koszty do przeznaczenia;)
Warto przemyśleć różne kwestie czy wolicie mieszkanie w nowym budownictwie czy w starym, gdzie mieszkania często są tańsze;) nie zawsze mieszkanie po remoncie oznacza ze nie bedzie tam wkładu finansowego;) często o wielu aspektach dowiadujesz sie gdy zaczynasz juz tam mieszkać.
Jeśli sytuacja nas zmusza do szybkiej przeprowadzki fajnie jak mieszkanie jest cześciowo umeblowane, juz sama kuchnia dużo robi;) remont zawsze można zrobić później, ale wiadomo jak z tym później wygląda;;)
Często mieszkania na uboczach sa tańsze, ale miasta szybko sie rozbudowują a mieszkania nabierają na wartości, jeśli oboje dojeżdżacie autami to nie ma sensu pchać sie gdzies w centrum;)
Polecam sprawdzić dokładnie wszystkie opłaty jak to wygląda łącznie z opłatami za grunty i wieczystym, podobnie jeśli chodzi o to czy mieszkanie nie jest zadłużone albo nie ma dzikich lokatorów;)
W wielkich blokowiskach w wiekszosci mieszkań blokowych jest problem prusaków pamietaj ze nie jest łatwo ich sie pozbyć, czesto ich odchody sa widoczne w rogach szafek lub w ciemnych miejscach wystarczy otworzyć ciemna szafke i jakiś wylezie, jeśli masz wybór innego mieszkania mocno sie nad tym zastanów;)
dodatkowe schowki piwnicy fajnie jak by były duze i pojemne ale wiadomo jak z nimi jest złodzieje nie spią, wiec tak naprawde duzo sie tam nie trzyma ;) lepiej jak powierzchnia mieszkania jest wieksza;)
Na podjęcie tych wszystkich decyzji wpływa wiele szczegółów.Pierwsza to przede wszystkim finanse, jeśli z tym nie musisz się jakoś bardzo gryźć to na pewno postawiłabym na nowe budownictwo i przynajmniej 3 pokoje, dodatkowo mile widziany balkon.Mogloby być do delikatnego remontu tzn. kolor ścian , podłogi ,łazienka z prysznicem.Mysle,że warto sprawdzić sąsiadów - tak jak już Starrmila wspomniała.
Ewunia współczuję ;) Ja już po takim remoncie.Ale remontu domu ciąg dalszy.Zaraz po świętach wymieniamy wszystkie okna,w lato robimy ocieplenie wraz ze strukturą i już jutro wkładamy nowy piec. Nie lubię tego zamieszania , ale efekt końcowy cieszy ;)
Mieszkam w domu i nie zamieniłabym tego na mieszkanie w bloku, ale jeśli już byłabym w takiej sytuacji to najważniejsza byłaby lokalizacja, metraż, cena. Jeśli nie zależałoby mi na czasie to wolałabym żeby było do remontu - zdecydowanie. Wolałabym sama zadecydować o wyburzeniu czy postawieniu ścianek działowych (jeśli byłoby to możliwe oczywiście)
Wszyscy wolą się budować ale mieszkania mają jeden duży plus - lokalizację. Mieszkanie w mieście to dobra rzecz dla rodziny bo szkoła, przychodnia, sklepy są tuż pod nosem. Nie trzeba dojeżdżać albo chodzić daleko.
Mnie to zachęciło. Mam super sąsiadów i to yez zaważyło na kupno mieszkania w mieście. Na wakacje mogę wyjechać do rodziców.
Przede wszystkim lokalizacja, blisko sklepy, żłobki/przedszkola,dojazd do pracy w godzinach szczytu też żeby nie był utrudniony, potem to czy blok jest kameralny, czy nie jest tzw. Molochem, preferujemy osiedle strzeżone więc też na to zwracaliśmy uwagę. Metraż, dla rodziny z dzieckiem min. 60m2 moim zdaniem. Powierzchnia balkonu też jest ważna, nasłonecznienie mieszkania. Dostępność miejsca parkingowego dla mieszkańców i dla gości i komórki lokatorskiej i jej powierzchnia.
Ja wolę mieszkania nowe w stanie deweloperskim, przeraża mnie remont starego mieszkania, wymiana instalacji itp.
My mieliśmy ograniczony budżet wiec z czegoś trzeba było zrezygnować . Najważniejszy był dla nas metraż- trzy pokoje , chcieliśmy raczej w nowym budownictwie na osiedlu strzeżonym . Szukaliśmy z rynku wtórnego gdyż nie dali byśmy rady wykańczać i płacić za wynajem . Patrzyliśmy głównie na stan łazienki i kuchni bo to największe kosztu i najtrudniej mieszkać kiedy trzeba wyremontować . Zdecydowaliśmy soe na obrzeżach miasta ale z komunikacja i to był warunek konieczny bo ja nie jeżdżę samochodem . Sklepy i punkty usługowe w pobliżu uważam za duży plus. Z powodu ceny zdecydowaliśmy się na blok bez windy
Zderia jak do odremontowana to zależy w jakiej cenie czy się opłaca w ogóle remtowac. Czy lepiej trochę dołożyć i kupić wyremontowane.
To zależy od wielu czynników. Ja niby nie ograniczałam się do budownictwa, ale po kilku mieszkaniach jednak uznaliśmy z mężem, że musi być w miarę nowe. Wielka płyta odpadła, mimo iż samo mieszkanie tam można po swojemu urządzić i zrobić cudo, to jednak te klatki, nie wiadomo jacy sąsiedzi (w nowszym budownictwie raczej jeszcze nie ma typowej patologii patrząc na te ceny obecne). Wybraliśmy w miarę nowe, ale nie deweloperkę, bo nie chcieliśmy czekać minimum 2 lat, a w tym czasie dodatkowo płacić za wynajem, więc stanęło na rynku wtórnym. Na co trzeba patrzeć? Na wszystko. Przede wszystkim wszystko w księgach wieczystych sprawdzić, żądać wszystkich dokumentów takich jak np. zaświadczenie, że nikt tam nie jest zameldowany, czy grunty są własnościowe (bo potem sporo więcej się płaci za użytkowanie wieczyste jak to nie jest własność). W mieszkaniu starym to stan elektryki, kanalizacji, a w deweloperce to najlepiej też z ekspertem iść, bo nowe budownictwo to czasami gorszy bubel niż te stare.
Dla męża poza mieszkaniem istotny był balkon (im większy tym lepiej), piwnica (teraz nowe bloki często nie mają komórek lokatorskich, albo są dodatkowo płatne i może się okazać, żę Ci od których kupujemy mieszkanie nie wykupili i już nie ma wolnych no i miejsce postojowe. Tylko ten co szukał miejsca codziennie z 15 minut, wie jaka to wygoda.
Ważne też jest kierunek okien, bo może być albo zimne, albo jak szklarnia. Które piętro. Wiadomo jak winda najlepsze te najwyżej, a jak brak to im niżej, ale nie parter, bo go nikt nie chce.
Plusy takie jak ochrona, też dobra sprawa. Bezpieczniej, zawsze większy porządek, bo ktoś pilnuje nawet takich zwykłych spraw, ale i paczkę odbierze jak nie ma nas w domu.
Ogólnie jest tego mnóstwo i można by pisać i pisać. Trzeba zastanowić się jaki mamy styl życia, z czego korzystamy i czego oczekujemy od tego miejsca. Bo jedni lubią spokój i marzą o sielskiej wsi, a inni lubią jak się dzieje i nawet obrzeża nazywają końcem świata i dziurą zabitą dechami.
Ja się wypowiem jako najemca, ale moze to byc wskazówka do kupujących. Ze swoich doswiadczen to nigdy nie kupila bym mieszkabia gdzie zaraz pod oknem jest plac zabaw. Mieszkam na parterze i doslownie zaraz pod oknem bawią sie dzieci. Latem jest to nie do zniesienia. Glosno strasznie i co chwile dzwonek do drzwi bo dzieciom na moj taras wpadla albo pilka albo samolot albo cos jeszcze innego. Druga sprawa okna na zachód. Ja lubie swiatlo i mi np to przeszkadza
Na pewno ważna jest okolica, lokalizacja, dostępność do powszechnie potrzebnych punktów takich jak przychodnia, szkoła, przedszkole, apteka, sklepy.
Ja obecnie mieszkam w domu, ale mam za sobą wynajem 3 mieszkań i powiem też, że bardzo ważni są sąsiedzi. Ojej, ile ja się rzeczy nasłuchałam przez ściany bloków :-)
Jak nie imprezujący wiecznie studenci, to baba histeryczka która wywalała przynajmniej 2 razy w miesiącu walizy męża na korytarz albo za balkon.
Uważam, że to jakim towarzystwem sąsiedzkim będziemy otoczeni jest niezwykle ważne.
Też byłam przed zakupem własnego mieszkania najemcą w 5 łącznie mieszkaniach. I owszem plac zabaw to koszmar latem. Jak oglądałam mieszkanie gdzie pplac był na centralnym placu po środku, czyli większość osób miała bo pod blokiem, a było kilka ich ułożonych w koło, to się tego obawiałam. Do dziś pamiętam jak gówniarze brali kijki i walili w metalowe zjeżdżalnie, hałas niesamowity i nic na to sie nie poradzi.
I jeszcze strach brać nad usługami, bo może dziś jest tam jakaś firma, czy biuro, ale za miesiąc może być śmierdzące gastro.
Miosiwa ja z okna widze plac zabaw. Takich sytuacji jak mówisz nie było.do tej pory. Zobaczymy jak będzie latem
Ja jak kupowałam z mężem mieszkanie po kupnie okazało się ze z boku mieszka chora dziewczynka która w ciągu dnia ciągle krzyczała nie wiedzieliśmy na początku co to i z kad te odgłosy po 2 tygodniach się dowiedzieliśmy a sprzedający nic nie powiedzieli ze tak jest i pewnie wtedy byśmy się nie zdecydowali na te mieszkanie ale jakoś się ułożyło bo po roku się wyprowadzili
z tymi placami zabaw to racja, latem chyba najgorzej, jednak są też plusy, kiedy dziecko jest na tyle duże że już wychodzi na plac zabaw samo zawsze masz oko na nie ;)
Co do sąsiedztwa, przyznam szczerze w obecnym mieszkaniu gdzie mieszkamy około 5 lat co chwila zmieniaja sie lokatorzy;/
Nati nas poprzedni właściciele poinformowali o sąsiadach. Więc w tej kwestii niespodzianki nie mieliśmy
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.