Kupki po mm

Karmię moją córkę mlekiem modyfikowanym Bebiko i odkąd jej podaje te mleko mała nie robi kupki. Dzisiaj mija 2 dzień odkąd tylko odchodzą gazy nie boli jej brzuszek ani nie ma twardego ,nie stęka , nie płacze i nie podkurcza nóżek. Nie wiem może zmienić mleko ? Tylko jakie najlepsze?

My od początku mamy bebiko i nie było problemu z kupka. Może mleczko jej nie odpowiada.

Moze i tak. A może byc tak że jak karmiłam piersią i mm i zrezygnowałam z piersi to musi się organizm przyzwyczaić do mleka?

Marta, a dlaczego chcesz zmieniać mleko, bo nie bardzo rozumiem? Przeciez to dopiero drugi dzień bez kupy, wiec nic niepokojącego. A sama piszesz, że córa nie sprawia wrażenia jakby ją coś bolało. A w jakim wieku jest?

Myślę, że na spokojnie powinnaś obserwować małą i poczekać, aż się organizm ureguluje. Skoro nie ma dolegliwości ja bym dalej podawała to mleko, które już zaczęłaś. Nie dobrze jest też tak często zmieniać dzieciom mleko.

Przy mleku modyfikowanym dwa dni to nie tragedia jeśli nie ma innych dolegliwości. Organizm maluszka musi się przyzwyczaić do tego i daj mu trochę czasu.

Marta, odczekaj kilka dni. Graniem musi się orzyzwyczaic, dla niego to spora zmiana. Możesz delikatnie przyciągać nóżki do brzuszka - to pobudzi perystaltykę jelit. Układaj też dziecko na brzuszku lub noś „na samolot” brzuszkiem na dół rak aby dłonią delikatnie go uciskać

2 dni to jeszcze nie tak strasznie, cierpliwości. Moja mała też jest na Bebiko i z początku też nie robiła tak często, a teraz mamy przy najmniej raz dziennie

Jeśli nie ma niepokojących objawów, to poczekaj na kupkę. Nie boli ją brzuszek to najważniejsze. Na pewno maluszek musi przyzwyczaić się do mleka. Przejście z kp na mm, to dla małego brzuszka duża zmiana.

Mój mały też w pierwszych swoich dniach potrafił robić kupkę co 3-4 dni . Nawet się tym bardzo zaniepokoilam i dzwoniłam do położnej , uspokoiła mnie i powiedziała że zrobi dzisiaj albo jutro na pewno bo niektóre dzieciaczki tak mają że całe mleko im się wchłania .
Wieczorem była kupka . Normalna żółta , o dobrej konsystencji .
Tak że nie martw się na zapas i poczekaj na kupkę a jeśli cię coś martwi to zadzwoń do położnej lub jej powiedz , ma jeszcze wizyty patronazowe u ciebie ?

Ja bym ze zmiana mleka sie wstrzymala i bym poobserwowala jeszcze malenstwo. My uzywamy bebiko i tez raz mielismy podobny problem i wszystko sie unormowalo… Wiec spokojnie. :slight_smile:

Też myślę, że warto poczekać. My akurat mamy Bebilon, ale gdy przeszliśmy na mm też mieliśmy taki problem, wszystko samo się unormowalo i malutka nie ma żadnych problemow teraz

Dzień dobry.
U niemowląt karmionych mieszanką mleczną obserwujemy zdecydowanie mniej stolców niż u dzieci karmionych pokarmem kobiecym. Zdrowe niemowlę może oddawać stolec zarówno po każdym karmieniu, jak i raz w tygodniu. Gdy nie towarzyszą temu niepokojące objawy, jest to fizjologia (norma). Jeśli córeczka jest w dobrej formie, nie płacze, chętnie zjada mleko, które jej Pani podaje, nie ma powodu do niepokoju. Niemowlę karmione mlekiem modyfikowanym nie wypróżnia się tak często jak te karmione mlekiem mamy. Zazwyczaj są to trzy – do jednego wypróżnienia dziennie. Kupka przyjmuje barwę od jasnożółtej, przez zieleń, do jasnobrązowej, a jej konsystencja przypomina plastelinę.
Dzieci karmione mlekiem modyfikowanym mają większą skłonność do zaparć. Żeby temu zapobiegać należy ściśle przestrzegać przepisu przygotowania mieszanki. Można podawać dodatkowo probiotyk i co ważne, nie przekarmiać maleństwa mieszanką modyfikowaną.
Pozdrawiam

Karmie glównie mlekiem z piersi ale dwa razy dziennie , rano i na wieczor dokarmiam synka Bebilonem. Zdarza mu sie nie miec kupki przez kilka dni, wg lekarza to normalne bo jelitka przyzwyczajaja się do jedzenia , ale jak masz wątpliwości najlepiej spytaj lekarza :slight_smile:

Nie zmieniaj mleka, obserwuj dziecko. To jest normalne że dziecko nie robi kupki kilka dni. jeżeli jest pogodna, nie płacze, nie marudzi i nie jest inna niż zwykle, to na pewno nic się jej nie dzieje i mleko jej nie szkodzi. Jak zauważysz zmianę w zachowaniu dziecka wtedy możesz udać się do pediatry. I kolejna ważna sprawa - każdą zmianę mleka trzeba skonsultować z pediatra.

Lekarka naszego synka powiedziała, że maluszek może nie robić kupki nawet przez 10 dni jeżeli jest tylko na mleku. Skoro nic jej nie dolega to znaczy, że wszytko jest ok :slight_smile:

Myślę, że warto się wstrzymać ze zmianą mleka. 2 dni bez kupy to nadal w normie. Natomiast po wprowadzeniu innego mleka nie wiadomo jak brzuszek zareaguje. Mogą zacząć się kołki, bóle brzuszka, gazy, wylewanie i jeszcze większy problem z wyróżnieniem. Polecam obserwować i wstrzymać się. Pozdrawiam

Każda zmiana mleka może powodować problemy z brzuszkiem u dziecka dlatego powinnaś mieć naprawdę dobry powód by to zrobić. Natomiast 2 dni to naprawdę jeszcze nie jest powód do paniki o ile dziecko z tego powodu nie cierpi. Mi lekarz powiedziała, żeby dawać dziecku wtedy więcej wody. Jeżeli dziecko długo nie będzie mogło zrobić kupki i będziesz widziała, że z to sprawia mu dyskomfort to możesz spróbować dać trochę czopka glicerynowego, tylko musisz pamiętać że podaje się je w wyjątkowych sytuacjach, ponieważ dziecko łatwo może przyzwyczaić się do takiego rozwiązania.

Jeżeli nie zostały zaobserwowane inne objawy u dziecka , a tylko brak kupki przez 2 dni to uważam, iż nie jest to powód do zmiany mleka. Po zmianie może organizm dziecka złe zareagować i mogą wystąpić inne objawy, wzdęcia, nadmierne gazy, bóle brzuszka itp. Proponuję poczekać, mleko mm ma to do siebie, e jest bardziej sycace niz lekkostrawne mleko mamy. Stad czestotliwosc oddawania kupek wyraznie sie zmniejsza,. Ja proponuje dalszą obserwacje , ukladanie dziecka na brzuszku, cwiczenie tzw przyciaganie kolanek do brzuszka i myślę, że powinno się samo unormowac. Organizm musi się przestawić na inna postać pożywienia. Gdyby jednak nadal coś niepokoily, ja bym radziła udać się do pediatry. My tu na forum możemy jedynie podpowiedzieć z własnej obserwacji swoich dzieci. Natomiast lekarz zbada i doradzi , ewentualnie uspokoi. Pozdrawiam

Miałam podobnie z małą. Na początku robiła kupki jak jej podawałam bebiko, ale niestety po czasie przestała i lekarz zaproponował nam Humane i po tym mleku mała zaczęła robić kupki i do tego się najadala i nawet nie ulewalo jej się.