Ksiegowa

Czy jest jakas mamusia co zajmuje sie ksiegowoscia ? Mam pytanie…

Namawiaja mnie abym zalozyla malemu konto w fundacji i zbierala 1.5% zawsze na leki, paliwo bedzie… jak to jest potem z tym rozmiczaniem sie? Ja sie jakos musze w picie rozliczyc ze mam dochod z tego ? Czy jak to wyglada bo nie moge nigdzie tego w necie znalezc jak to wyglada potemnhak juz ta kase dostane

Jeśli chcesz to mogę dopytać mojej teściowej, czy ona się jakoś z tego rozlicza :sweat_smile:

1 polubienie

Jak mozesz to podpytaj :slight_smile: bo jestem ciekawa … nie ukrywam ze zawsze pare groszy by wpadlo…

Doczytałam ze jesli jest to konto fundacji to fundacja rozlicza sie z urzedem

1 polubienie

No to musze sie zastanowic :slight_smile:

A jak no w picie ja rozliczam leki to moge dodatkowo btak kase z tego 1.5%?

No wynika z tego że tak bo 1.5 % przychodzi do fundacji nie do Ciebie. Fundacja refunduje ci tylko leki czy rehabilitację więc ty jako tako nie masz dochodu. Masz tylko wydatki które pokrywa fundacja

Musze do tej fundacji serce dziecka przedzwonic i sie dowiedziec :slight_smile:

1 polubienie

Nie rozlicza tego nigdzie. Jedynie jak kupuje coś za te pieniądze, to bierze imienną fakturę

1 polubienie

Mam kolezanke, ktora tak wlasnie robi – ma konto w fundacji dla swojego dziecka. Zbieraja 1.5% i darowizny, a potem fundacja zwraca jej kase za leki, rehabilitacje czy paliwo na dojazdy. Ona nic z tego nie rozlicza w picie, bo te pieniadze nie ida do niej bezposrednio, tylko sa wydawane na potrzeby dziecka przez fundacje. Wszystko musi byc poparte fakturami i zgodne z regulaminem fundacji…

1 polubienie

No tak ale fundacja jakos musi mibta kase przelac na konto zeby oddac… nie moge no zatankowac i nie placic :see_no_evil:

Ale ty to płacisz ze swoich, bierzesz imienną fakturę i wysyłasz do fundacji a ona zwraca ci koszty które ponioslas. Więc przesyłają ci na konto ale koszty które ty już wcześniej zapłaciłaś

1 polubienie

Płacisz ze swoich pieniędzy, fundacja zwraca ci równowartość na podstawie faktury

Nie mam pojęcia jak to wygląda, ale poczytam

No tak tez myslalam… zmylilo mnie to jak Natalia92 napisala ze nie idzie to na moje konto :see_no_evil:

To nie jest Twój dochód więc nie wykazujesz tego w swoim PIT
Nie płacisz od tego podatku i nie rozliczasz tego jako dochodu

Hej mój przyjaciel ma brata który jest zgłoszony w fundacji i zbierają 1,5% co roku, mogę go podpytać :wink:

Tak jak dziewczyny dopisaly, bierzesz fakture imienna ale placisz ze swoich i zwracaja Ci kase :slight_smile: niestety musisz zalozoyc. Nie dostaniesz karty czy gotowki np. Fundacji na wydatki zeby placic…

Cześć! Środki z 1,5% przekazane przez fundację na leczenie dziecka nie są traktowane jako Twój dochód i nie musisz ich wykazywać w PIT. Fundacja powinna rozliczać się z tych pieniędzy, a Ty przedstawiasz im faktury lub rachunki za leczenie, dojazdy itp. Warto dopytać fundację, jakie mają zasady rozliczeń i dokumentowania wydatków. Powodzenia!