Książki o wychowaniu

Dziewczyny czy macie jakieś godne polecenia książki o tematyce związanej z wychowaniem dziecka? Mam na myśli starszaka około 4 lata? 

Może coś czytałyscie i uważacie że warto? 

"Twoje kompetentne dziecko" Jasper juul. 

Kilka dni temu zamówiłam i czekam aż przyjdzie. Polecona przez koleżankę  ;) 

Może zobacz "Grzeczne dziecko. Poradnik dla mądrych rodziców” Daniel J. Siegela Tina Boryson

Jest to poradnik o podstawowych zasadach dyscypliny i o tym jak rozmawiać z dzieckiem by nas rozumiało.

Jest wiele książek i poradników ,te które czytałam można powiedzieć,że treści podobne jedna do drugiej itd.

Także uważam,że którą byś wybrała to będzie ok.

Ja niestety nie znam żadnego poradnika wychowawczego dla dzieci. Ale bardzo dużo książek mają np. w Biedronce i to właśnie poradników. Może warto popatrzeć.

Nie wiem czy to jest to czego dokładnie szukasz ale natknęłam się ostatnio na książkę "jak mówić, żeby dzieci nas słuchały..." i to jest pozycja na mojej liście do przeczytania, niestety na razie czasu brak:/

Ja osobiście polecam książki Jaspera Julla. Myślę, że po którą nie sięgniesz to z każdej będziesz zadowolona i wyniesiesz choćby nutkę inspiracji i przemyśleń. Na początek te które przeczytałam i mocno je polecam to "Zamiast wychowania" 

"Moje kompetentne dziecko" oraz "NIE z miłości". Moim zdaniem są to książki, które pozwalają nam rodzicom na wiele cennych przemyśleń i dlatego uważam, że warto się z nimi zapoznać. Kolejną którą mogę Ci śmiało polecić jest to książka Pani Małgorzaty Musiał Dobra relacja. Skrzynka z narzędziami dla współczesnej rodziny. Jeżeli któreś z moich propozycji Cię zainteresują i zdecydujesz się na przeczytanie, daj znać jak wrażenia :) 

Książki Jula już czytałam 

W ksiazkach czesto jest napisane ogolnikowo ,a kazdy przypadek jest indywidualny wiec moze zapytac pedagoga z przedszkola ? Tam jednak doswiadczenie jest duze w pracy z dziecmi i moga cos Pani podpowiedzieć  :) 

Aniu sama pracuje w przedszkolu a mimo wszystko nie umiem poradzić sobie z dzieckiem więc szukam literatury fachowej. 

Problem jest też taki że nawet psycholog przedszkolny nie widzi nic niepokojącego bo w przedszkolu problem nie jest tak nasiony jak w domu 

JustaMama widziałam, że w gazetce z Biedronki nowe książki, między innymi o wychowywaniu dzieci będą od tego poniedziałku. Może coś by Cię zainteresowało.

Hej. Odnośnie tej literatury o wychowaniu, szczególności właśnie tych starszakow- 4-5lat...czytacie? Coś Wam pomogło? 

Ja jakoś nie mogę się przekonać....każde dziecko jest inne, nie da się każdego wpisać w schemat książkowy,  takie jest bynajmniej moje zdanie