Proud Mommy może to przeczytasz. Napisałaś w jednym wątku, że masz słabą krzepliwość krwi. A czy miałaś w związku z tym jakieś problemy w ciąży? Można jakoś tą krzepliwość podnieść? Bo ja miałam ciągle plamienia i przez to zagrożoną ciążę, a ostatnio nowy gin powiedział mi, że przyczyną może być słaba krzepliwość krwi. A może któraś z mam miała ten problem ( krwiaki ) czy można temu zapobiec w kolejnej ciąży?
Problem mojej słabej krzepliwości odnosi się do lat 7 -8 wstecz. Przyznam, że od tamtej pory nie miałam badanej krzepliwości. Krwiaka w ciąży nie miałam. Krzepliwość można nieco poprawić. Są preparaty w aptekach na wzmocnienie, są też środki naturalne. Na ile jest to skuteczne, tego nie wiem, bo nie próbowałam żadnych środków
Przede wszystkim musi być wykonane badanie krwi na krzepliwość czyli tzw. koagulogram pokazuje wartości:
czasu protrombinowego (PT),
wskaźnika Quicka (PT%),
INR,
czasu kaolino-kefalinowego (APTT),
czasu trombinowego (TT),
stężenia fibrynogenu, poziom D-dimerów, stężenie antytrombiny III.
Jeżeli wyniki wyjdą nieprawidłowe to lekarz powinien zlecić specjalistyczne badanie. Przy nieprawidłowej krzepliwości podaje się witaminę K.
Dziękuję za odpowiedzi Pani Kamilo zrobię badania o których mi Pani napisała i może to pomoże ustrzec się problemów i stresów w następnej ciąży
Warto zrobić badania. Natomiast nie są one tanie. Najpierw zalecałabym zrobić INR oraz APTT i D- dimery. Na podstawie tych wyników skonsultować się z lekarzem co dalej. Może lekarz wypisze skierowanie na te badania. Wiem, że na INR wypisują lekarze. Jak pracowałam w diagnostyce to często ludzie mieli skierowania. A proszę mi napisać czy brała Pani tabletki antykoncepcyjne i czy w rodzinie ktoś miał problemy z krzepliwością. I czy ma Pani tendencje do siniaków? I czy miała Pani oprócz plamienia inne objawy, które mogą świadczyć o problemach z krzepnięciem.
Pani Kamilo z tego co wiem nikt w rodzinie nie ma takich problemów. Miałam jako nastolatka usuwanego naczyniaka z ucha i wtedy przed zabiegiem robiono mi jakiś test na krzepliwość krwi ( niestety nie wiem jaki) i wyszedł pozytywnie. Nie brałam tabletek antykoncepcyjnych ale faktycznie siniaki bardzo często mi się robią nawet po lekkim uderzeniu.
Tylko plamienia w 1 i w 2 miesiącu ciąży, następnie w 3 miesiącu już więcej krwi jednorazowo ( byłam pewna, że straciłam dziecko) tak jakby krwiak się opróżnił. Miałam kilka usg, tylko jeden lekarz dopatrzył się krwiaka inni nie wiedzieli od czego te plamienia. Jest to dla mnie o tyle istotna sprawa, że mamy niezgodność serologiczną i wiem, że plamienia byłyby dużym problemem w 2 ciąży, większym niż w pierwszej.
Dziękuję Pani Kamilo za pomoc!
To całe szczęście, że w rodzinie takich problemów nie masz. U mnie niestety siostra mojej mamy ma skazę krwotoczną, którą początkowo i u mnie podejrzewał lekarz rodzinny. Ale ja miałam zupełnie inne objawy i szczęśliwie w ciąży nic się nie działo.
Kurczę, nie wiem sama…
Poczytałam o tej skazie w necie i jednym z objawów u dzieci są naczyniaki, a ja właśnie kilka miałam.
Nie ma za co dziękować. Warto by było zwrócić interniście uwagę na to, że miała Pani naczyniaki i zrobić te badania. A czy dostała Pani Immunoglobulinę anty- D po pierwszym porodzie (tak pytam co do tej niezgodności)? Proszę nie martwić się na zapas jeśli chodzi o krzepliwość. Jednak warto reagować szybko, aby mogła Pani spokojnie myśleć o kolejnym dziecku. Trzymam kciuki i jestem do dyspozycji. Proszę dać znać jak tam wyniki. Pozdrawiam