Krwawienie z przewodu pokarmowego może być poważnym powikłaniem wielu schorzeń przewodu pokarmowego. Krwawienie w zależności od jego źródła i stopnia nasilenia może stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia każdego człowieka. Krwawienie z przewodu pokarmowego według umiejscowienia klasyfikuje się na krwawienie z górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Objawy krwawienia w danym odcinku przewodu pokarmowego są praktycznie jednakowe niezależnie od źródła, a jednocześnie różnią się znacznie dla obu odcinków pod względem dynamiki rozwoju. Umowną granicą między górnym a dolnym odcinkiem przewodu pokarmowego stanowi wiązadło wieszadłowe Treitza. Krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego oznacza krwawienie z przełyku, żołądka lub dwunastnicy, natomiast z dolnego odcinka oznacza krwawienie z jelita cienkiego, jelita grubego lub odbytu.
Przyczyny krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego:
-
Uszkodzenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, poprzez:
• Owrzodzenia powstałe w przebiegu nadkwaśności,
• Owrzodzenia powstałe w zakażeniu Helicobacter pylori
• Owrzodzenia u chorych oparzonych – wrzód Curlinga,
• Owrzodzenia polekowe – po stosowaniu NLPZ (niestereidowych leków przeciwzapalnych)
• Owrzodzenia powstałe przy długotrwałym podawaniu glikokortykosteroidów. -
Pęknięcia błony śluzowej wpustu na skutek długotrwałych wymiotów – zespół Mallory’ego – Weissa,
-
Choroba nowotworowa,
-
Krwotoczne zapalenie błony śluzowej żołądka,
-
Zaburzenia krzepnięcia krwi,
-
Marskość wątroby doprowadzająca do wystąpienia nadciśnienia wrotnego i powstania żylaków przełyku.
Przyczyny krwawienia z dolnego odcinka przewodu pokarmowego:
-
Nowotwory jelita cienkiego,
-
Polipy,
-
Uchyłkowatość jelita grubego,
-
Nowotwory jelita grubego,
-
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
-
Żylaki odbytu,
-
Nieswoiste choroby zapalne jelit (np. choroba Leśniowskiego – Crohna).
-
Objawy miejscowe:
• Wymioty krwią,
• Wymioty z domieszką krwi,
• Obecność krwi w zawartości żołądka odsysanej przez zgłębnik,
• Czarne smoliste stolce, -
Ogólne objawy krwotoku (przyspieszenie tętna, obniżenie ciśnienia tętniczego, bladość skóry i błon śluzowych, oziębienie dystalne, zaburzenia lub utrata świadomości, przyspieszenie i spłycenie oddechów),
-
W badaniach laboratoryjnych krwi obniżenie wartości hemoglobiny i hematokrytu, podwyższony poziom leukocytów, oliguria lub anuria, obniżenie ośrodkowego ciśnienia żylnego.
Objawy krwawienia z dolnego odcinka przewodu pokarmowego:
- Wypływ czystej krwi i/lub ze skrzepami z odbytu przy bardzo masywnych krwawieniach,
- Krew zmieszana z masami stolca,
- Ogólne objawy krwotoku jak w objawach z krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego.
Leczenie krwawienia z przewodu pokarmowego:
- Dożylne przetaczanie płynów krwiozastępczych, krwi i osocza,
- Witamina K,
- Dożylne podawanie leków przeciwwrzodowych),
- Dożylne podawanie leków przeciwkrwotocznych, które zapobiegają rozpuszczaniu się powstałych skrzepów i w naturalny sposób tamują krwawienie,
- Leki obkurczające naczynia zaopatrujące narządy przewodu pokarmowego,
- Hamowanie krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego metodami endoskopowymi,
- Założenie sondy Sengstakena – Blakemore’a (jest to giętka rurka z balonikiem obciążona ciężarkiem) do przełyku i wypełnienie jej powietrzem (napompowanie), co powoduje mechaniczne uciskanie krwawiącego żylaka i zwykle tamuje krwawienie,
- Leczenie operacyjne stosowane jest w sytuacji gdy pomimo zastosowanego leczenia zachowawczego krwawienie utrzymuje się i zagraża życiu chorego lub gdy chory nie zgadza się na przetoczenie krwi.
Ustalenie źródła krwawienia opiera się na:
- Rozpoznaniu objawów klinicznych.
- Zebraniu wywiadu od chorego lub jego rodziny na temat:
- Zażywania leków (np. NLZP, leków w skład których wchodzi żelazo)
- Spożywanych pokarmów, które mogą dawać czarne zabarwienie stolca (np. czarne jagody, buraki, szpinak)
- Przebytych chorób (np. skaza krwotoczna, WZW typu B i C, marskość wątroby, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, oparzenia, poprzednie epizody krwawienia)
- Nałogów (np. alkohol, nikotyna)
- Badaniach diagnostycznych:
- Endoskopowe badanie górnego odcinka przewodu pokarmowego,
- Badania laboratoryjne krwi (np. morfologia, hematokryt, próby wątrobowe, układ krzepnięcia, elektrolity).
Literatura:
- Walewska E. (red.): Podstawy z pielęgniarstwa chirurgicznego. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007
- Ślusarska B., Zarzycka D., Zahradniczek K. (red.): Podstawy pielęgniarstwa. T. I. Założenia teoretyczne. Wydawnictwo CZELEJ, Lublin 2004
- Kapała W.: Pielęgniarstwo w chirurgii. Wydawnictwo CZELEJ, Lublin 2006