Zastanawiam się, czy dziąsło może lekko krwawić zanim pojawi się ząbek. Moje dziecko ma niecałe 4 miesiące. Od około miesiąca strasznie się ślini, a od kilku dni jest mocno marudne i gorzej śpi. Dziś strasznie płakał i trzymał rączki w buzi więc chciałam pomasować mu dziąsło, bo wcześniej go to uspokajało i na palcu zauważyłam trochę krwi. Nie zauważyłam żadnej ranki w buzi, krew się też więcej nie pojawiła
Przy ząbkowaniu zdarzają się krwawienia. U nas naszcęście nie zauważyłam, ja oprócz masażu smarowałam dziąsła żel na dziąsła. Polecam artykuł: http://www.doktorbart.pl/ciekawostki_068.html
A już widać faktycznie ząbek? Może to być od zabkowania albo może zadrapal się jak tam w buzi bawił się paluszkami?
Przy ząbkowaniu zdarza się, że dziąsło krwawi. Jednak temu zazwyczaj towarzyszy pęknięcie dziąsełka i można delikatnie wyczuć ząbek. U Was ząbkowanie zaczęłoby się dość wcześnie. Samo ślinienie w tym czasie nie jest zawsze oznaką ząbkowania, ślinianki zaczynają intensywniej pracować, a dziecko nie radzi sobie z połykaniem takiej ilości śliny. Skoro u Twojego dziecka w dodatku pojawiło się rozdrażnienie i widoczny ból dziąsła to można podejrzewać, że wyrzynają się pierwsze ząbki. Chociaż przyczyna krwawienia mogłoby być zwykłe zadrapanie, tak jak napisała Aleksandra. Najlepiej to obserwuj teraz maluszka. Jak masz możliwość to obejrzyj dziąsła i zobacz czy coś się tam dalej dzieje.
Właśnie też później pomyślałam, że może się zadrasnął paznokciem. Nie widzę ani ząbka, ani żadnego śladu po np. paznokciu. Dziąsło nie wydaje mi się rozpulchnione, chociaż nie widziałam jeszcze wychodzącego zęba na żywo.
Oczywiście może dziąsło krwawic ale jakby miał iść zabek to na pewno byś to widziała. Dziąsła są wtedy mocno rozpulchnione i jeśli dziecko włoży do buzi raczki albo gryzaka to jak najbardziej jest mozliwe krwawienie
nurete obfite ślinienie się niemowlaka wcale nie musi być związane z ząbkowaniem.Od trzeciego miesiąca życia maluszka gruczoły ślinowe zaczynają pracować intensywniej i produkują duże ilości śliny. Wiem o tym ponieważ dużo czytałam o objawach ząbkowania i właśnie uprzedzali że ślinienie wcale nie musi tego oznaczać
Dziecko po 3 miesiacu produkuje juz tyle sliny co dorosly czlowiek i slinienie sie jest spowodowane tym, ze maluch nie nadaza polykac tejze sliny.
Rodzice często większość objawów tak jak np : ślinotok , wkładanie rączek do buzi , marudzenie kojarzą od razu z ząbkowaniem a to mogą być normalne etapy rozwoju. U as gdy mały pchał rączki do buzi pani dr mówiła że to niekoniecznie na ząbki a po prostu dziudziuś poznaję swoje ciało i tak jak w brzuszku ssie paluszki tak później wpycha rączki
marudzić też może bez powodu no chyba że towarzyszy temu ciągły płacz i trwa to dłuższy okres czasu. Po obserwuj czy masowanie dziąseł przynosi ulgę dziecku. Wydaję mi się że dziąsło może krwawić ale wtedy gdy przetnie je ząbek ![]()
U nas syn miał zawsze katar , gorączkę i nie chciał jeść przy ząbkowaniu ale wiadomo każde dziecko przechodzi inaczej ![]()
aleksandrajk może mieć racje z zadrapaniem . przy ząbkowaniu ratuje tylko dużo cierpliwości…
Nie spotkałam sie jeszcze z tym żeby przy ząbkowaniu krwawily ząbki.U nas przy zabkowaniu był tylko katarek i gorączka no i oczywiście brak apetytu.Może sie czymś zadrapał tak jak piszą dziewczyny albo urazil sie jakos grzechotką przy wkladaniu do buzi albo grgrzechotką.Dużo cierpliwości przy ząbkowaniu
Właśnie chciałam to napisać, że ślinienie się dziecka nie ma nic wspólnego z ząbkowaniem, mój syn zaczął się ślinić więcej jak miał 2 miesiące a pierwszy ząb się wybił na 9 miesiąc.
Zgadzam się z przedmówczynami, synek mógł się czymś skaleczyć jak próbował sobie ulżyć, gdy swędzą go te dziąsła to na pewno wszystko ląduję w buzi. Polecam schłodzony gryzak z płynem w środku, do kupienia w każdym rossmannie ![]()
Pozdrawiam
U nas córa zaczęła ślinić mocno ok 3 miesiąca, a pierwszy ząbek 7-8 miesiąc, więc od ślinienia i wkładania rączek do buzi do pierwszych ząbków to często jeszcze ogrom czasu mija.
Może to właśnie zadrapanie jakieś. U nas było raz takie czerwone dziąsło nawet mini krwiaczek, ale było też mocno napuchnięte i na drugi dzień już przebił się ząbek. Przy jedynkach i dwójkach dziąsła nie były mocno rozpulchnione, najbardziej to było widoczne przy trójkach i czwórkach.
U nas jeszcze lepiej, bo ślinienie zaczęło się na 3 miesiące, a zęby zaczęły wychodzić ok 11 miesiąca ![]()