Czy ktoś z Was miał podobny problem? Od zawsze mam bardzo delikatne dziąsła. Szczotkuje je jedynie szczoteczką soft, ale i tak mi ciągle krwawią. Używałam pasty Ajona i było świetnie, krwawienie ustąpiło, lecz farmaceuta podpowiedział, aby nie stosować jej cały czas i po odstawieniu problem powrócił. Podpowiedzcie proszę co robić. Może macie jakieś sposoby, albo inne pasty?
Z chęcią posłucham. Niestety mam ten sam problem. Mam roztwó do płykania jamy ustnej “Dentosept”. Kiedyś parę lat temu pomóg rewelacyjnie i problem ustąpił. Z powrotem poszło pod czas ciąży, na uliotkie zaznaczone “nie używać w ciąży”. No i tak przeżyłam do rozwiązania z krwawieniem dziąseł. Po porodzie zaczęłam używać i nie pomaga. Już 5 miesięcę po.
Ja od niedawna mam ten sam problem i w moim przypadku nie pomogły mi żadne pasty… dopiero poradził sobie z tym dentosept do płukania jamy ustnej.
Pozdrawiam
No właśnie, mi po porodzie nie pomaga. I nie fiem po co
Przede wszystkim dokładne usunięcie płytki/kamienia nazębnego. Używanie nici dentystycznej, żeby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, które powodują rozwój bakterii, stosowanie delikatnych past bez fluoru. Krwawienia może powodować także niedobór Wit. C oraz K. I niektóre choroby, np. cukrzyca. Warto skonsultować się z lekarzem jeśli nic nie pomaga.
siostra uzywa Parodontax i bardzo sobie chwali
Mąz rowniez ma problemy z krwawiacymi dziaslami…i dentystka usunela mu kamien nazebny chwile pomoglo i bylo mniej krwi ale za chwile znow zaczely mu dziasla krwawic. I kazała uzywac mu paste elmex zielona uzywa ok. 2miesiąc ale nie widac rezultatow…ale doradze mu ten plyn dentonex…moze to pomoze…moze elmez pomaga po dluzszym.stosowaniu…zobaczymy…
Przy krwawiacych dziaslach warto zwrocic uwage na spozycie witaminy C i K tak jak juz ktos wyzej wspomnial. Ze swojego doswiadczenia powiem tez, ze mi bardzo pomogła pasta Blanx na delikatne dziąsła i płukanie buzi lekkim roztworem wody z solą.
Ja do powyższych wypowiedzi dodam jeszcze zainwestowanie w szczoteczkę soniczną dobrej jakości.
Nie ma porównania do zwykłych czy elektrycznych szczoteczek pomijając już samo domywanie i usuwanie osadów, ale technika mycia sprawia, że dziąsła nie są podważane jak przy innych typach szczotek. Szczoteczką soniczną wykonuje się ruch z góry na doł, nie szoruje się na boki więc tak jakby zasuwasz dziąsła na ząb.
Mi w obydwu ciążach podczas używania zwykłej szczotki podkrwawiały dziąsła, mojemu mężowi dośc regularnie krwawiły a od kiedy używamy regularnie Sonicare z Philipsa u żadnego z nas ten problem nie miał miejsca. Zainwestowaliśmy w nie ponad rok temu taki prezent na święta sobie zrobiliśmy i prawdę mówiąc to była jedna z lepszych inwestycji. Wzięlimy zestaw 2 szczotek ze stacyjką UV do dezynfekcji główek szczoteczki i to też super sprawa.
Tak więc ja ze swojej strony bardzo polecam bo jestem zachwycona, past używamy normalnych tych co dawniej, płyn do płukania i nici dentystyczne tez te same więc jestem pewna iż poprawa jest wynikiem używania tych własnie szczoteczek.
Ewcia2, tylko nie dentonex, a dentosept płyn do płykania jamy ustnej.
Ja mam elektryczną i to oczywiście Soft. Ajona pomaga świetnie i też kto nie próbował niech spróbuje. Parodontax nie działa.
Po usunięciu kamienia problem nie znika. Zamówiłam Wit d3+k2 więc spróbujemy…
Muszę popatrzeć za tym dentoseptem, bo mam płyn ale nie do płukania i jest fajny…
Zamarancza ale jesli dalej krwawią to nawet ta soft nie do konca w takim razie. Albo z techniką mycia jest coś nie tak, może za mocno dociskasz jesli nie ma kontroli docisku ? Może weź szczoteczkę przy najbliższej wizycie u stomatologa i zapytaj. A nic nie mówił że masz problem z robiącymi się kieszonkami czy odsuwaniem dziąseł? Mój mąż myjąc elektrykiem też nadal wypluwał paste z krwią, teraz sam widzi i ja widzę że nigdy się to nie zdarza, dodatkowo w sonikach niektórych jest funkcja masazu i zaczynasz czyszczenie wlasnie od dziąsła aż do koncówki zęba, więc własnie dodatkowo przy takich przewlekłych problemach można i z tej funckji skorzytać. Choć szczerze ja nie korzytałam, maż też a mimo wszystko pomogła, bez dodatkowych specyfików.
Może jednak witaminy będą miały wymierne działanie na dłużej, no i dentosept pomoże, choc on sam w sobie działa tylko doraźnie, bo jedno z ziół w nim hamuje krwawienie, po odstawieniu jesli nie zliwkwidujemy przyczyny problemu to i tak nie zniknie na zawsze
Właśnie dzisiaj idę do doktora i zapytam ją o wszystkim, bo do krwawiących dziąseł jeszcze mam wypadające włosy i bolą mi stawy. Zgodnie z wyników badań krwi mam podwyszony pokaźnik RDW-CV, nie wiem co to może oznaczać, wszystkie inne pokaźniki są w normie. Jak coś będę wiedziałam na temat dziąseł to odpisze.
Olha no tak…zle napisalam;-) Dzieki;-) jak się jeszcze cos dowiesz o dziaslach od doktora to napisz;-)
Lacalut jest dobry na krwawiace dziąsła.
Lacalut, parodontax sprawdziłam na sobie. Podobno warto też brać witaminę C, ja nie zauważyłam poprawy/
Wyprobowałam wiele różnych past, żadna nie pomogła. W tej chwile przejmuje witaminy Bodymax (niebieskie opakowanoie). Zobaczymy.
Dziewczyny, wczoraj kupiłam pastę do zębów Glister, firmy Amway (wyprodukowano w U.S.A). Wczoraj czyściłam po raz pierwszy, zwykłą szczoteczką, dzisiaj od rana pod czas czyszczenia nie było już krwi. Jestem zaskoczona i bardzo polecam. Kupowałam na stronie amway.pl
Olha a co to za witaminy? Na co one sa? A co do pasty…to powiem mezowi bo on ma strasznie krwawiace dziasla i nic nie pomaga…a juz tyle.past przetestowal…dentysta polecila elmex zielony ale nie pomaga a maz uzywa juz ok. Miesiac.
Na opakowaniu coś napisane na temat energii, już nie pamiętam. Doktor powiedziała że można ich przyjmować czas od czasu.