Krostki na rączkach u 15 mięsiecznegi dziecka

Witam wszystkich. Moze ktoś zdoła mi pomóc lub podpowie. Otóż od jakiegoś miesiąca mój synek ma jasne, białe krostki na rączkach i policzkach. Nie swędzi, ani nie jest to za bardzo widoczne. Pani doktor powiedziała aby spróbować wyeliminować coś z diety czekoladę, owoce lub coś innego. Probowalismy ale nic to nie dało, nie mam pojęcia od czego mogłoby się to wziąć. Może któraś z mam miała taki problem? Dodam że Pani doktor powiedziała że do alergologia z tym nie ma sensu narazie iść oraz nie przepisała żadnej maści. Może mogłabym spróbować posmarować mu to jakąś maścią bez recepty?

Próbowałaś myć w krochmalu? Mój miał wysypka nic nie pomagało tylko ten krochmal

A może skóra jest na bardzo wysuszona i wystarczy ją natłuszczać np emolium albo olejkiem migdałowym?

A to na pewno nie potówki? Pokaż zdjęcie, będzie łatwiej coś podpowiedzieć.

Białe kropki to zazwyczaj są potówki.
Możliwe jest też że w taki sposób objawia się jakas alergia.
Nawilżalas te miejsca? A może mycie w krochmalu by coś dalo tak jak Paulina wspominała? Najlepiej by było żebyś zrobiła zdjęcie i dołączyła. Tak na “ślepo” to z fusów można wróżyć. ;D
Spróbuj alantan u nas pani doktor zaleca go do takich problemów, a sama mam do niego zaufanie bo stosowałam na “otwarte” rany jakimi są tatuaże. Zwykła wazelinę albo krem z emolientami.

Nawilzam stałe skórę dziecka emolientami i napewno nie są to potówki bo umiem je rozróżnić i Pani doktor chyba też by je rozróżnila. Spróbuje z tym krochmalem i posmaruje alantanem zobaczymy. Dziękuję.

Jak możesz to wstaw zdjęcie te rączki, potowki są raczej charakterystyczne i po jakimś czasie znikają. Te krostki są tylko na rączce czy jeszcze gdzieś? Skóra dodatkowo jest sucha chropowata?

Z opisu wyglada na potowki…

Mi też wygląda to na potowki. Ale ręki nie dam sobie uciąć. Może być to coś innego. Albo idź z dzieckiem do lekarza niech przepisze wam jakaś maść skoro powiedział że to alergia to trzeba cos z tym zrobić. Nie można tego tak zostawić. U dzieci ciężko stwierdzić co dokładnie jest. A sama eliminacja z diety dużo nie pomoże zresztą jak widać. Idź do innego lekarza bo ten wam za bardzo nie pomógł.

Agnieszka wiem ze późno pisze ale prawdopodobnie mój syn tez ma to samo :))
Przymieszkowe zapalenie skóry :slight_smile:
To nic groźnego . Jak pójdziesz do dermatologa to się upewnić czy to jest to .
Sprawdź czy ty to masz lub mąż bo to podobno dziedziczne . U dorosłych jest to za wewnętrzna stronie przedramion , u małych dzieci może występować na całym ciele . Nie swędzi , mój syn ma to na policzkach ,rękach , nogach :wink:
Czytałam ze może pomóc na to krem bempanthen ale nie u każdego się to sprawdza . Może mieć to związek z niedoborem Wit c i a w organizmie .
Moja dermatolog dala mi maść robiona w aptece na to :wink:

Dziubus2016 - u synka mojej przyjaciółki takie coś się pojawiło i lekarz obstawia alergie. Póki co czeka na rezultaty odstawienia produktów, ale u niego, skórka na buzi jest do tego taka sucha i przy tych krostkach, taka szorstka. Ale powiem jej, żeby podeszli do dermatologa i zapytali o to przymieszkowe zapalenie skóry. Kurcze, wcześniej słyszałam tylko o mieszkowym zapaleniu skóry, a przymieszkowe pewnie obejmuje samą skórę w warstwie bardziej na zewnątrz:)