Krostki na buzi

Witam otóż od kilku dni zauważyłam u mojej pociechy krostki na buzi. Zupełnie nie wiem od czego, nie wygląda na uczulenie pokarmowe. Codzienna pielęgnacja polega na przemywaniu buzi ciepła woda rano oraz wieczorem i po obiedzie. Wieczorem oczywiscie oliwka na buzke. Mała skończyła 5miesiecy, bywało ze pojawiały się pojedyncze niestety teraz jest ich znacznie więcej lecz nie rzuca się to aż tak w oczy. Ktoś miał podobnie? Jak sobie z tym radzić?

Czy krostki pojawiają sie na calej buzi?
A może to od śliny? Dziecko nie zabkuje?
Ciężko stwierdzić skad te pryszczyki, bo ich nie widzimy, nie wiemy jak to wygląda. Uczulenie pokarmowe może wyglądać różnie. H córki objawia się czerwonymi plamami na policzkacb wyglądającymi jak wypieki. Innym razem po truskawkach byly to drobne pryszczyki na policzkach, szorstkie w dotyku.
Jeżeli tak bardzo Cie to niepokoi to pokaż to lekarzowi, na pewno będzie wiedział skad te kostki.
Moze tez ten artykul Ci pomoże.
http://lovi.pl/pl/zdrowie-i-rozwoj/534/1

Ja na Twoim miejscu zrezygnowałabym chociaż na jakiś czas z tej oliwki na rzecz emolientu.Oliwka może jeszcze bardziej podrażniać.Miałam podobną sytuację z moją córką.Było to uczulenie prawdopodobnie na truskawki i samo przeszło.Natomiast jeśli będzie coraz gorzej najlepiej udać się do lekarza,który przepisze maść do smarowania i przejdzie.Niektórzy mówią aby przemywać rumiankiem czy posmarować Sudocremem.
Póki co ja bym przemywała buzię wodą z emolientem i obserwowała czy jest poprawa czy nie.

Oliwka zatyka pory już się odchodzi od pielęgnacji dziecka oliwą. Krostki to mogą być: potówki, od smoczka, od śliny z ząbkowania, albo alergia. Najlepiej zrezygnuj z oliwki na początek, przemywaj dalej tak jak robisz, a jeśli nie pomoże to pokaż pediatrze

Takie krostki na buzi to mogą być od alergii, ząbków, śliny. Na początek zrezygnuj z smarowania buzi oliwką wystarczy, że przemyjesz przegotowaną wodą, niepotrzebnie to jeszcze natłuszczasz ta oliwką. Możesz też spróbować wykąpać córcię w krochmalu ub przemyć samą twarz, jeżeli nie przejdzie to udaj się do pediatry niech zobaczy i przepisze coś na te krosty.

Krostki moga mieć różna przyczynę ślina, alergia (u nas też zazwyczaj przejawia się czerwonymi polikami ale mogą pojawić się też krostki) bądź też oliwka, która zatyka pory i nie daje skórze oddychać.
Ja bym odstawiłaś Oliwkę i zaczęła przemywać buzię albo przygotowana woda z Emolientem albo samą woda a jeśli będzie ich coraz więcej udaj się do lekarza.

Krostki na buzi mogą pojawić się np przy zabkowaniu, dziecko może się wtedy bardziej slinic i to powoduje krostki.
Oliwie wolałabym odstawić, ona szybko nawilża, a później tak samo szybko wysusza skórę.

To moze byc tez reakcja ja kosmetyki. Moj maly ma krostki po kremie na mroz. Musimy zmienic krem bo tragedia po prostu.

Dziękuję za wskazówki, mała faktycznie zabkuje, a jej ślina jest po prostu wszędzie także myślę że to głowny powód plamek :slight_smile:

Dobrze, że to tylko ząbki :wink: a nie jakaś alergia tfu tfu

udaj się najlepiej do lekarza 

Najlepiej pójść do lekarza 

Agatka a konsultowałaś sprawę z pediatrą? Może warto iść w kierunku skóry atopowej ? Lekarz powinien Ci zalecić jakie produkty do pielęgnacji używać i w miarę możliwości wykluczyć albo potwierdzić ewentualna alergie skórną 

Jeżeli to nie uczulenie to może jakieś potówki? Mogą wyskoczyć nawet od przytulania i często są na buźce właśnie