Mamy potrzebuje pilnie porady a nie mogę się dodzwonić do swojej położnej. Dzisiaj przy pielęgnacji pępuszka na waciku zauważyłam trochę krwi, a później przy przewijaniu naokoło kikuta było już trochę zaschniętej krwi. Czy mam się martwić i jechać do lekarza? Czy możne to być skutek naderwania przy pielęgnacji? Staram się to robić jak najdelikatniej, ale wiadomo brzdąc się wierci i to nie takie łatwe. Miała, któraś z Was taki problem?
Jeśli taki wątek już gdzieś jest to przepraszam, ale jestem tak przejęta i zmartwiona, że nie mam głowy aby tego szukać.
Postaraj się zasuszyć chore miejsce. Myj delikatnie przy kąpieli i pamiętaj dobrze wytrzeć. I nie martw się. To najważniejsze.
Miejsce powoli zacznie się goić ale na to potrzeba czasu.
U mojej córki z pępuszka tez le leciała co mnie bardzo zmartwilo i zaraz szybko zadzwoniłam do położnej to powiedziała zeby sie nie martwic bo to czasami normalnie.Kazala mi wysuszac pępek i delikatnie przecierac wacikiem z woda i pcikac octeniseptem.
U nas tez malutko krwi bylo. Tez dzwonilam do poloznej i mowila ze moze tak byc. Ostatnio Lovi dodalo fajny artykul o super zastosowaniach mleka mamy. I bylo w nim o tym ze mozna je stosowac do przemywania kikuta. Pomaga to w wygojeniu. Sprobuj. jestem ciekawa jakie beda efekty.
Spokojnie, to się zdarza. Czasami zahaczy nawet o ubranko i troszkę krewki poleci. Ważne, żeby często wietrzyć kikut i nie moczyć go. U nas też była krew, w momencie gdy kikucik odpadł i wszystko ładnie się wygoiło.
Nie masz się czym martwić. Takie rzeczy się zdarzają. Moja położna mnie przed tym ostrzegała. Jest to normalne. Na pewno nie zrobiłaś dziecku krzywdy. Kikut nie jest połączony nerwowo z pepkem, także dziecka nic nie bolało. Przy kikucie zanim odpadnie i przy pielęgnacji zawszę może pojawić się krew. Nie przejmuj się, wszystko jest w porządku nic złego się nie dzieje.
Dziękuje wszystkim za rady Położna oddzwoniła wieczorem i tak jak mówicie tak się czasami zdarza.
Nie potrzebnie spanikowałam, ale jestem “świeżą” mamą i jak to bywa w takich przypadkach wszystko wydaje mi się podejrzane
Ja też mam pierwsze dziecko. I tak samo zdarza się mi panikować. Staram się tego nie robić i trzeźwo myśleć. Lepiej się na tym wychodzi i oszczędza wiele stresu.
Krew przy kikucie pępowiny nie jest niczym groźnym, ale faktycznie, na początku panikuje się z każdego powodu i lepiej wtedy z kimś skonsultować niż się stresować
KarwaneckaA wcale się nie dziwię, że spanikowałaś, bo ja też bym spanikowała, gdyby nie to że położna na pierwszej wizycie już nas uprzedziła o tym. To się czasami zdarza i nic się nie dzieje, ale oczywiście dobrze, żeby położna czy lekarz kikut doglądali. Gdy pojawi się ropa to już większy problem.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.