Na odparzenia pieluszkowe takie większe zawsze używałam Nivea, wiem że niektórzy go nie lubią bo jest gęsty, ale tak lepiej jest izoloana skóra od moczu i po zmianie pieluszki myłam pupę po bieżącą wodą (albo lałam emolint do wody i używałam płatków kosmetycznych) wtedy szybciej się goi.
Sudekrem też nie jest zły, bepanthen używałam na popękane brodawki i naprawdę polecam co do pupy niemowląt to sprawdza się tylko przy lekko zaczerwienionej skórze z odparzeniami nie daje rady, przynajmniej w naszym przypadku.
Sudocrem to tylko na już powstałe odparzenia. Prewencyjnie lepiej nie stosować. Ale na już istniejące ja bym poleciła odpowiednik tormentilu, tylko bez szkodliwego kwasu bornego, a mianowicie Tormentalum, jest też jej odpowiednik z Ziaji.
Prewencyjnie to stosuję wymiennie Bepanthen, Alantan zielony i linomag zielony, oraz sposób dawny czyli mąkę ziemniaczaną. Plus wietrzenie i jeszcze raz wietrzenie.
Termentalum potwierdzam jest bardzo dobry, ale stosuje się na rozległe odparzenia pieluszkowe i najlepiej jak nie doszło do uszkodzenia, pęknięcia skóry bo wtedy może szczypać. Jest on bronzowy o specyficznym zapachu, działa ściągająco i przeciwzapalnie.
Mój synek miał takie rozległe odparzenie po pieluszkach Dady tych fioletowych, nie chciało się goić żadne maści nie pomagały. Termentalum poleciła mi pani w aptece już po dwóch dniach było widać poprawę, na prawdę warto bo kosztuje coś około sześciu złotych i działa.
Ja używałam i zapach ma taki jak wszystkie produkty Nivea nie zauważyłam aby zapach był inny.
Po za tym byłam z niego zadowolona jest gęsty ,ale dzięki temu chroni skórę przed moczem i dzidzia nie odczuwa pieczenie. Sprawdza się też na otarcia i odparzenia pod szyją.
Najlepsze co może być to dużo wietrzenia I jeszcze raz wietrzenia....zero chusteczek nawilzajacych, przy odparzeniach najlepiej przegotowana woda i przemywac wacikiem jednorazowym...chusteczki nawilżające zostawiają wilgotna warstwę, która po zamknięciu pampersa może pogłębiać jeszcze odparzenie...u nas bynajmniej sudocream ani bephanten się nie sprawdziły i na innym wątku Paulina poleciła mi super maść, spora tubka I tylko 5 zł. Polecam, ja córce moment nim wyleczylam odparzenie.
Ewcia88 Clotrimazol jest przecież maścią przeciwgrzybiczną, a nie na odparzenia. I dzieci do 11 roku życia powinny mieć zalecone przez lekarza, że mogą tego używać.
Magiczny pazur - wiem jaka to maść ale w moim przypadku najpierw było zwykłe odparzenie które zamiast zmniejszać się po stosowaniu bephantenu I sudocreamu tylko się powiekszalo A każda kolejna kupa w pampersie jeszcze poglebiala bardziej i tylko ta maść pomogła wyleczyć. W swojej wypowiedzi uwzglednilam fakt że ani sudocream ani bephanten mi nie działał..z lekarzem rodzinnym miałam konsultacje i zachwalala ta maść, że fajny delikatny krem, nie koliduje z lekami...niestety nie pamiętam dokładnie ile miała córka gdy go uzywalismy bym musiała odszukać wątek....więc nie wypowiem się na temat od kiedy można...
Puder czy make ziemniaczana należy wklepac lub przyklepac jak kto woli, by ich nadmiar nie został we faldkach dziecka bo porobia się dodatkowe odparzenia...A w gorące dni naprawdę o nie nie trudno....
Kuki prawda co do sudocremu. U mojej córki po sudocremie robiły się rany. Podobno krem sudocrem jest inny. Ale jak dla mnie jest to jedno i to samo.
Ewcia ja kartoflanka stosowalam już na dokładnie osuszona skórę. Nigdy mi od kartoflanki u dziecka nie wyszły dodatkowe odparzenia. Te co były zniknęły. Jest to stary sposób ale skuteczny.
Ja używam linomag wcześniej też bepanthen są to kremy które dobrze natłuszczają a przy tym skóra oddycha . Jeżeli chodzi o sudocrem to też słyszlam że wysusza i nie powinno się go stosować . U nas na szczęście nie było problemu z odparzeniem póki co mieliśmy delikatna wysypkę ale linomag sobie poradził i na drugi dzień już nie było śladu . Można też kąpać dziecko w krochmalu . Teraz są gotowe nie trzeba gotować z atoperal mają krochmal w proszku wystarczy wsypać dwie miarki do wody
Ewcia88 ja Ciebie absolutnie nie neguję :) Jeśli pomogła i dziecku nic nie jest, to ok. Ale trzeba być ostrożnym, bo to jednak jest maść przeciwgrzybiczna, a nie na odparzenia pieluszkowe. Ale skoro konsultowałaś z lekarzem, to ten powinien wiedzieć, co zaleca i na co :)
Każdy maluszek jest inny i każdemu pomoże inna maść :)
Prawda niestety jest taka, że niby Sudocrem nie jest zalecany, natomiast wiele osób nie potrafi z niego korzystać. Sudocrem stosuje się, gdy powstaną już odparzenia, a nie na zaś. No i gdy nie ma ran. Nam sudocrem przy córce zawsze pomagał - jedno, dwa smarowania i odparzenia znikały. I smarowaliśmy cienką warstwą sudocremu.
Na zaś można smarować linomagiem, bepanthenem (maścią ochronną) lub maścią sudocrem (cream & protect czy jakoś tak).
Nieraz są fajne promocje w Rossmannie na Bepanthen właśnie :) Tak kupiłam dla małej, że duże opakowanie i małe w niższej cenie, niż normalnie jest sam duży krem :)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.