Alantan, tani i dobry, ale jeśli pupa nie jest zaczerwieniona to tez nie trzeba przesadzac, żeby przy kazdym przebieraniu na zapas kremowac, wystarczy raz na dzien, chyba ze jest zaczerwienienie.
Ja mogę spokojnie polecić Ziajkę, mega tani, a skóra jest po nim różowiutka i zdrowa. Jak zdarzy się jakiś większy problem to stosujemy Bepanthen, ale na co dzień wyszłoby za drogo
Mogę śmiało napisać, że Bephanten jest bardzo dobry na pupę. Dostałam niedawno próbką i jestem z tego kremu bardzo zadowolona.
Ja rowniez moge polecic ziajke przeciw odparzeniom. Nie droga, wygodna w uzytku, fajna konsystencja i faktycznie chlonie wilgoc- zawsze na noc nakladam gruba warstwe i po nocy niema zadnego zaczerwienienia. Radzi sbie dobrze tez juz z powstalymi deliktnymi zaczerwienieniami.
Bepanthen jest bardzo dobrym produktem.Szkoda,że jest drogi.
Ostatnio walczyłam (ok miesiąca)z odparzeniem po antybiotyku u synka.Moja metoda którą
zawsze stosowałam na początku skutkowała,ale potem szybko znów problem powrócił.
Polecono mi ALANTAN PLUS krem (w aptece ok 6-7 zł).Poskutkował.Krem poradził sobie z odparzeniem
w trzy dni.Teraz stosuję profilaktycznie do pielęgnacji pupci syna.
Zawiodłam się też w ostatnim czasie na kremie Penaten - znany,niedrogi.Ale u nas zero efektu.Na dodatek
konsystencja mi nie odpowidała,strasznie źle się rozsmarowywał.Ciężko bardzo.
Dariolka,a jaki miałaś sposób na odparzenia,jakaś domowa metoda?
Nas odpukać odparzenia na razie omijają,mała miała ostatnio zapalenie pieluszkowe i mieliśmy przepisaną specjalną maść,efekt był widoczny po paru smarowaniach.
Też chętnie się dowiem o domowych sposobach na odparzenia i wypróbuję.
domowa metoda na odparzenia to mąka ziemniaczana…nam bardzo pomogła i ze spokojem mogę polecic… szybko skóra dochodzi do siebie
Mąka ziemniaczana stary, domowy sposób naszych mam i babć. Przede wszystkim naturalny sposób. Warto spróbować. Wiele osób zachwala tą metodę. Ja stosowałam u córki, na zaczerwienienia pomagała, ale przy większych odparzeniach tak średnio. Myślę, że może przy dłuższym stosowaniu może by zadziałała, ale ja wolałam szybciej zlikwidować odparzenie aby córka nie czuła dyskomfortu żadnego.
Ja w te wakacje wygrałam puder do pupci. Czasami go stosuję i naprawdę mogę polecić ten sposób. Jest w pudełeczku, dzięki któremu bardzo łatwo i szybko można go użyć. Ale najtańszym sposobem jest właśnie mąka ziemniaczana. Gdyby nie ten wygrany puder to pewnie już nieraz bym skorzystała z tej metody.
asienka250492 pisałam ,że moja metoda,a nie domowa:)
chodziło mi o maći które zawsze stosowałam przy odparzeniach,które mnie nigdy nie zawiodły
a tym razem nie pomogło i szukałam pomocy w innych
Ja raz w tygodniu kąpię synka w krochmalu zrobionym właśnie z mąki ziemniaczanej i efekt jest fenomenalny. Skóra jest gładka i miła w dotyku. Polecam.
U nas krochmal domowej roboty się nie sprawdził.Niestety.
Ja synka jeszcze w krochmalu nie myłam. Ale sama próbowałam tego sposobu, bo mam bardzo suchą skórę przez AZS. Mi ten krochmal niestety nie pomógł.
To w takim razie zależy to od dziecka i osoby. Ja kąpię dziecko raz w tygodniu w krochmalu i widzę, że skóra po nim jest delikatniejsza. W Niemczech jest tak, że Niemcy są fanami wielkimi produktów naturalnych i stosują talk, jako zasypkę, którą u nas parę lat wcześniej również stosowano, jak również wspomnianą mąkę ziemniaczaną, ale co kraj to obyczaj.
A stosowała któraś z was preparaty Mustelli?
Ja o tym krochmalu pierwszy raz słyszę, jak go się przyrządza?
Gotujesz wodę w garnku, około 2-3 szklanki, do osobnej szklanki wsypujesz 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i rozpuszczasz to w zimnej wodzie. Potem dodajesz rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną do wrzątku i całość zagotowujesz, od czasu do czasu mieszając.
U nas też krochmal się sprawdził jak synek miał spore problemy ze skórą. Mozna dosypać mąkę ziemniaczaną poprostu do kąpieli ale sposób, który podała Justyna czyli nagotowanie kisielu z mąki ziemniaczanej jest znacznie bardziej skuteczne.
Polecam też na problemy skórne kąpiel w płatkach owsianych. Też się gotuje płatki na wodzie a następnie odcedza się i biały wywar dodaje do kapieli. Efekt niesamowity. Nie trzeba niczym smarować bo na skórze zostaje taka powłoka i widać, że skora jest nawilzona.
Ja polecam Linomag, Alantan-plus zielony i na nieladne zmiany tormentiol czyni cuda
Muszę w takim razie spróbować kąpieli w płatkach owsianych. Co do tormentiolu to też uważam, że czyni cuda i efekt widać już po kilku smarowaniach.