Kręgosłup i znieczulenie

Hej Dziewczyny :). Chciałam zapytać o wasze kręgosłupy i znieczulenie właśnie w owy kręgosłup. To jest moja 2 ciąża (35+4), między pierwszą a drugą jest prawie 9 lat przerwy. Przez te 9 lat okropnie posypał mi się kręgosłup zwłaszcza w odcinku lędźwiowym , ide za tydzień do neurologa poprosić o zaświadczenie aby w razie CC znieczulić mnie całkowicie. Czy jest szansa na takie znieczulenie przez zwyrodnienie kręgosłupa ? Miała któraś z was podobny przypadek ? 

A co  na to lekarz prowadzący?  Nie widzi podstaw do znieczulenia? Myślę, że trzeba z nim to skonsultować  .

I tak jak piszesz zapytać należy neurologa czy też ortopedy.

A tak swoją drogą ja podobny  wątek utworzyłam,  ,,Znieczulenie a anestezjolog,, ,więc tam sobie poczytaj  ,jest dużo ciekawych doświadczeń od mam

Hej, u mnie też 9 lat różnicy. Za pierwszym razem miałam znieczulenie zewnatrzoponowe, 4 proby, do SN (nieudane i to bardzo) po którym też mam okropne problemy z kręgosłupem. Raz w roku chodzę na rehabilitację i różne naświetlania, w okresach nasilenia biorę tabletki przeciwbolowe. Jestem pod stala kontrola neurologa. Teraz miałam CC i też prosiłam o ogólne, bo strasznie się bałam o kregoslup ale niestety nie było ku temu wskazań. Dostałam znieczulenie podpajeczynowkowe, na pocieszenie dodam, że nie miałam po nim żadnych nieprzyjemnych dolegliwości;).

Mam tez koleżankę po operacji kręgosłupa (ma blizne na calej dlugosci) i tez przy CC podejmowali próbę znieczulenia w kregoslup. U niej akurat nie dało rady, nie zadziałało i dostała ogólne. Ale i tak w pierwszej kolejności próbowali w kręgosłup.

Zapytaj swojego ortopedy albo neurologa jak to widzi. Jeśli jest bardzo źle to może wystawi Ci zaświadczenie. Bo tak na słowo to oni w szpitalu niechętnie robią ogólne.

Ciężko mi powiedzieć. Ja jestem w trzeciej ciąży i przy żadnej nie miałam znieczulenia rodziłam naturalnie. Ale pewnie jak spytasz się lekarza to Ci odpowie na wszystkie pytania.

Nie raz wlasnie slysze jak ktos opowiada znieczulenie nie zadzialalo jaki to organizm ludzki naprawde moze byc nie przewidywalny ze sje tak moze stac

Wydaje mi się że i tak będą próbować najpierw w kręgosłup. Zbyt duże ryzyko. Cesarka to i tak operacja.

Skonsultuj z neurologiem i lekarzem prowadzącym. Ciekawa jestem co ci powiedzą. Ja nie miałam żadnego znieczulenie bo rodziłam naturalnie.

Konsultacja neurologa , ginekologa myślę jest zasadna . Miałam znieczulenie podpajęczynówkowe w kręgosłup, z tego co wiem w uzasadnionych przypadkach znieczulają całkowicie, gdyż wynosi 2% wszystkich znieczuleń

Znieczulenie ogólne niesie większe ryzyko komplikacji. Również mam sporo problemy z kręgosłupem. Ciężko też było się wbić ze względów anatomicznych natomiast mimo to nie otrzymałam zaleceń any zmienić rodzaj znieczulenia. 

Ja mam sporą dyskopatię. Przepuklinę kręgosłupa itp. najgorzej było w czasie korona wirusa. Czekała mnie wtedy pilna operacja (prywatnie) bo przestałam chodzić. Ogólnie jest źle. Jestem po 1 ciąży. Mała ma 8 miesięcy zaraz. Nie miałam bezpośredniego skierowania na CC ale też to sugerowali lekarze. Ginekolog i neurolog. Ja chciałam naturalnie. Próbowałam urodzić długo niestety zakończone CC. Anestezjolog - wszystko działo się szybko, podała mi zastrzyk znieczulajacy w kregoslup ale nieco wyżej niż się to robi standardowo. Nie mam żadnych skutków ubocznych itp. nie wiem w jakim stanie jest Twój kręgosłup ale polecam fizjoterapeutę. Mi uratował tym przed operacją. Porozmawiaj z neurologiem. Pewnie do znieczulenia ogólnego trzeba będzie zaświadczenie od kardiologa. 3maj się dzielnie ♥️ i powodzenia 

Musisz iść jak najszybciej do lekarza aby ocenil możliwości 

Nie wiadomo czy neurolog bedzie chciał wydać takie zaświadczenie, jeżeli nie będzie widział podstaw. Jeżeli boisz się rodzić w znieczuleniu podpajęczynówkowym, to już prędzej zaświadczenie od psychologa mogłoby zadziałać.

Dokladnie

Hmm a nie od psychiatry  jest takie  zaświadczenie? 

Dla mnie ginekolog powiedział żebym poszła do neurologa po zaświadczenie dzieki którym mogłabym mieć cc. Jednak zrezygnowałam i postanowiłam spróbować rodzić naturalnie. po pierwszym znieczuleniu ledwo chodziłam , a ból kręgosłupa utrzymywał się kilka miesięcy. Za drugim razem miałam podany na innej wysokości i było dużo lepiej . Nie wiem czy zależy od kregoslupa czy od anestezjologa jak poda znieczulenie żeby później nie odczuwać skutków ubocznych .

Też mam takie duże problemy z kręgosłupem ,ale nie małam znieczulenia. Rodziłam naturalnie bez znieczulenia ze względu na małopłytkowość. 

Myślę ,że potrzebujesz zaświadczenie od neurologa. Każdy przypadek jest inny.

Znieczulenie ogólne jest  bardzo  niebezpieczne  dla dziecka. Poczytaj  o tyn. Mają  tylko minutę  aby wyjąć  dziecko  bo Znieczulenie  działa  również  na dziecko. 

Może warto  udać  się do fizjo  albo osteopaty. 

Te znieczulenie nie powinno na ciebie wpłynąć jeśli chodzi o kręgosłup. Powinnaś udać się do fizjo, ale też przed CC przyjdzie do ciebie anestezjolog i z nim też porozmawiać o twoich obawach