Witam czy po założeniu krążka obowiązuje całkowity zakaz chodzenia? Tylko leżenie ewentualnie do łazienki lekarza? Bratowej grozi założenie go a z opowieści słyszałam że tak trzeba?
Chodzi o krążek antykoncepcyjny czy pessar?
W 1 przypadku nie wydaje mi się to zasadne
W 2 przypadku zakłada się go w przypadku niewydolności szyjki macicy i to raczej z tego powodu Twoja bratowa powinna dużo odpoczywać. Gdy ma się założony pressar (co jest stanowczo lepsze niż szew) trzeba mocno dbać o higienę intymną, bo podobno szybko może dojść do zakażenia. Trzeba także dużo odpoczywać, nie stresować się i zrezygnować z seksu.
Chodziło o pressar
Jeśli chodzi o pessar to tak, trzeba prowadzić bardzo oszczędny tryb życia i dużo wypoczywać. Nadmierna aktywność fizyczna może prowadzić do niewydolność szyjki macicy czego konsekwencją jest poronienie lub poród przedwczesny. A w którym tc jest bratowa?
27 Tc
Najlepiej lekarzowi sie zapytać który będzie zakładał ten krążek jakie powikłania co można a co nie.
No ale słyszałam że trzeba się oszczędzać itp.
Monika.Trojan w 27tc dziecko może ważyć około 900g, więc może napierać na szyjkę macicy. Bratowa powinna się oszczędzać i dbać o siebie.