KRADZIEŻ / Gdy dzieci są sprawcami kradzieży

Myślę ze nie miała świadomości co robi.. :(

Witam,

kradzież to bardzo poważna sprawa. Kiedy dziecko jest małe należy je uczyć aby nie zabierać rzeczy innym. Maluszki tak mają, biorą i nie patrzą. Wynika to z tego, że są jeszcze bardzo egocentryczne - patrzą na świat głównie ze swojej perspektywy, chce to biorę. Z wiekiem się to zmienia. 

Kiedy jesteśmy w sklepie warto omawiać zasady jakie tam panują - co można robić a czego nie. Można to później przenieść w świat zabawy w sklep w domu.

Czasami zdarzają się dzieciom drobne kradzieże, bo coś bardzo chciały. Jeśli tylko mamy świadomość, że  taka sytuacja miała miejsce to trzeba zareagować. Karanie nie jest rozwiązaniem. Trzeba porozmawiać z dzieckiem wyjaśnić mu, że źle postąpiło. Według mnie warto też naprawić szkodę to znaczy iść do sklepu i dziecko powinno oddać to co zabrało, przeprosić Panią w sklepie. A jeśli nie da się oddać to zapłacić. Samo przeżycie takiej sytuacji może być dla dziecka bardzo trudne, dzięki czemu będzie duża szansa, że więcej tak nie zrobi. 

Pozdrawiam serdecznie,

Marta Cholewińska-Dacka 

Bardzo madry artykuł, pamietam ze problem pojawiał sie juz w piaskownicy, jednak problem byl nie z corka a.z dziećmi  w towarzystwie corka miala swoje zabawki a czesto dzieci jej zabierały, rodzice maluchow nie zawsze reagowali;/ kiedyś   z corka zabralismy wozek dla lalek  na plac zabaw poniewaz plac byl ogrodzony a miejsce na wozki i rowerki byly przy wejsciu tam zostal wózek, zdziwieniem bylo gdy wychodzimy z placu a wozka nie ma, kilka metrow dalej za górką  dziecko swietnie sie nim bawilo a opiekun zero reakcji jak by to bylo na porządku dziennym i przyznam ze to mi było  głupio  prosic o zwrot naszej należności.

Corke uczyłam  zamiany jesli chce pobawic sie zabawka innego dziecka ok. Ale zamieniasz sie na chwile ze swoja zabawką;) uważałam  ze i jedno i drugie dziecko nie bylo poszkodowane oczywiscie za zgodą drugiego dziecka.

tlumczyc tlumaczyc i tlumaczyc i liczyc ze dociera ni dziecko rozummie.