Witajcie. Jakiego rodzaju obuwie jest polecane w przypadku koślawości pięt?
Jeśli koslawosc piet jest wiotka (mozna ja biernie zniwelowac) to nie polecam stosowania sztywnego obuwia. Bardziej wskazana wizyta u fizjoterapeuty, ktory pokaze jakie cwiczenia warto wykonywac w domu.
W sieci jest również wiele artykułów, na podstawie których mozna dobrać obuwie. Na pewno nie powinien byc to dobór przypadkowy.
https://e-butydladzieci.pl/blog/koslawosc-piet---co-nalezy-o-niej-wiedziec
A moze spytac lekarza u którego była postawiona diagnoza??...moze by doradził na co zwracac uwage przy wyborze obuwia tak by jeszcze bardziej nie pogłebić wady....
Też wydaje mi się że w tym przypadku należy spytać kogoś kto się na tym dość dobrze zna wybór takiego obuwia nie może być przypadkowy trzeba zważać na wiele czynników tak aby dziecku przypadkowo nie zaszkodzić a pomóc
Polecam wizytę u fizjoterapeuty żeby dobrał buciki lepiej nic nie robić na własną rękę. My pierwsze buty konsultowalismy z fizjoterapeuta mimo, że nie miał problemu. Najlepiej zmierzyc zobaczyć jak dziecko chodzi.
Tak najlepiej udać się do lekarza ;)
Obuwie powinno być tak dobrane aby mięśnie stóp mogły swobodnie pracować, czyli nie powinno krępować ruchów stopy i lepiej aby było na cienkiej podeszwie. Można też stosować odpowiednio dobrane wkładki ortopedyczne. Ale to wszystko skonsultowałabym z lekarzem lub fizjoterapeutą, ewentualnie takie obuwie pewnie można też dobrać w sklepach ortopedycznych/medycznych.
Ważne też aby stopy ćwiczyć. Dziecko powinno mieć możliwość chodzenia boso np po trawie czy nierównych miękkich powierzchniach, bo to wpływa na wzmocnienie mięśni. Myślę, że domowej roboty ścieżki sensoryczne też będą tu bardzo pomocne.
Ja udałabym się do fizjoterapeuty i zapytała jakie obuwie stosować, na rynku jest dużo ortopedycznych butów tylko czy i jakie stosować powinien podpowiedzieć lekarz
My np. mamy problem z plaskostopiem i rotacja stopy do wewnątrz i fizjoterapeuta kazał jak najwięcej na boso i nawet teraz w okresie letnim na dworze albo gola stopa albo skarpetka
Dokładnie, raxzej normalnych butów się nie nosi w takim wypadku?
Nie miałam tego problemu, ale wizyta u fizjoterapeuty najlepiej i buty to w specjalistycznych sklepach.
Misiowa nieraz buty mogą być zwykle a tylko wkładki specjalne się dokupuje
Wkładki to też dobry pomysł. W niektórych butach mamy
Martyna no no tak nie zawsze jest konieczność kupowania butów które też nie mało kosztują jak wkładki mogą pomóc
Starmilka najlepiej by fizjoterapeuta doradzil
Starmilka sa fajne sklepy ortopedyczne gdzie na miejscu można zrobić sobie badanie stóp i tam na wymiar robią wkładki czeka sie na nie około miesiaca lub krócej zależnie od zakładu.
Córka nosi juz 2 rok wkładki co roku ma badania stóp i widac poprawę, co do butów nam fizjoterapeutka doradziła buty z decatlonu pokazała które modele możemy wybrać i beda najlepsze, bo tam też mają buty gdzie można nosić wkładki do nich właśnie ortopedyczne.
W brew pozorom buty typowo ortopedyczne nie sa juz takie jak kiedyś brzydkie;) wręcz bym powiedziała ze naprawde niektóre modele świetnie sie prezentują;) a cena jak cena w zależności od modelu, ale jeśli ktoś kupuje buty skórzane w normalnym sklepie nie z sieciówek, to dużo go nie zaskoczy cena;)
Czyli można kupić normalne buty a wkładki rtopedyczne wkładać? I to tak samo działa
Napewno coś pomogą te wkładki. Może nie aż tak jak takie buty z specjalistycznych sklepów.
Weronisia zależy jak duża jest wada i ile trzeba ja skorygować
Weronosia u nas badal corke fizjoterapeuta wcześniej ortopeda i zarowno fizjoterapeutka jak i ortopeda potwierdził ze buty są odpowiednie.
Buty w decatlonie sa modele które się nadają właśnie do wkladek.
Pozatym w dniu kiedy odebraliśmy wkladki przyjechaliśmy z nowymi butami i sprawdzali czy są odpowiednie;)