Od paru tygodni w nocy jak śpię na boku i chce się obrócić na drugi bok. Obojetnie czy lewy czy prawy to mam zdretwiale biodra i jak obracam się to tak strzela mi w kroczu ,
Miała któras takie coś.
Czytałam że to normalne od 2do 3trymestru . Więc nie mówiłam jeszcze nic lekarzowi. AAle na następnej wizycie o tym mi wspomnę .
Może któraś też tak miałam. W pierwszej ciąży nie pamiętam bym miała takie coś.
Ja nie miałam, ale z tego co czytałam podczas ciąży to może to się zdarzyć i jest normalne. Niestety trzeba poczekać do porodu, a i po nim czasami ten ból jeszcze pozostaje przez jakiś czas. Powiększająca się macica naciska i powstaje ten dyskomfort. Owszem często też jest tak, że jak w jednej ciąży ból występował to w kolejnej te ryzyko jest większe. Jednak jak w pierwszej nie było, to nie znaczy, że się nie pojawi i jak widać u Ciebie tak jest. Na wizycie wspomnij lekarzowi, ale raczej na to nic Ci nie pomoże. Chyba, że to ogromny ból to może bezpieczne przeciwbólowe, ale ja bym radziła i tak unikać. Może ćwiczenia rozciągające kręgosłup czasami mogą pomóc. Na pewno też ciepłe kąpiele, ale to też słaby pomysł w ciąży.
Ja w pierwszej ciąży nie miałam za to w drugiej przekręcenie się z boku na bok wiązało się z taki bólem że nie raz łzy mi z oczu leciały. Biodra krocze bolały niemiłosiernie niestety jest to dość powszechne i myślę że oczywiście lekarzowi możesz wspomnieć ale nie będzie Ci w stanie pomóc.
Hej. U mnie w drugiej ciąży również wszystko było bardziej odczuwalne i bolesne. Od połowy ciazy towarzyszył mi bol bioder taki, że nie mogłam się ułożyć na boku. Lezenie 10 minut a potem musiałam zmieniać pozycje. Potem doszło do tego bol kręgosłupa i wszystkich stawów. W ciąży stawy "rozmiękczają" się, stają się bardziej elastyczne, aby ułatwić dziecku przejście przez łono. Często nie wracają już do swoich pierwotnych kształtów. Mnie nadal bolą stawy a minęły 3 tygodnie od porodu :(
Ja tez tak mialam. A jeszcze jak się chcialam przekręcić to bol od bioder do samych stop. Mysle ze yo indywidualne sprawy ale naturalne. Mi lekarz zawsze mowil ze zalezy od ułożenia dziecka, od tego ze duzo przybrałam na wadze itp. Sądzę że nie masz powodu do niepokoju ale wspomnieć warto jak Karolina napisala ;)
Ja nic takiego nie miałam i nie słyszałam i takich objawach. Radziłabym na najbliższej wizycie powiedzieć o wszystkim lekarzowi :) zbada i oceni czy wszystko jest ok :)
Jestem w trzeciej ciąży, ale w żadnej z nich nie miałam takich objawów o których wspominasz, strzelanie w kościach w takim stanie wydaje mi się mało naturalne. Zapytaj lekarza na najbliższej wizycie.
Ja pod koniec ciąży też chodziłam taka ociężała i obolała mimo tego,że wcale dużo nie przytyłam to chodziłam jak pokemon.Najbardziej bolały mnie biodra.Takiego strzelania w kroczu nie miałam tylko taki ucisk, który jest normą pod koniec.Warto wspomnieć o tym lekarzowi.Raczej będziesz musiała wytrzymać do końca ,no cóż takie uroki ciąży :)
Tym które nie miały naprawdę zazdroszczę ogólnie druga ciążę znosiłam znacznie gorzej. Jak to lekarz powiedział już i starsza jestem i wszystko już rozciągnięte po pierwszej ciąży.
Oj znam podobne dolegliwości, biodra drętwiały mi każdej nocy, koszmarne uczucie, do tego nie raz czułam ucisk kości łonowej ,w pachwinach mnie mega bolało ale nic mi tam nie strzelali.Zdecydowanie najnowszy orsze były te obolałe biodra, dokuczało mi to długo niestety.
Niebu się nie ma czego obawiać ale ja w pierwszej ciąży tak nie miałam i jak zaczęło to u mnie występować w 5 mc to oczywiście powiedziałam to na wizycie. Jednak lekarz że tak się zdarza i trzeba się przyzwyczaić bo może się utrzymać aż do porodu. U mnie przychodziło to falami np. 2 TC bolało potem parę dni nie i znowu bolało.
Każda ciąża jest inna więc nie warto porównywać pierwszej ciąży do drugiej. U mnie były one tak różne, że w 2 ciąży czułam się tak, jakbym nigdy wcześniej tego nie przeżywała. Jeżeli słyszałaś, że to normalne i może się zdarzyć, jednak jest to coś co Cię w pewien sposób niepokoi to najlepiej zapytaj lekarza co o tym myśli. Możliwe, że to właśnie kości miednicy rozchodzą się, żeby zrobić miejsce dla dzidziusia i ułatwić poród. Jeżeli jest to coś, co powoduje u Ciebie ból warto byś ograniczyła wysiłek nie dźwigała i wypoczywała. Dzięki temu masz szanse rozluźnić dolne partie ciała. Warto jest siadać po turecku lub wprowadzić trening mięśni dna miednicy. Jeżeli nie wiesz jak go wykonać pomocne mogą być filmiki instruktażowe na youtube. Ja również odczuwałam swego rodzaju dyskomfort i one przyszły mi z pomocą. :)
Jestem w 35 TC i też mi trudno odwrócić się z boku na bok czy nawet zmienić pozycje, ale już nie długo. Moja mała czasem jak mi się gdzieś umiejscowi to chodzić nie mogę tylko ciągami za sobą nogę. Do spania polecam rogala do spania, mi przyniósł wielką ulgę, jestem w nim w stanie ułożyć się wygodnie nawet na chwilę na plecach, chodź najlepiej jest na lewym boku. Nawet jak nie śpię tylko leże wkładam sobie między nogi poduszkę co odciąża mi kręgosłup i wygodniej się leży.
Dominika moja pod koniec ciąży to miałam wrażenie że głowe ma już w kanale rodnym tak czasami uciskała..
a tak pomyslałam że z tym drętwieniem to może byc tak że dzieciątko może uciska na coś i temu tak sie dzieje bo jezeli chodzi o to strzelanie w kroczu to tez bym domniemała że organizm sie przygotowuje do porodu
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.