Mamusie Córcia za dwa dni kończy 2 latka…
Zarówno wczoraj jak i dziś zasnęła bez cycusia…
Tzn. bez cycusia w buzi, po przebudzeniu jednak pierwsze co jest cycuś…
Może to ten moment?
Z jednej strony nie chcę konczyc kp, z drugiej o niczym innym nie marzę…
Nie wiem czy to dobrze, czy zle…
Byłoby latwiej gdyby piła mm, niestety próbowałam już chyba każdego i 30ml to max…
Nawet sciagnietego pic nie chce…
E . Okuszko moja szwagierka zakończyła karmienie jak jej syn miał rok i 4 miesiące . Nie chciał pić mleka mm w ogóle . Bardzo ja to martwiło . Konsultowala to z pediatra no i lekarz stwierdził żeby w diecie u małego wprowadzić przetwory mleczne i to wystarczy . Myślę że nie musisz się przejmować tym z córką nie chce pić mm .
Dokładnie nie trzeba podawać mm można po prostu w diecie zamieścić przetwory mleczne i to będzie wystarczające A w nocy jeśli koniecznie chce mleko to nawet mm dawać te 30 ml jeśli nie zaśnie bez mleka.
Jeśli chodzi o zakończenie kp to trzeba przemyśleć wiadomo jeśli się męczysz to nie ma sensu ciągnąć oczywiście sama musisz podjąć decyzję można karmić dłużej ale w zasadzie 2 lata to już długo zalecane jest karmić właśnie 2 lata. Dużo zależy od dziecka i od Ciebie jeśli chcesz kończyć warto pogadać z maluchem wytłumaczyć bez oszukiwania
Córcia coraz częściej się bawi niż je. Przygryza zabkami i ciągnie, sciska sutki w paluszkach na prawde z dużą siłą, roluje sobie sutki w rączkach, a jak próbuje jej zabrać to potrafi scisnac z taka siła, że nie jestem w stanie jej rączki otworzyć, bo boję się ze zrobię Malutkiej krzywdę.
Jednak kiedy widzę o taką minke, kiedy je na prawdę nie mam sumienia odstawić na dobre…
I koło się zamyka…
Jaka zadowolona
Spokojnie bez mm się obędzie . Mój synek oprócz dwóch dni w szpitalu po porodzie nie pił mm. Miał też lekką alergie na białko mleka krowiego i daliśmy radę. Najpierw na morelach jako źródło wapnia, potem zaczął tolerować jogurty, a teraz ma prawie 2,5 i naraz wypija szklankę mleka. Nam alergolog mówił by się w ogóle nie przejmować bo niedobory bardzo szybko dziecko nadrobi jak już będzie jadło wszystko.
Też bym się w ogóle nie przejęła brakiem mm w diecie a nawet wręcz przeciwnie bo ja bym chciała je nawet całkowicie albo prawie całkowicie pominąć jeśli da radę. Kiedyś mm nie było a dzieci były
Okuszko, zazdroszczę Wam nie potrzebujecie mm, zadbaj tylko aby w duecie córki było dużo wapnia. Migdały, morele, świeży sok pomarańczowy, brokuły, porzeczki, figi, amarantus są źródłem wapnia. Te produkty możesz podawać circe w daniach głównych, ake reż deserach dlatego ja bym się nie martwiła
E.Okuszko. powiem tylko jedno: podziwiam! Ja bym sie nie odważyla
Okuszko gratuluję długiego karmienia spełniłaś zadanie w 100%.
widać, że córeczka cycusiowa
no a co do odstawienia, to już Wasza decyzja
ja bym się troszkę bała, że może być ciężko odzwyczaić, ale kto wie, może sama zakończy ten etap, kiedy będzie gotowa
mm w tym wieku już nie jest potrzebne, w ogóle butelka dla zdrowia zębów i poprawnego zgryzu, także możesz spokojnie zacząć podawać córce inne przetwory mleczne, jogurty, serki itp. oczywiście najlepiej jak najbardziej naturalne
Przetwory mleczne też wcina, jogurty, maślankę, nawet śmietanę łyżeczką, kasze manne na mm też…
Samo mleko tylko z cyca z butelki nie pije prawie nic, picie tez z niekapka… Smoczka nie chciała od urodzenia…
Z jednej strony chciałabym karmić, ale szczerze? Jestem po prostu zmęczona… Po prostu mam dosyć jakby to nie brzmiało…
Położyłam sie na chwilę, aby odpisać Córcia w 5 sekund… Przy cycku…
Na tamtym zdjeciu miała roczek…
Zdjęcie poniżej zrobione podczas odpisywania…
E . Okuszko Gratuluję ;)) Bardzo długo karmisz
Chciałabym karmić tak długo , mam nadzieje ze wytrwam
Kto wie może córcia lepiej przejdzie odstawienie niż Ty
Myślę że dla Ciebie to równie ciężkie przeżycie .
Dodatkowo może to glupio zabrzmi, ale coraz częściej się tego wstydzę. Córcia ręce w bluzkę wkłada wszędzie czy to w domu, czy też nie, wtedy słyszę …
Jeszcze karmisz? Przeciez to już jest obrzydliwe/ mleko bez wartości/ bedziesz karmić jak do szkoły pójdzie? / trzeba było odstawić po 6 miesiącu/ to Twoja wina, że się nie odkleja bo na to pozwalasz… I inne tego typu…
Nawet położna, którą spotkałam na mieście stwierdziła, że mleko bez wartości już jest i owijac sie bandażem…
Pomijając te wszystkie głosy na prawdę jestem zmęczona karmieniem, włosów prawie nie mam
Nie ma co się przejmować takie głupoty gadają bo się nie znają. Co do położnej widać że stara szkoła bez aktualizacji wiedzy bo owinąć sie bandażem nie trzeba no i mleko z piersi ma wartość zawsze dostosowana do dziecka ale zawsze jest wartościowe. Osobiście jak ktoś mi tak zarzuca że do szkoły czy będę karmić to odpowiadam że do 18. A jak będzie trzeba to i dłużej będę karmić.
Dokładnie aż żal słuchać takich głupot
Okuszko, czas znakomity, ale powiedz nam jak córa się zapatruje na odstawienie. Wprowadziłaś już pierwsze próby?
Dwa razy udało się zasnąć bez cycusia… Jednak widzę, że to był czysty przypadek…
Córcia w ogóle się nie zapatruje… Właśnie zasypia przy jednym, a drugiego trzyma w rączce…
Oczywiście, wiem że mówią głupoty, nawet położna, ale nie fajnie się tego słucha…
E .okuszko a może tlumaczylas córce ze cycus jest chory ?
U mojej szwagierki to podzialalo
Tak… Najlepsze jest, że rozumie bardzo dużo, a na to zdaje się być wręcz głucha…
Ogolnie trochę się martwię, bo bardzo mało mowi w zasadzie Mama, Tata i jakies uuu, aaa, ale rozumie bardzo dużo…
Zdarza. się, że powie całkiem czysto jakieś słowo… Np. Ostatnio wychodzimy na spacer a Mała wyciąga rączkę i pięknie powiedziała bardzo wyraźnie “idziemy” ale to byl raz, wiecej nie powtórzyła…