Kolor moczu w ciąży

Pij więcej wody,  mało płynów to i kolor ciemniejszy, zapach intensywniejszy , zarówno w ciąży jak i nie w ciąży.

Czy macie ciemniejszy kolor moczu w ciąży? Mój stał się ciemniejszy i zastanawiam się czy to normalne w ciąży czy jednak powinnam się martwić 

Tak zdecydowanie pij więcej wody. A przyjmujesz jakieś leki ? Żelazo? 

Jm mniej pijesz płynów w ciągu dnia tym mocz staje sie ciemniejszy. Być może też dieta. Może soki barwiące .. albo leki, witamina c zabarwia także mocz

Ja nie zauważyłam u siebie zmiany barwy.

Tak jak piszą dziewczyny, może za malo pijesz, może zmienilas dietę albo zaczęłaś brać jakieś leki? Zawsze można zrobić badanie ogólne moczu i posiew dla świętego spokoju.

Nie, jest taki sam. 

Ciemniejszy kolor zazwyczaj sugeruje małe nawodnienie. Ale zalecane jest w ciąży zrobić badanie moczu oraz posiew, bo co ciekawe robiłam badanie moczu i wyszli idealnie a następnego dnia zrobiłam posiew i wyszła bakteria

A kiedy  masz robić wg książeczki kolejne badanie moczu? 

Jeśli też Cię to trapi ,a masz np Diagnostykę niedaleko to oddaj jutro z rana próbkę 

U mnie ciemniejszy mocz jest zawsze jak mało piłam, szczególnie podczas upałów ale to id razu bolały mnie nerki też. A w ciąży szczególnie gdy miałam bakterie i taki ostry zapach. Zrób badanie moczu + posiew jutro. Laboratoria są czynne, w niektych szpitalach też można oddawać do badania. To nie da drogie badania a wiele Ci wyjaśnia. Na posiew niestety będzie trzeba poczekać ;( 4-7dni z tego co pamiętam 

Wydaje mi się, że miałam ciemniejszy gdy mało piłam lub gdy miałam dłuższą przerwę z siku. Ale jeśli niepokoi Cię kolor plus poczujesz inny zapach To warto to zbadać. W ciąży jest większe ryzyko infekcji układu moczowego 

Mnie ciągle wychodziły bakterie w moczu. Idź zrób posiew nawet prywatnie to się są wielkie koszty 

Miałam raczej taki sam , dwa razy chyba jakieś bakterie mialam

Kolor moczu sugeruje poziom nawodnienia. Obecnie są opały, w ciąży może mocniej się pocisz stąd małe nawodnienie? 

Może jakieś wymioty były? 

jezdli nie ma krwioczu czy nieprzyjemnego zapachu raczej sugerowałam bym jak większość dziewczyn więcej płynów 

Laura daj znać jak to się skończyło ;) myślę, że gdyby to była infekcja to być czuła też świąd czy ból. Obserwuj, zapytaj giną na wizycie 

ja nigdy tak nie sprawdzałam jaki ma kolor mocz, ale on się w ciązy zmienia. Też zależy od nawodnienia 

U mnie zawsze ciemniejszy mocz jest z rana, jak przez noc nie pije wody. Przy regularnym piciu mocz jest bardziej rozwodniony, więc i bardziej przejrzysty. Może być tak, że brakuje wody w organizmie i stąd ten kolor. W ciąży trzeba szczególnie dbać o nawodnienie. A badanie moczu z posiewem na pewno nie zaszkodzi.

Tak jest, miałam trzy razy sprawdzany posiew moczu z racji krwinkomoczu, co w efekcie skutkowało rozpoznaniem u mnie kamicy nerkowej. Stresu się najadłam przez to, bo wzięli mnie na oddział ginekologiczno położniczy, byłam na pograniczu 20/21 tyg ciąży 

Uuu Anetka , długo Cię wtedy trzymali w szpitalu?

Lauro, jak z Twoim  moczem  ? Robiłaś te badania? 

Anetka to musiał być stres jak się dowiedziałaś, że w moczu są krwinki. Mam nadzieję, że kamica nerkowa nie doskwierała Ci zbyt mocno.

Badań nie zdążyłam zrobić, bo córeczka się pospieszyła:) dzięki dziewczyny za odpowiedzi