Czy są wśród nas mamy, które miały kilka cesarskich cięć (bez względu na przyczynę)?
Mnie wkrótce czeka już czwarte, pierwsze i drugie były bezproblemowe, po trzecim niewielkie komplikacje. A teraz zaczynam się mocniej obawiać, narasta we mnie jakiś irracjonalny lęk.
Jak przebiegały Wasze kolejne cesarki? Jak dochodziłyście do siebie?
Ja miałam dopiero jedno, ale z tego co się interesowałam to twierdzi się, że tak do 3, potem to już spore ryzyko. Jednak jak wiadomo każdy przypadek jest inny.
Kobieta z którą leżałam była po 3 cc i po tym 3 najlepiej dochodziła do siebie. Jednak lekarz jej powiedział, że z 4 to niech do niego już nie przychodzi, bo już tam w środku jest u niej ciężko i to za duże ryzyko.
Marthoolka jestem po 3 cięciach i moja ginekolog radziła aby zacząć stosować dobrą antykoncepcję. Czwarte cc byłoby w moim przypadku dość ryzykowne, w związku z tym kolejnego dziecka raczej nie będę planować. Pocieszyć Cię mogę tym że każda kobieta przechodzi cc inaczej, jeśli wcześniej nie było komplikacji, nie masz wad anatomicznych macicy to nie obawiaj się na zapas jednak ginekolog powinien kontrolować stan blizny na kazdej wizycie. A mogę zapytać w jakich odstępach czasu miałaś cięcia?
Nie miałam nigdy cc, ale koleżanki które przechodziły mówił że lekarz mówił o góra trzech. Ale będąc w poczekalni do lekarza prowadzącego spotkałam panią, która była w piątej ciąży. Mówiła że czwarta przeszła bez komplikacji, ale była jakoś inaczej cięta.
Ja miałam dwa cc i u mnie to finisz . Lekarz powiedział ze macica w miejscu blizny cienka jak papier wiec żebym dobrze się zabezpieczała bo kolejna ciąża mize zle się skończyć . Ale to wszystko sprawa indywidualna
To moja pierwsza ciążą tak ze nie nie miałam cesarskiego cięcia ... to też chyba zależy od ułożenia dziecka przed porodem i od tego czy kobieta nie ma żadnych poważnych chorób które by mogły źle wpłynąć na poród naturalny
Pierwsze cc 12 lat temu, po kilkunastu godzinach naturalnych prób; kolejne po 3 latach, również po próbie naturalnej. Ostatnie 3,5 roku temu, już umawiane; po nim niestety miałam problemy z bólem barku oraz, do tej pory, towarzyszy mi brak czucia głębokiego w okolicy kości łonowej.
Niby nic strasznego, ale właśnie ten problem z barkiem wspominam koszmarnie.
Poza tym nie miałam innych kłopotów, goiłam się szybko i bez problemów.
Bliznę mam bardzo ładną, lekarz zgodził się na tą ostatnią ciążę.
Poza tym, że tak powiem, mleko się wylało, teraz rady w stylu: nie powinno się mieć tylu cesarek- są za późno ;P
Pytałam osób doświadczonych, bo cały proces operacji i dochodzenia do siebie jest mi znany; raczej czuję się jak przy tym lęku przed porodem naturalnym- z tym, że ja obawiam się cesarki. Wolałabym rodzic naturalnie, niestety, nie było mi to dane.
Marthoolka, masz ładną biznę, lekarz się zgodził, więc nie martw się. Dochodzenie po każdej cesarce jest inne, sama miałaś 3, więc wiesz, że nikt nie odpowie Ci jak teraz będzie. Nie martw się i w spokoju czekaj na rozwój wypadków.
Mam koleżankę, która jest po 3 CC. Z tego co ona mówi, to ważne, aby lekarz prowadzący wyraził zgodę na CC oraz aby mieć swojego lekarza, który to CC wykona. Bo idąc na oddział/SOR może być różnie, a gdy masz swojego sprawdzonego lekarza to on też inaczej do Ciebie podchodzi i bardziej się stara
Nie ma co się martwić na zapas, wszystko będzie dobrze skoro lekarz sie zgodził na kolejną ciążę. Twój organizm szybko dochodził po cc wiec teraz też tak będzie, życzę powodzenia i szybkim gojenu. A może uda się tym razem urodzić naturalnie?
Monia, z tego co wiem to zawsze jest taka szansa, a w ciązy tym bardziej. Jak leżałam w drugiej ciaży w szpitalu, to jednej dziewczynie co 2-3 dni sprawdzali bliznę.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.