Podzielcie się proszę waszymi doświadczeniami w temacie ciąży biochemicznej.
W 2018 r urodziłam 1 dziecko przez cc - wszystko w porządku.
W 2021 zaszłam w ciążę jednak radosc nie trwała długo bo beta zaczęła spadać I pojawiło się plamienie. Najpierw lekarz uznał to za ciążę biochemiczna, jednak ponieważ wyniki bety były dziwne, tzn na zmianę rosły i spadały to było podejrzenie ciąży pozamacicznej i włączono mi leczenie farmakologiczne.
W 2022 roku znowu udało mi się zajść w ciążę jednak jak wcześniej po ok 10-14 dniach od daty miesiaczki, veta zaczęła spadać, plamienie...
Obecnie znowu jestem w tej samej sytuacji. Przełom 5/6 tygodnia, ból pleców, krwawienie.. I znowu wg lekarza ciąża biochemiczna.. po ustąpieniu krwawienia mam się zgłosić w celu ustalenia planu dalszego leczenia/działania żeby w końcu zajść i utrzymać ciążę..
Jednak chciałam się Was poradzić, może ktoś miał podobną sytuację?
Czy udało się odnaleźć przyczynę tych wczesnych poronien? Czy udało się Wam później zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko? Jakie badania wykonywaliście, wy albo Wasz partner?
Jestem trochę podłamana, po kolejnej nieudanej próbie..
Nie bardzo mogę pomóc bo nie byłam w podobnej sytuacji. Może jednak powinnaś udać się do dobrego lekarza na konsultacje, który zastosuje wlasciwe leczenie i pomoże rozwiązać problem.
Niestety nie potrafię Ci pomóc, bo nie mam takich doświadczeń ani nawet podobnych. Mogę jedynie doradzić, żebyś się nie poddawała. Myślę, że na Twoim miejscu szukałabym opinii innego lekarza, a nawet dwóch, żeby mieć porównanie, co powiedzą. Zresztą wiadomo - lekarz też może się mylić, jak każdy człowiek. Opinie dodatkowych lekarzy może dadzą Ci większe światło na sytuację.
Ja miałam taką sytuację za 1 razem. Lekarz stwierdził ciążę biochemiczną bo na wczesnym etapie poroniłam, beta spadała. Tylko ja miałam długie cykle. Przy okazji wyszło, że mam niski progesteron w drugiej fazie cyklu no i dostawałam duphaston plus skracałam te cykle do 33 dni.
Po 3 takich cyklach jak dobrze pamiętam udało się zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko. Duphaston przyjmowałam jeszcze do ok 11-12 tyg ciąży. Dwie kolejne ciąże były praktycznie od razu, bez żadnych starań ale też miałam plamienia i przyjmowałam progesteron.
Ja na szczęście nie byłam w takiej sytuacji. Ja udałabym się do lekarza który może bardziej specjalizuje się w tej tematyce i będzie potrafił Ci pomóc i odpowiedzieć Ci na więcej pytań
Ja też nie miałam takiej sytuacji bo pierwsza ciąża za mną i bez żadnych komplikacji.
Może właśnie trzeba tutaj dobrego lekarza, który zleci komplet badań, odnajdzie przyczynę i pokieruje leczeniem. Nie lam się bo jeszcze będzie dobrze ;)
Ja w dwóch pierwszych ciążach krwawiłam w pierwszym trymestrze. Trzecią poroniłam w 8 tygodniu. Teraz jestem w 13 tygodniu. Lekarz ze względu na wcześniejsze krwawienia i poronienie przepisał mi dupchaston do 12 tygodnia. I tym razem nie ma żadnych problemów. Jeżeli u Ciebie kolejny raz sytuacja się powtarza, to może warto udać się do specjalisty od leczenia niepłodności. Przebadasz się i ty i mąż i będziecie wiedzieć na czym stoicie...
Ja tez nie pomogę bo nie miałam takich problemów . Ale bardzo współczuje . może sprobowac w klinice leczenia niepłodności tam zrobia szereg badań tobie i mężowi i może znajda przyczynę i dobiorą odpowiednie leczenie tylko jest to troszkę kosztowne .
Mozna tez zmienić lekarza , zawsze inny może mieć inne spojrzenie na sytuacje , jakiegos lepszego .
( znam kobietę która poroniła 7razy i wkoncu za 8 zaszła w ciąże ale właśnie znalazła innego lekarza i nie oszczędzała )
Zawsze trzeba mieć nadzieje , napewno życzę ci oby sie wszystko skończyło szczęśliwie
Jedyne co mogę doradzić to znalezienie naprawdę dobrego lekarza, który Ci pomoże. Nie wiem skąd jesteś ale w mojej okolicy jest kilku lekarzy, którzy są bardzo chwaleni przez pacjentki, które wcześniej roniły a przy odpowiednim lekarzu udało się urodzić zdrowe dziecko.
Zgadzam się z Halmanowa że lekarz też może się pomylić, nawet najlepszy. Dlatego trudniejsze przypadki warto skonsultować jeszcze z innym lekarzem.
Nic innego nie jestem w stanie poradzić bo (całe szczęście) nie byłam w takiej sytuacji.
Tak jak dziewczyny piszą - warto zasięgnąć porady innego lekarza. Może akurat to kwestia zrobienia jakiś dodatkowych badań.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.