Kolacja 7 miesięcznego dziecka?

witam wszystkie mamusie , chciała bym się dowiedzieć co dajecie swoim maluchom na kolacje … tym które nie chcę pić mleka. moja mała córa nie chce pić mleka z butelki - jak do tej pory piła z piersi lecz pokarm zanika , ( butelke toleruje pije z niej inne rzeczy ) kaszki z butelki nie pije je tylko łyżeczką i tylko z dodatkiem owoców bo inaczej nie lubi . stąd moje pytanie … co moje jej dać na kolacje ? czy jest może mama z podobnym problemem ?

hej powinno się unikać pica gazowanego bo dzieci maj straszne kolki po nich , to same styczne cukry i konserwanty !!! ja wo gole nie słodzę pica , pije soki domowej roboty z woda mineralna nie gazowana , albo z woda czysta przegotowana . polecam jeść dużo mięsa np pieczonego w piekarniku albo gotowanego na parze i w rosole np udko , ja osobiście piekę np pierś z kurczak w rękawie doprawiona ziłami prowansalskimi , dobra tez jest ryba zrobiona w foli aluminiowej świeża np pstrąg do tego ziemniaki pokrojone tak jak na frytki w ziołach . ryba w ziołach i cytrynowym pieprzu . polecam mniam !!! smacznego

ja staram się na kolację starszego synka dawać coś delikatnego, zeby go nie bolał żołądek. Tak jak chodzi spać ok 21 to ok 18-19 daje mu kolację, przeważnie jakąs kanapkę albo kaszkę, czasami jeszcze ok 20 zażyczy sobie bakusia wiec mu go daje.
jeszcze mu robię kakako, ale też nie codziennie.

Jeśli chodzi o dziecko 7 msce to dawałam przede wszystki kaszkę albo jakiś deserek, ale raczej kaszkę :slight_smile:

ja planuje na kolacje dawac swojej corce kaszki mam zakupione bez cukru ekologiczne holle i zobacze czy jej posmakuja ale tak jak dziewczyny lyzeczka zamierzam dawac nie z butelki

Kochane gdzie kupujecie te kaszki holle bo o nich jeszcze nie słyszałam.

Hmm jajecznica na parze jest super na kolacje. Jaglanka z owocami :slight_smile:

Lenka ja kaszki Holle widuję tylko w sklepie ze zdrową żywnością lub w internecie :slight_smile:

Ja wczoraj zamówiłam kaszki Holle w bdsklep.pl a moja koleżanka bierze je z mlekolandia.pl. Praktycznie jak wpiszesz w wyszukiwarkę to wyświetli Ci się dużo sklepów internetowych, mających w ofercie kaszki tego producenta.

Dzieki dziewczyny musze popatrzec co i jak

Jeśli Twoja córka lubi kaszki to dawaj jej kaszki na kolację :slight_smile:

Kaszki też są na mleku modefikowanym i dostarczą dziecku tych samych witamin. Moja córka gdy miała okres gdy jadła kaszki to też musiałam poddawać łyżeczką.

7 miesięczne dziecko może zjeść ryż z jabłkami lub innymi owocami lub jajecznicę.

I nas kaszki tylko łyżeczką naczej nie zje. Właśnie z dodatkiem owoców musu więc skoro to chce jeść to jej podawaj :slight_smile: Ja też zaczęłam robić wtedy kluseczki lane na mm (choć podobno od 8mc można dopiero) czy płatki błyskawicznie z owocami, ryż na słodko, jajecznicę na parze :slight_smile: A z braku chęci na takie rzeczy to jogurt z biszkoptem :slight_smile:

a.wasilewska u mnie syn nigdy nie pił kaszki z butli, więc dostawał na kolację kaszkę łyżeczką, dokładnie taka jaką lubił. Po co kombinować, jeśli dziecko się najada i jest zadowolone.

U mnie z kolei kaszki były od początku podawane w butli, dawałam małej te bezmleczne na moim mleku, które nie chciały się w 100% zagęścić. Teraz kaszkę dostaje rano od czasu do czasu taką instant z płatkami lub kuleczkami i wtedy jest karmiona łyżeczką.

Ryż z jabłkiem i np odrobiną cynamonu :slight_smile:

o mniam mniam…ryż z jabłkiem ! Pycha. Albo ryż z malinami :slight_smile: można kombinować ile wlezie,właśnie dużo inspiracji warto sięgać z blogów BLW bo niektóre z nich można obejsć i niekoniecznie karmić tą metodą bo wiadomo że 7 miesięczne dziecko nie zawsze jest gotowe aby tak jeść albo mamy się boją swoje pociechy tak karmić.

Mój synek to wielbiciel jaglanki i często na kolacje jest jaglanka z warzywami :slight_smile: albo ostatnio robiłam małe omleciki z białym serem… Coś pysznego :slight_smile: Z młodym zjedliśmy tyle że szok.

Podam przepis może ktoś będzie zainteresowany,super na kolacje !
4 jaja
3 łyżki twarogu
Szczypiorek(ile się chce :)) ) może byc nawet pietruszka
Roztrzepać jaja,dodać ser i szczypior.Wymieszać i nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię,tak jak placki. Jak dla dzieci to wiadomo wystarczy odrobinka oleju.Smażymy z obu stron do zarumienienia i gotowe :wink: Uważam że dla 7 miesięcznego dziecka spokojnie można podać bo jest tak mieciutkie że nie sposób się tym zadławić :slight_smile:

Roxi wpadłam na taki przepis jakiś czas temu :-). I o ile mi bardzo smakowało, tak moja mała nie chciała jeść :-((. Chyba nie przepada za twarogiem, bo wszystko z nim jej jakoś nie idzie.

To w temacie twarogu u nas dziś na kolację placki z cukinią i twarogiem które mała już jadła w wersji z parowara. (starta cukinia,mąka pszenna i ziemniaczana, twaróg, jajko).

U mnie z kolei dziś jaglane placki z kalafiorem były i odrobiną kurkumy :slight_smile: niesamowity smak i fajnie się przypiekły w piecu, że córka z łatwością mogła sobie je chwycić w dłonie :slight_smile: I znów postawiłam na jaglankę…a miała gdzieś tam w zamyśle być kasza pęczak.

Moja też bardzo lubi jaglaną kaszę.
Zapodaj przepis Klio ;))))

Zatem gotuję pół szklanki kaszy jaglanej dodaję pół łyżeczki kurkumy i oddzielnie kilka różyczek kalafiora. Ugotowanego kalafiora rozgniatam widelcem dodaję do kaszy+ jajko i formuję placuszki. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut i gotowe :slight_smile:

Takie proste :slight_smile: Dziękuje za przepis ;)))