Klimatyzacja. Macie? Jak często używacie?

Kiedyś mieliśmy od znajomego osuszacz z funkcja klimatyzatora. Pożyczaliśmy do osuszania po powodzi i próbowaliśmy jak działa.  Ok było chłodniej ale jak dla mnie za głośno i za dużo miejsca zajmuje jednak.

Klimatyzatory średnio chłodzą a około tysiąca trzeba zapłacić. Klima to koszt kilku tysięcy, ale działa dużo lepiej i można nią również dogrzewać zimą pomieszczenia w razie potrzeby. Dla mnie klasyczna klima jednoznacznie wygrywa.

Dokładnie tak jak pisze Lea. Nasza sprawdziła się zimą, bo wtedy też była założona i dojrzewaliśmy sobie dom. Przy podłogowym to jednak takie chwilowe rozwiązanie ale wracając do domu można zdalnie włączyć klimę, wtedyw domu już było ciepło i na spokojnie można było przepAlic . 

Tak, ja zimą też często dogrzewam jak trzeba tak na szybko. Na przykład po kąpieli, od razu jest przyjemniej w mieszkaniu.

Dziś do faceta powiedziałam,że nie dam rady żyć w tej duchocie ,zawiesinie  w domu. Dwa razy dziennie  biorę prysznic, bo inaczej padłabym. 

W tym roku już nie ,ale na przyszły będę dalej wiercila dziurę w brzuchu żeby ostro  myślał nad tym...

DaNutka, naprawdę warto założyć. My byśmy się podtopili w tym domu bez niej 

Z roku na rok robi się goręcej a przynajmniej takie mam wrażenie. Jeszcze trochę a klima w domu to będzie standardowe wyposażenie.

Komfort życia staje się lepszy . Dzis z rodziną wyjechaliśmy na kilka dobrych godzin. Dom zdążył się bardzo nagrzać.be drodze powrotnej ustawiłam klimatyzacje na 18 stopni.. z 28 zbiło na 22 gdy weszliśmy było przyjemne uczucie chłodu

Ahhh tak to można siedzieć w domu:) 

Mamy łazienkę też na górze  i na poddaszu jest tak okropnie duszno  w niej ,młoda tam  kapie, ja jestem cała tam mokra przy niej :/  a co ile czyścicie klimę?  Zamawiacie ekipę czy same we własnym zakresie ?

Ja zamawiam serwis, wtedy oni czyszczą i uzupełniają. Generalnie co 2 lata ale chyba powinno się co roku. 

U nas również serwis. Nam brat, który się obraca wśród klimatyzacji mówił, że co roku przy dziecku najlepiej, ale to odgrzybianie

No właśnie jedni mówią tak ,drudzy  tak. Myślę że właśnie przy  dzieciach częściej jest wzywać serwis :) 

Planuję przeprowadzkę i zastanawiam się, czy da się zdemontować klimatyzację ze starego mieszkania i zamontować ją w nowym miejscu. Ktoś próbował?

My mamy od dwoch lat i bardzo jestem zadowolona, mieszkamy na 2 ostatnim pietrze w bloku i w lecie potrafi byc naprawde goraco a klimatyzacja to ulga w upalne dni :slight_smile: przeglad robimy raz w roku wiec to nie sa duze koszta :slight_smile:

Odgrzybianie jest najważniejsze. W ogóle jak się uruchomi po zimie a nie jest odgrzybiona to śmierdzi. Niej

Trzeba pamiętać, że minimum raz w roku trzeba ją odgrzybiać, a najlepiej robić pełny serwis przed sezonem letnim

1 polubienie

Podejrzewam że nie będzie z tym problemu.

właśnie jesteśmy po odgrzybianiu klimatyzacji w domu , zapach specyfiku dość przyjemny ,choć wyglądał na płyn drażniący. Z klimatyzacji przyjemnie pachniało przez pewien czas. Pierwszy raz odkąd mamy klimatyzacje było takie generalne oczyszczanie. Klimatyzacja była założona w marcu tamtego roku. Jedyne co robimy , to czyścimy filtry pod bieżącą wodą (kiedy nam się przypomni)

Da się, ale warto to wcześniej omówić z ekipą – nie wszystkie urządzenia nadają się do takiego przenoszenia. Na https://klimatyzacja-rzeszow.pl firma Klima Podkarpacie oferuje też demontaż i ponowny montaż klimatyzacji, więc najlepiej się z nimi skontaktować. Sprawdzą, czy urządzenie jest w dobrym stanie, czy warto je przenosić, czy może lepiej pomyśleć o nowym. Czasem po kilku latach użytkowania koszt przenoszenia się po prostu nie opłaca.

Dobra reklama :sweat_smile: