Kleszcze u dziecka

Kleszcze to niepozorne pajęczaki, które jednak mogą przenosić groźne, szczególnie dla dzieci, choroby. Jak zabezpieczyć się przed kleszczami i co zrobić w przypadku ukąszenia przez kleszcza? Przeczytaj!

Artykuł jak najbardziej na czasie. Wart przeczytania i zapamiętania podanych informacji. Dla mnie istotna jest podana godzina największej aktywności kleszczy. Zapisuje w ulubionych:)

Artykuł bardzo przydatny niestety coraz cieplej i kleszcze atakują.

Artykuł super,my właśnie wczoraj poszukiwalismy jakiegos dobrego preparatu na kleszcZe ale w drogeriach mały wybor dla,dzieci wiec wysle męża do apteki i tam najbezpieczniej bedzie kupic…
Nad,szczepieniem sie wlasnie zastanawiam…

Super artykuł, cos dla mnie. Bardzo lubię spędzać czas nad woda a kleszczy boje sie okropnie. Nawet nie wiedzialam ze olejki eteryczne tez dzialaja zapobiegawczo bo na pewno sa bezpieczniejsze niż specyfiki na kleszcze. Teraz zawsze bede miała przy sobie i będziemy próbować :wink:
A wątek ląduje w ulubionych :wink:

Dla mnie też artykuł trafiony. Bardzo dużo się dowiedziałam:) A bardzo boję się kleszczy. Nie znałam rodzaji kleszczy , ani w jakich godzinach najbardziej atakują. A tak dużo się słyszy o skutkach ukąszenia. Mało chodzimy do lasów , ale miejsc lubianych przez kleszcze nie brakuje. Używamy tylko specyfików odstraszających kleszcze, ale teraz jak przyjdzie maleństwo to wolałabym naturalne olejki eteryczne.

Super artykuł, na pewno się przyda i trafia do ulubionych.
Takie małe robale a potrafią skrzywdzić na całe życie :frowning:

Ja swoje dzieciaki zawsze po spacerach przed spaniem przeglądam od stóp do głów-zawsze to jakaś profilkatyka.

Bardzo dobrze wiedzieć o tych olejkach :slight_smile:

Nie miałam pojęcia, ze olejek mietowy czy szlwiowy odstraszja kleszcze. Super ze autor rozwinal temat, bo wlasciwie wiele osob nie uswiadami sobie jaki to niebezpieczne o tej porez roku i ze kleszcze sa tak naprawde wszedzie

No prosze, dopiero co w ktoryms z watkow byla rozmowa o kleszczach. Zaraz tu przekieruje zainteresowane mamy! :slight_smile:

Aleks, powiem Ci szczerze, że ja też zaczęłam się zastanawiać, jak im więcej słyszę o tych kleszczach. W tym roku jest ich od groma ,a mam wrażenie, że z każdym rokiem i tak coraz więcej od poprzedniego. Kleszcze są dla mnie wyjątkowo obrzydliwe, pewnie dlatego tak bardzo się ich boję.

U mnie sprawdza się jeszcze jeden sposób który jak zauważyłam jest dość skuteczny. Mam dzieci w wieku 6 i 4 lat Jako że mieszkam koło lasu bardzo często spacerujemy po lesie. Po skończonym spacerze przy zabawie w lesie zawsze stosuje prysznic i muszę powiedzieć że naprawdę pomaga na wędrujące kleszcze.

Akone ma rację. My po spacerze w lesie obowiązkowo zmiana ubrania I prysznic. Mój znajomy bierze zawsze gorącą kąpiel

Prawdę mówiąc my też zawsze po leśnej wędrówce bierzemy prysznic. Kleszcza na szczęście nigdy nie miałam.

Panicznie się boję kleszczy i synka po spacerze oglądam kilka razy dla pewności czy nie przyczepił się nieproszony gość. Ostatnio byliśmy w aptece i kupiłam preparat odstraszający komary, kleszcze i inne żyjątka. Mówiłam pani w okienku że dla maluszka potrzebuję i podała mi podobno jakiś cudowny specyfik- spray MUGGA. Podobno świetny ale w domu okazało się że jest on dla osób powyżej 18 roku życia…

W aptekach można dostać preparaty odstraszające kleszcze :slight_smile: prysznic super sprawa na wędrujące kleszcze. Trzeba być ostrożnym bo nie tylko na spacerze w lesie ale w parku czy ogrodzie też możemy złapać kleszcza. Po spacerze i prysznicu najlepiej dokładnie się pooglądać czy nie przyczepił się nam kleszcz.

kleszcze to dziadostwo, ja już kilka razy znalazłam na moich dziewczynach

Preparaty na kleszcze fajna sprawa, ale chyba nie do konca działają. Spryskalam synka i wózek przed wycieczka po łące a za 20 min zauważyłam, że juz ma kleszcza na rączce. Na szczęście udalo sie go usunąć i ani ślad po nim nie pozostał.

Boję się kleszczy i okropnie brzydzę. Teraz jest ich tak dużo, że nawet w ogrodzie można je spotkać. Córka dużo czasu spędziła w lipcu u dziadków właśnie, ale na szczęście nie złapała żadnego.
M.Jacek dobrze, że szybko go zauważyłaś. Po spacerach, czy po zabawie w ogrodzie koniecznie trzeba dobrze obejrzeć dziecko. Kleszcze uwielbiają brzuch, pachwiny, miejsca pod kolanami i za uszami. Sama kiedyś miałam 3 kleszcze w brzuchu…

Ja też bardzo boję się kleszczy. Mimo że sama nigdy nie miałam panicznie się boję na samą myśl. Po spacerze w parku, lesie, na łące czy w ogrodzie trzeba porze obejrzeć dziecko i siebie u mnie rodzice zawsze znajdowali u siebie kleszcze w pachwinach bądź pod kolanami a siostra na brzuchu. Najlepiej też po takiej wycieczce wziąć prysznic.

Na samo słowo kleszcz mam ciarki…zawsze się boję że ich nie będę umiała wyciągnąć i będzie trzeba szukać lekarza…albo te powikłania po kleszczach - mnie to przeraża :wink:

Magros współczuje Ci tych trzech - ja bym zamieszania narobila he he

Już i tak jestem zła że szwagier tyle tych choinek obok domu ze wszystkich stron nasadzil. …ach