Witam, jestem w 9 tygodniu ciąży, wczoraj byłam na drugiej wizycie. Tyle że moja lekarka się rozchorowała i był pan doktor. Pierw osłuchał mnie, kazał si rozebrać, jak to zwykle zbadał brzuch, dał posłuchać serduszka, ale kazał ściągnąć mi stanik i zbadał mi piersi. Zdziwiłam się gdyż na pierwszej wizycie moja lekarka tego nie robiła. A no i tak odbiegając od tematu moja młodsza siostra kończy w tym roku gimnazjum i wybiera się do technikum hotelarstwa i zostali poinformowani że będą musieli wykonać badania u lekarza medycyny pracy (skierowanie dostaną od szkoły) tyle że ona nie wie jakie badania będzie jej robił? No i jeszcze jedno też związane z moją siostrą, w wakacje przyszła do mnie z płaczem i powiedziała że po kąpieli w basenie zauważyła na swoich sutkach (obu) zaschniętą żółtą wydzielinę, na staniku mówi że żadnych śladów nie miała, a to jest takie zaschnięte i w różnych kształtach. Kilka tygodni później dostała pierwszego okresu. Drugi miała podejże mówiła dopiero w lutym. A to na sutkach ma do dnia dzisiejszego. Była u lekarza rodzinnego, ten tylko oglądnął zapytał się czy guzków nie ma jak powiedziała że nie to powiedział że to wydzielały się hormony przed pierwszym okresem czy coś takiego Jeśli ktoś może wie czym to jest spowodowane to proszę o odpowiedź
Pozdrawiam gorąco wszystkie mamusie i przyszłe mamusie
Na hotelarstwo to krew, sluch, wzrok i ogolny wywiad np. Czy nie ma alergii itp.
A co do tej wydzieliny, owszem moze byc to spowodowane hormonami, ale moze juz czas wybrac sie do ginekologa i po prostu porozmawiac. Lekarz moze obejrzec piersi i stwierdzi co jest, a takze dodatkowo moze porozmawiac z nia o higienie, hormonach itp.
Wydzielina może być spowodowana zmianami hormonalnymi. Natomiast dobrze gdyby siostra udała się do ginekologa, który odpowie na jej pytania i wytłumaczy co się dzieje z ciałem kobiety kiedy zaczyna miesiączkować. Jeśli chodzi o badanie piersi to spora część bada piersi również w ciąży, Niekoniecznie badanie wykonywane jest na każdej wizycie.
ja w gimnazjum tez miałam taka wydzieline z sutków, ale to juz bylo pare lat po 1szej miesiaczce. nie wiem do dzis o co chodziło bo nie wydawało mi sie to wazne, jak to dziecki mało zwracałam na siebie i zdrowie uwage a w ciazy mi nikt biustu nie badał.
Moja bratowa tydzien temu byla na wizycie u mojego ginekologa bo wlasnie miala wydzieline z piersi, musiala, ze to ropne (bratowa ma 24lata), wczesniej miala problemy z trądzikiem i zrobila wszystkie badania hormonów. U mojego lekarza byla po raz pierwszy, na konsultacji, i sie okazali, ze to zmiany gormonalne, jakiez zaburzenia, a z piersi leciala jej siara, tak jak nam niektorym przed porodem dostala lekarstwa, aaa i zapomnialam dodać, ze tez miala na piersiach grudki, tak jakby rany… No i co do badania piersi, mi nie badano ani w tej ani w poprzedniej ciąży, nie wiem czy to wskazane, ale w tym momencie to bym chyba pacnela lekarza, bo są tak nabrzmiale i bolesne,ze badanie nie byloby w żadnym stopniu “przyjemne”, po karmieniu piersią mam zamiar wybrać sie na usg piersi zeby stwierdzili, ze zadne grudki sie nie porobily i wszystko zeszli - tak zapobiegawczo, nie zaszkodzi
pozdrawiam
Powtórzę się po koleżankach wyżej,ale faktycznie ta wydzielina to może być skutek hormonów. Namów na wizytę u ginekologa,lepiej takie rzeczy sprawdzać, a kto jak nie lekarz najlepiej odpowie na to pytanie . Teoretycznie można stwierdzic,że to hormony,lepiej jednak to skonsultować.
Mi lekarz ginekolog przez całą ciaże badał piersi 2 razy i mówił że to u niego jest normą, ale w pierwszej ciąży nikt tego nie robił.
Ja skończyłam turystykę i w medycynie pracy badali tylko ogólnie Wiadomo ogólny wywiad ,ogólne badania no i krew. A z piersiami to właściwie dobrze , że zbadał. U niektórych lekarzy to normalne ,że je badają. Mi zbadała tylko jedna lekarka na pierwszej wizycie. Lepiej wiedzieć co i jak.
A jeśli chodzi o Twoją siostrę , to niech wybierze się dla spokoju dla ginekologa Może więcej jej pomoże niż lekarz rodzinny ,bo bardziej jest obeznany w tych tematach. Może rzeczywiście to sprawa hormonów ,a w tym z pewnością jej pomoże. Powodzenia
Badanie piersi (oglądanie oraz obmacywanie) w ciąży wykonuje lekarz na pierwszej bądź drugiej wizycie, nie jest to błąd. Nie wszyscy lekarze to badanie wykonują. Ja osobiście znam kilku lekarzy którzy badają piersi w ciąży.
Jeżeli chodzi o siostrę to niech się nie martwi, gospodarka hormonalna musi się jej uregulować.
Jeżeli chodzi o badanie piersi, to mój lekarz je bada podczas każdej wizyty.