Po ilu dniach Dziewczyny zdejmowana jest klamerka
Jak widać, że jest już na tyle przyschniety, że bezpiecznie można zdjąć, ale zanim będziecie wychodzić do to już powinni go zdjac, np po skończonej drugiej dobie
Przy wyjściu do domu, po 2 dobach klamerki już na pewno nie miałyśmy, a w szpitalu nawet nie pamiętam, kiedy zdjęli.
Agnieszko, wg mnie też wygląda ok, a położna do Was nie przychodzi jeszcze, żeby mogła skontrolować?
Evelin, u nas zdjeli w 2 dobie, bo juz wychodzilysmy do domu.
Uff. Była wczoraj polozna i powiedziala, ze wszystko ok. Jak odpadnie strupek z krwi to mam dodatkowo masowac pepuszek od nasady w gore, zeby sie troszke schowal (?). Poki co mam przemywac Octeniseptem. Robie to raz dziennie podczas wieczornej toalety, nie wiem czy nie za rzadko… Jak myslicie? Poza tym wietrze pepek.
Agnieszka…mysle ze psikanie oscenisrpte nie zaszkodzi nawet 2xdz rano i wieczorem…mi położna przed odpadnieciemk kikutu mowila zeby psikac za kazsym razem jak zmieniam synkowi pieluszke…a potem jak odpadl kikut po ok. 3dniach to psikalam 3xdz…masazu nie roblam bo nic polozna mi nie mowia…tylko psikalam jeszcze jakos 4dni po tym jak ten kikut odpadl. A co do wietrzenia pepuszka to też dobrze robisz…tez czesto wietrzylam za rada położnej;-)
Dziewczyny dzisiaj zdjeli klamerke czyli właśnie w drugiej dobie. Trochę nie podoba mi się ten kikut. Oby sie tylko nie babral. Poki co nie śmierdzi
Agnieszko, ja robiłam minimum 2 razy dziennie, a nawet 3.
Evelin, na pewno będzie dobrze, na początku nie wygląda to super, ale szybko odpadnie
My też nie masowaliśmy pępuszka - nic nie mówiła Nam położna. Jedynie przemywaiiśmy osceniseptem.
W szpitalu nie przemywaja niczym. W domu bede chyba uzywac octenisept
Evelin u nas w szpitalu tez nic nie robili synkowi z pepkiem ale mowili zeby w domu psikac osceniseptem.
U mnie chyba raz przy obchodzi psinkęli Octeniseptem, aż się zdziwiłam.
Ja już nie pamiętam, ale u Nas chyba psikali przy kąpieli i przy kontroli. Inaczej to sami nie przyjdą psikać. Ale jak masz ze sobą to sama psiknij, możesz też się o to położną zapytać.
jeszcze nie psikałam pępuszka. Póki co nic się nie dzieje. Ale stale obserwuje go. Mam nadzieję, że szybko odpadnie
Evelin nawet jak nic się nie dzieje to ja radzę psikać 2 razy dziennie Tak na pępuszek, ale jego nie ruszać. My psikaliśmy 2 razy dziennie i odpadł dosyć szybko. No i zawsze jak położna była na wizycie to przemywała pępuszek dokładniej
Pcheła zaczęłam psikać nic się nie dzieje i mam nadzieję, że szybko odpadnie. Pamiętasz po ilu dniach u Was odpadł?
Zazwyczaj od tygodnia do 10 dni powinien odpaść. U nas trzymał się lekko ponad 2 tygodnie.
U nas dzisiaj mija tydzień. Jeszcze się trzyma
W zależności jak gruba była pępowina, im grubsza tym dłużej będzie się trzymał
Evelin - nie pamiętam Gdzieś na forum na pewno jest ta informacja
Wydaje mi się, że w 11 lub 13 dniu odpadł.
U nas jeszcze się trzyma cały czas, ale położna nic nie mówiła na jego temat tylko żeby octeniseptem 2 razy dziennie psikać