poszukuje mamy która zaraz po zakończeniu urlopu macierzyńskiego rejestrowała sie w UP jako osoba bezrobotna po raz PIERWSZY !
mam kilka pytań : )
Ja również za miesiąc się tam udam bo jestem w takiej samej sytuacji jak ty Karolina;-) mi dodatkowo skończyła się umowa o pracę i czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych?
Karolina.W, ja byłam w podobnej sytuacji, z tym, że rejestrowałam się któryś raz z kolei. Obecnie jestem na tzw. “kuroniówce”. Jeżeli masz jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem. Może będę Ci w stanie jakoś pomóc ![]()
k. Sepiolo, z dniem, w którym kończy Ci się umowa o pracę, przejmuje Cię ZUS. Będziesz otrzymywała zasiłek macierzyński. Kiedy przestaniesz pobierać świadczenie z ZUSu, powinnaś udać się do urzędu pracy bo być może będzie Ci się należała kuroniówka.
no mi też się skończyła umowe o prace w trakcie macierzyńskiego ;/ ichciałabym sie od was dowiedzieć jakie dokładnie dokumenty trzeba zanieść do pierwszej rejestracji.
wy na pewno powiecie po polsku nie to co w urzędzie ^^
Karolina. W, potrzebne będę takie dokumenty jak:
- dowód osobisty,
- prawo jazdy (jeżeli masz),
- świadectwo ukończenia szkoły średniej/zawodowej,
- dyplom ukończenia szkoły wyższej (jeżeli takową ukończyłaś),
- informacje z ZUSu o wysokości pobieranego zasiłku macierzyńskiego,
- nr konta bankowego.
Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam ![]()
MI też skończyła się umowa o pracę i do momentu zakończenia urlopu macierzyńskiego z chwilą zakończenia umowy o prace przejmuje nas ZUS i on zasiłek dalej wypłaca.No i powinniśmy jeszcze dostać wypłatę za zaległy urlop.
Bławatkowa zapewne zapomniałaś o świadectwie pracy:) to też jest potrzebne do zarejestrowania w PUP.
Dzięki Adamos. Oczywiście świadectwo pracy też jest potrzebne ![]()
Jeśli umowa kończy się w trakcie macierzyńskiego to tak jak napisały dziewczyny przejmuje Cię ZUS i wypłaca świadczenie. Po skończonym urlopie macierzyńskim musisz się udać do Urzędu pracy i się zarejestrować jako bezrobotna z prawem lub bez prawa do zasiłku.
Dokumenty potrzebne będą takie jak napisała Bławatkowa plus właśnie świadectwa pracy.
Źle mi się kojarzy Urząd Pracy. Z kolejką bezrobotnych szukających pracy.
adamos ''No i powinniśmy jeszcze dostać wypłatę za zaległy urlop.“”
tzn jak za zaległy urlop ?
Ostatni pracodawca powinien Ci wypłacić ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop, czyli ten który Ci się należał a z niego nie korzystałaś.
Dokładnie tak jak Kasia napisała. Należy się tzw ekwiwalent pieniężny za urlop niewykorzystany, bo byłaś wtedy na zwolnieniu i na urlopie macierzyńskim. Wiem, że niektóre firmy trzeba przypilnować, bo nie wypłacają choć to niezgodne z prawem.
Jestem w tej samej sytuacji i zastanawiam się od czego zależy czy będzie nam przysługiwać " koruniówka" bądź nie? Kto wie?
Kuroniówka należy się osobie, która przepracowała co najmniej rok, opłacała składki itp i jeżeli pracowałaś mniej niż 5 lat to jest 80% podstawowego zasiłku, to chyba będzie jakieś 600 zł. I nie można zwlekać z rejestracją w UP. Okres pobierania takiego zasiłku to 6 miesięcy dopóki nie znajdzie się praca, bo wtedy kuroniówka jest przerwana.
Więc tak byłam zatrudniona od 2011roku w sierpniu ubiegłego roku skończył mi się umowa wraz z rozwiązaniem ciąży. Rejestracji mam dokonać wcześniej niż kończy mi się urlop macierzyński?
Rejestracji w Urzędzie Pracy dokonuje się najlepiej następnego dnia po skończeniu się urlopu macierzyńskiego.
Dziękuję
obym w ciągu tych sześciu miesięcy znalazła nową pracę
to mi nie zostanie wypłacony ekwiwalent za niewykorzystany urlop ;/
podobno zamiast kuroniówki można iść na jakiś kurs o wartość +/- 4 tyś - to prawda ?
Karolina dlaczego Tobie nie wypłacą?
Ja miałam wypłacone przy ostatniej wypłacie z firmy .
Ciekawe jak to teraz jest w tym UP byłam tylko raz z osiem lat temu.